Afbeelding

Inlijsten

Algemeen

Otto Beaujon

Mijn hemel, dat was schrikken dinsdag 7 november, die gemeentepagina’s met al die verschillende afvalzakken, stortkokers, stromen, meldpunten en sorteeropdrachten om van ons aller dagelijks afval af te raken, je zou er tureluurs en moedeloos van worden. Het beste is denkelijk om hem te laten inlijsten en op te hangen naast de verjaardagkalender, en dan elke dag even oefenen om jezelf in te prenten wat waar en hoe in moet.

Het ergste is, dat je zo nota bene de week voor de verkiezingen de burger die zich toch al zorgen maakt over de bestaanszekerheid opnieuw opzadelt met een onzekere factor: hoeveel moet ik straks in januari 2025 bijbetalen voor het extra aantal keren dat ik de vuilniscontainer met mijn kaartje heb moeten openmaken, maal zeven euro per keer. Volgens het huidige systeem weet ik waar ik aan toe ben, ik heb voor een heel jaar vooruit betaald en misschien krijg ik als oppassende afvalvermijder en -scheider (wat ik al jaren ben) iets terug, in de orde van grootte twee tientjes die wij dankbaar in ontvangst nemen.

Nu kunnen wij nog op zaterdagavond zorgeloos mosselen eten. Dezelfde avond nog loop ik met de plastic bak met de lege schelpen en mijn kaartje naar de restafval-container, drop de mosselschelpen daarin omdat ze anders gaan stinken, ik spoel de plastic bak van de mosselen schoon en stop hem in de gele PMD-zak.

Vanaf januari a.s. kost de mosselmaaltijd 7 euro extra, met de factuur een jaar na dato. ‘Wilt u daar wel rekening mee houden?’ schrijft de wethouder.

Weet u waar de wethouder rekening mee moet houden? Dat de brave maar vindingrijke burger toch zoveel mogelijk zijn afvalstroom een beetje gaat herschikken naar inzamelplekken waarvoor je indirect toch al betaald hebt: iets extra’s uit de restafvalzak in de PMD-zak, het velletje van de vis tussen de stapel oude kranten, de mosselschelpen tussen het riet, het restje chinees voor de vogeltjes (of in de container van de buren verderop).

Dat de wethouder met de verrassingsfactuur aan het begin van het nieuwe jaar onherroepelijk meer kleinschalig afvaltoerisme en ‘slordig’ voorsorteren uitlokt is zonneklaar. Zeker als u de pagina’s 8 en 9 uit de krant van vorige week niet bewaard hebt. Met als gevolg dat de gemeente straks twee extra afval-Boa’s aan moet stellen. En wethouder, trek het u gerust aan: kritiek is gratis advies.

Samenvattend: Oudewater wordt er straks per saldo onzekerder, bureaucratischer, duurder en onfrisser door.

Natuurlijk, historisch, kleurrijk: de magie van Oudewater.

Hannelies legt een bloemenkrans neer als nieuwe voorzitster.
Maak kennis met de nieuwe voorzitter Comité 4 en 5 mei Montfoort 11 uur geleden
Burgemeester Hans Beenakker (2e rechts) van de Krimpenerwaard bezocht het Gemaal. Hij hoorde van enkele bestuursleden het verhaal van dit bijzondere museum, waar wordt verteld hoe hier in heel laag Nederland je toch droge voeten kunt houden.
Burgemeester Beenakker bezoekt Gemaal 12 uur geleden
Betovering in Haastrecht, Zijdeweg, 29 april 06.28 uur
Foto van Emmy van Vliet uit Haastrecht gekozen als mooiste foto 13 uur geleden
Dave van de Born en Roan Vos leiden de puntenkoers in Rijssen (foto: Jannes Wolff).
Inliners SVO klaar voor Nederlandse Kampioenschappen 16 uur geleden
Op Hemelvaartsdag, donderdag 9 mei, kan iedereen meelopen met een dauwtraptocht.
Dauwtrappen vanaf de Cabauwse molen 18 uur geleden
Afbeelding
De laatste loodjes 21 uur geleden
Afbeelding
Bouwbedrijf Spruit bv is jarig en trakteert 7 mei, 19:00
Lopers komen aan bij 't Kruispunt.
Bevrijdingsvuur in Linschoten 7 mei, 18:00