Nelie Gerritsen en Harry van der Voetonthullen het gedicht op het hek.
Nelie Gerritsen en Harry van der Voetonthullen het gedicht op het hek. Foto: Emmy van Harskamp

Jubileumcadeau van het vijftigjarige Van den Akkerfonds

Algemeen

Cees Reichard

Tweetal gedichten Henk Kooijman onthuld

In 2022 bestond de Stichting Van den Akkerfonds 50 jaar. Om dit jubileum vorm te geven, heeft het bestuur besloten een tweetal gedichten van de bekende Haastrechtse dichter Henk Kooijman, overleden in 1988 op bijzondere wijze aan de Haastrechtse bevolking te schenken. Deze gedichten zijn te vinden op het Kerkplein en in de polder bij het Doove Gat. De dichter is o.a. bekend om zijn gedichten over Haastrecht en de polders in de wijde omgeving.

Op vrijdag 1 september werd het Jubileumgeschenk onthuld. Genodigden gingen op de fiets vanaf het Kanocentrum naar de twee locaties. Allereerst naar het gedicht op het hek van het Zuid-Hollands Landschap bij het Doove Gat. Op dit hek kan je het gedicht ‘Laaglandlegende’ lezen.

Alvorens het gedicht onthuld werd vertelde voorzitter Peter Visser dat je bij een jubileum iets blijvends wilt geven. En de keuze viel op Henk Kooijman. Dit ook als een hommage aan de Haastrechtse dichter die zoveel over het dorp en omgeving geschreven heeft. Peter: “Eigenlijk vind ik het kleine schilderijtjes. Zo mooi vind ik het.”

Voordracht gedicht

Corie Grootendorst droeg het gedicht voor en gaf er een toelichting op. Henk zwierf veel door de polders en schreef op wat hij voelde.

Daarna onthulden twee oud-bestuursleden Nelie Gerritsen en Harry van der Voet het hek met het gedicht.

Ronald Kooijman, de zoon van de dichter bedankt het Van den Akkerfonds dat er zo veel aandacht geschonken wordt aan het werk van zijn vader. “Ik vind het geweldig dat er met regelmaat initiatieven in Haastrecht genomen worden om aandacht aan zijn gedichten te besteden.”

Rense Kragten, regiobestuurder Veenweiden van het Zuid-Hollands Landschap vindt het hek met dit gedicht een toegevoegde waarde aan dit gebied. Hij mocht van de voorzitter van Van den Akkerfonds een cheque van 1.000 euro in ontvangst nemen. Hij vertelde dat dit bedrag gebruikt zal worden voor het beheersplan Gebied Hooge Boezem achter Haastrecht.

Pastorie Kerkplein

Na de polder ging het gezelschap naar de pastorie op het Kerkplein. Ook hier droeg Corie het gedicht voor en in haar toelichting vertelde zij dat dit een strofe is uit het gedicht ‘Haastrecht’ uit de jaren 60. Hier komen allerlei onderwerpen naar voren die er niet meer zijn.

De Stichting Van den Akkerfonds heeft Haastrecht hiermee een prachtig jubileumgeschenk gegeven.

De stichting heeft als doel het subsidiëren van activiteiten van verenigingen, stichtingen en andere instellingen van culturele, sportieve of maatschappelijke aard ten behoeve van de Haastrechtse leefgemeenschap.

Laaglandlegende

Hemel en aarde ontmoeten

Elkaar in het onbestemde.

Van einder tot einder strekt zich het land

Als een nooit vertelde legende.

Kerkplein

Zo stil ligt ook het Kerkplein in de zon,

Dat ‘t schijnt of hier de eeuwigheid begon.

Tussen de oude, donkere schaduwmuren

Stremt het moment, verduurzamen de uren.

Afbeelding
De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) 15 uur geleden
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 17 uur geleden
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 20 uur geleden
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 18 mei, 19:00
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 18 mei, 17:00
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00
Patricia Aschman startte een lobby voor een hondenlosloopgebied in het Stadspark. Haar viervoeters kunnen straks vrij ravotten in een afgeschermd gebied in het Stadspark.
Eindelijk! Montfoort krijgt een hondenlosloopplek in het Stadspark... 17 mei, 18:00