De ambassadeurs Maria de Goeij (li) en Ina van der Sijs bij Hospice Oudewater.
De ambassadeurs Maria de Goeij (li) en Ina van der Sijs bij Hospice Oudewater.

Ambassadeurs voor Hospice Oudewater

Algemeen

Margreet Nagtegaal

Hospice Oudewater draait volledig op vrijwilligers, onder aansturing van de coördinators en zorgmedewerkers van Jasmijn. Dat is bij veel mensen wel bekend. Dat daar ook een natuurlijk verloop is in de enthousiaste groep vrijwilligers is een normaal proces. Maar hoe kom je nu steeds weer aan nieuwe vrijwilligers? Twee vrijwilligers bedachten een plan. “Wij willen ambassadeurs zijn voor het hospice”.

Allebei zijn ze nog maar een jaar zorgvrijwilliger in Hospice Oudewater. Ze zijn zo enthousiast over het werken in het hospice dat ze zelf met het idee kwamen om ambassadeur te worden. We hebben het over Maria de Goeij en Ina van der Sijs. Beiden hebben hun arbeidsverleden in de zorg. Maar het was zeker geen vanzelfsprekendheid dat ze daarom als zorgvrijwilliger in het hospice aan het werk gingen. “Juist niet! Ik wilde eigenlijk niet weer in een zorgrol,” vertelt Maria. Ze zag regelmatig een oproep voor nieuwe zorgvrijwilligers, maar deed er lang over om die keuze te maken. “Ik dacht, ik ga het toch doen. Het sprak me aan. Ik hield in gedachten dat ik ook weer kon stoppen als het niet zou bevallen. Maar het tegendeel gebeurde. Het is zo anders werken in het hospice. Je werkt echt vanuit je gevoel. En de groep vrijwilligers is erg fijn.”

Ina heeft eenzelfde verhaal. Ook zij kwam uit de zorg, de wijkzorg, en had een sterke overtuiging dat mensen toch het beste thuis konden sterven. “Nu kijk ik daar anders tegenaan. Hier in het hospice is ook een thuisgevoel voor zowel gasten als de familie. Ik heb door een persoonlijke ervaring ontdekt dat een hospice dat bijna-thuis-gevoel echt waar maakt. Hier zijn gasten ook nooit alleen. Dat is fijn voor iedereen. De taak als zorgvrijwilliger past me nu als een jas!”

We zijn echt fan!

Beiden kennen de zorg van binnenuit en beseffen dat een hospice een steeds grotere rol zal spelen in onze maatschappij. “We willen graag iets extra’s doen voor het hospice en bedachten dat we wel ambassadeurs willen worden”. Maria: “Toen ik in het woordenboek opzocht wat ambassadeur eigenlijk betekent stond er dat je ergens fan van bent en vindt dat iedereen het moet weten. Dat klopt helemaal!” Ze willen als ambassadeurs naar organisaties en instanties gaan om te vertellen over het hospice maar ze ook uitnodigen om het hospice te laten zien. “Iedereen moet weten hoe fijn het hier is, om te verblijven als gast maar ook om te werken als vrijwilliger.” Samen maakten ze een jaarplanning met concrete ideeën. Dat doen ze in goed overleg met de coördinatoren en het bestuur. Als je met Maria en Ina praat spat het enthousiasme eraf. Over een paar weken start weer een nieuwe training voor zorgvrijwilligers. Daar kunnen nog een aantal mensen bij. Maria zegt: “Als je twijfelt, bel dan gewoon eens en praat erover. Het hospice is heel toegankelijk en je wordt echt niet in het diepe gegooid.” Ina vult aan dat ze zelf ook twijfelde en dat dat ook te maken had met een verkeerd beeld van de zorg in een hospice. “Het fijne is dat je naast mensen mag staan. Geen eindverantwoordelijkheid hebt en je het met een heel team doet.” Beiden benadrukken dat het thuisgevoel zo veel nadruk krijgt en het daarom niet zo zwaar is als het lijkt.

De beide ambassadeurs doen bij deze een oproep aan mensen die wellicht al langer twijfelen of voor wie het nu het juiste moment is, toch eens contact op te nemen. De data voor de introductietraining zijn 7, 14 en 21 februari. Voor info of opgave bel 0348-506803.

Filmavond 'Triangle of Sadness'
Deze week in concordia 1 uur geleden
De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) 18 uur geleden
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 20 uur geleden
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 23 uur geleden
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 18 mei, 19:00
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 18 mei, 17:00
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00