Afbeelding
Foto:

Horen, zien en toch zwijgen

Algemeen

Otto Beaujon

Een noodkreet op de verjaardag van de burgemeester (op 22 november jl. drie jaar in het ambt), door de beide wijkagenten Rob en Michel: burgers van Oudewater, help ons! Waar het om ging kon u vorige week al op de gemeentepagina’s lezen: de drugscriminaliteit in Oudewater en omgeving neemt gaandeweg steeds driestere vormen aan. Bezitters van schuren, stallen, loodsen en kelders worden benaderd door criminelen die in jouw pand weed willen telen, of een laboratorium voor synthetische drugs in willen richten. De overredingskracht zit hem in het grote geld: heb je als eigenaar van een leegstaande stal schulden, dan kun je een lening krijgen en die met plantjes afbetalen. Of je kunt je loods verhuren, maar er uiteindelijk ook op stuk lopen.

Het vlakke polderland is een geschikte omgeving voor duistere zaakjes: dicht bij de snelweg, industrieterreinen waar ‘s nachts niemand woont. Wie ‘s zomers fietst in de omgeving, ruikt soms de weedlucht.

Drugs zijn verslavend, ongezond, een overdosis kun je misschien niet navertellen, of je komt er psychisch beschadigd uit. En kleine criminaliteit om als gebruiker aan geld te komen (diefstal, oplichting, inbraak) is hinderlijk voor de mensen de erdoor getroffen worden.

Veel hinderlijker, is het credo uit de boodschap van gemeente en politie, is het oprukken van de criminaliteit in de vorm van veel geld dat terechtkomt bij de drugsbazen en -baasjes, die dat geld investeren in de bovenwereld, in onroerend goed. Binnen een wettelijk kader dat het exploiteren van onroerend goed faciliteert, komt op die manier een enorme stroom oneerlijk verkregen geld (en macht) in handen van verkeerde mensen. Begrijpelijk dat deze ver dragende effecten van de drugshandel nauwelijks tegen te gaan zijn met informatie verzamelen op straatniveau; de macht van het geld is overweldigend in verhouding tot de mogelijke capaciteit voor inzet van politiewerk.

Maar het witwassen van de drugswinsten is de lokale overheid en politie een zodanige doorn in het oog, dat zij op alle lezers (geldt ook voor de Krimpenerwaard en Montfoort/Linschoten!) een beroep willen doen om misdaad te melden, desgewenst anoniem. Het mag nog wat verder gaan: een verdachte situatie melden bij de politie, die benadrukt dat je dit niet als klikken moet zien, maar als een signaal, waarmee het politie-apparaat als groter geheel verder kan rechercheren, totdat er voldoende puzzelstukjes ineenpassen om ergens een criminele uitloper te ‘amputeren’.

“Mensen weten vaak veel meer dan ze kwijt willen,” zegt Michel, “maar het collectief ongemak dat veroorzaakt door een paar mensen, misschien niet eens stadsgenoten, treft ook jou, in de vorm van bijvoorbeeld de woningnood. Misschien goed om te weten dat elke melding bij de politie zorgvuldig behandeld wordt en dat je persoonsgegevens bij ons veilig zijn. Bedenk in voorkomend geval als je iets ziet, iets ruikt of hoort dat te maken zou kunnen hebben met drugscriminaliteit dat je dit vrijblijvend voor jezelf bij de wijkagent of via de anonieme meldlijn bij de politie neer kunt leggen. Het kan van grote betekenis zijn.”

Afbeelding
Renovatie bedieningsgebouwtje Cosijnbrug in Oudewater 16 uur geleden
Afbeelding
Collectanten gezocht voor Amnesty 21 uur geleden
Afbeelding
Over 'Op de rand' 1 mrt, 19:00
Afbeelding
Puntje van Aandacht 1 mrt, 17:00
Dirigent Leon van Veen.
Paaszang: Samen zingen we 'Hallelujah' 1 mrt, 12:00
Afbeelding
Concert Soli Deo Gloria 1 mrt, 09:00
Afbeelding
Jan van der Vlist antiek & brocante houdt totale leegverkoop 29 feb, 19:00
Afbeelding
Singer-Songwriter Diede Vendrig schittert in landelijke muziekcompetitie 29 feb, 18:00