Afbeelding
Foto: Otto Beaujon

De Pelicaen

Algemeen

Otto Beaujon

Enkele weken geleden meldden wij u dat het huis Kapellestraat 5 in Oudewater grondig gerestaureerd gaat worden. Het pand is eigendom van de vereniging Hendrick de Keyser Monumenten, die het vanaf 1984 verhuurd heeft aan makelaardij Het Groene Hart. Die verhuist naar Tappersheul (de ‘etalage’ van een hedendaagse makelaardij is hoofdzakelijk de site van Funda, en de tweede generatie Groene Hart woont zelf al elders in de stad; als de restauratie helemaal klaar is, is het pand in zijn geheel weer beschikbaar). De werkzaamheden zijn inmiddels in volle gang.

Het pand is in ca. 1620 gebouwd. Later in ca. 1890 is de huidige houten winkelpui geplaatst. Dit is de periode waar nu naar terug wordt gegrepen voor de nieuwe kleurstelling van het gehele pand. Er is een uitgebreid kleurenonderzoek aan vooraf gegaan.

Om er een onderdeel uit te lichten: hier zie je dat in het midden van de gemetselde rondboog boven een raam (op de eerste verdieping) een taps naar onder toelopende sluitsteen zit waarin een vrouwenkopje uitgehakt is. De rondboog vormt de feitelijke ondersteuning van de gevel erboven. De boogtrommel is opgevuld met trapeziumvormige en driehoekige steentjes in twee kleuren. Er missen er hier en daar een paar, en die worden bijgemaakt. Ondertussen heeft de voeger al een paar monsters van verschillende tinten en soorten voegsel aangebracht om de uiteindelijke keuze te kunnen bepalen, als de nieuwe steentjes er zijn.

De schilder heeft het vrouwenkopje wat kleur gegeven, eveneens bij wijze van proef: twee net iets verschillende haarkleuren, twee tinten roze, twee tinten wit voor haar kleding en twee tinten rood voor de achtergrond. De restauratie-architect, de kleurendeskundige en de monumentenadviseur van de gemeente mogen er allemaal hun zegje over doen; het definitieve schilderwerk laat nog wel even op zich wachten.

Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 1 uur geleden
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 3 uur geleden
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 8 uur geleden
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal gisteren
Patricia Aschman startte een lobby voor een hondenlosloopgebied in het Stadspark. Haar viervoeters kunnen straks vrij ravotten in een afgeschermd gebied in het Stadspark.
Eindelijk! Montfoort krijgt een hondenlosloopplek in het Stadspark... 17 mei, 18:00
Ben je benieuwd hoe het is om een muziekinstrument te bespelen?
Open Muziekochtend in de Thuishaven 17 mei, 14:00
Boezemmolen nummer 6: wieken in de wind.
Open molendag 17 mei, 12:00
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren 17 mei, 09:00