Afbeelding

Het elektriciteitsnetwerk in de provincie Utrecht

Algemeen

Vorige week meldde landelijk Netwerkbeheerder Tennet aan de Autoriteit Consument & Markt (= toezicht op de energiemarkt) dat het elektriciteitsnetwerk in de provincie Utrecht (Montfoort, Oudewater) zijn grens bereikt heeft en geen ruimte heeft voor nieuwe projecten met zonnepanelen of windparken, omdat het net de opgewekte energie niet kan opvangen. Eerder meldde Tennet al, dat de capaciteit in Friesland ontoereikend is.

Tennet is van plan het Nederlandse hoogspanningsnet samen met regionale netbeheerders waaronder Stedin, flink uit te breiden. Die operatie duurt echter jaren vanwege lange procedures voor het verkrijgen van de juiste vergunningen. In Utrecht trekt de netbeheerder tot 2030 zo’n 180 miljoen euro uit voor de aanpassingen.

Voor de gemeentes die zich al wel bij de RES (=regionale energiestrategie) hebben aangesloten betekent dat even pas op de plaats; gemeentes die er andere ideeën over hebben, hoeven nog niet in paniek te raken. Voor burgers komt het vooruitzicht van een ingrijpende energietransitie (elektrisch verwarmen, autorijden) in een iets meer uitgesteld perspectief. Eigen (of geleasde) zonnepanelen lijken nu haast onvermijdelijk om een deel van de prijsstijgingen het hoofd te bieden.

Zie ook het artikel ‘Regionale energiestrategie in de regio Utrecht vastgesteld’

Het echtpaar Kok met burgemeester Laurens de Graaf.
Koninklijke onderscheiding voor het echtpaar Kok-van Zuijlen in Polsbroek 8 uur geleden
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Linschoten 11 uur geleden
Afbeelding
Open ochtend Hospice De Mantelmeeuw 13 uur geleden
Afbeelding
Voetbalprogramma 15 uur geleden
Afbeelding
Orgelbespeling in Oudewater 16 uur geleden
Twee Montfoortse studentes van het Kalsbeekcollege, Julia Groen en Gwen Hoogenboom, zetten zich in voor een 4-5 mei glossy.
Montfoortse studenten vertellen oorlogsverhalen in 4/5 Mei glossy 2 mei, 19:00
De burgemeester was er om Madeliene mee te delen dat haar de eer te beurt was gevallen om haar gedicht op 4 mei te mogen voordragen.
Bijzonder gedicht voor tijdens de 4 mei-herdenking 2 mei, 17:00
Kinderdagopvang YellowBellies ontvangt PSO-keurmerk.
Kinderdagopvang YellowBellies ontvangt PSO-keurmerk 2 mei, 14:00