Afbeelding

Inlijsten

Algemeen

Otto Beaujon

Mijn hemel, dat was schrikken dinsdag 7 november, die gemeentepagina’s met al die verschillende afvalzakken, stortkokers, stromen, meldpunten en sorteeropdrachten om van ons aller dagelijks afval af te raken, je zou er tureluurs en moedeloos van worden. Het beste is denkelijk om hem te laten inlijsten en op te hangen naast de verjaardagkalender, en dan elke dag even oefenen om jezelf in te prenten wat waar en hoe in moet.

Het ergste is, dat je zo nota bene de week voor de verkiezingen de burger die zich toch al zorgen maakt over de bestaanszekerheid opnieuw opzadelt met een onzekere factor: hoeveel moet ik straks in januari 2025 bijbetalen voor het extra aantal keren dat ik de vuilniscontainer met mijn kaartje heb moeten openmaken, maal zeven euro per keer. Volgens het huidige systeem weet ik waar ik aan toe ben, ik heb voor een heel jaar vooruit betaald en misschien krijg ik als oppassende afvalvermijder en -scheider (wat ik al jaren ben) iets terug, in de orde van grootte twee tientjes die wij dankbaar in ontvangst nemen.

Nu kunnen wij nog op zaterdagavond zorgeloos mosselen eten. Dezelfde avond nog loop ik met de plastic bak met de lege schelpen en mijn kaartje naar de restafval-container, drop de mosselschelpen daarin omdat ze anders gaan stinken, ik spoel de plastic bak van de mosselen schoon en stop hem in de gele PMD-zak.

Vanaf januari a.s. kost de mosselmaaltijd 7 euro extra, met de factuur een jaar na dato. ‘Wilt u daar wel rekening mee houden?’ schrijft de wethouder.

Weet u waar de wethouder rekening mee moet houden? Dat de brave maar vindingrijke burger toch zoveel mogelijk zijn afvalstroom een beetje gaat herschikken naar inzamelplekken waarvoor je indirect toch al betaald hebt: iets extra’s uit de restafvalzak in de PMD-zak, het velletje van de vis tussen de stapel oude kranten, de mosselschelpen tussen het riet, het restje chinees voor de vogeltjes (of in de container van de buren verderop).

Dat de wethouder met de verrassingsfactuur aan het begin van het nieuwe jaar onherroepelijk meer kleinschalig afvaltoerisme en ‘slordig’ voorsorteren uitlokt is zonneklaar. Zeker als u de pagina’s 8 en 9 uit de krant van vorige week niet bewaard hebt. Met als gevolg dat de gemeente straks twee extra afval-Boa’s aan moet stellen. En wethouder, trek het u gerust aan: kritiek is gratis advies.

Samenvattend: Oudewater wordt er straks per saldo onzekerder, bureaucratischer, duurder en onfrisser door.

Natuurlijk, historisch, kleurrijk: de magie van Oudewater.

Afbeelding
Verenigingen verbreken miljoenenrecord; recordopbrengst voor FC Oudewater 2 uur geleden
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren 5 uur geleden
Afbeelding
Een Luisterend Oor 19 uur geleden
Afbeelding
Kerst met de kerstman en -mutsen 21 uur geleden
Afbeelding
Alzheimer Café regio Woerden 10 dec., 12:00
Afbeelding
Curlingseizoen van start in Montfoort 9 dec., 19:00
Afbeelding
Belangrijke stap voor dierenwelzijn 9 dec., 17:00
Afbeelding
Wereldlichtjesdag Montfoort 9 dec., 12:00