Het horeca convenant moet ervoor zorgen dat het veiliger en gezelliger wordt in het uitgaansleven.
Het horeca convenant moet ervoor zorgen dat het veiliger en gezelliger wordt in het uitgaansleven. Foto:

Veiliger en gezelliger

Algemeen

Otto Beaujon

De vertegenwoordigers van de horeca en de gemeente Oudewater ondertekenden vorige week een convenant waarmee beoogd wordt het uitgaansleven in Oudewater veiliger (èn gezelliger) te maken. Anders gezegd: door het vastleggen van afspraken en spelregels om overlast voor en door het uitgaanspubliek te beperken.

Ook organisaties van evenementen, verenigingen en bijvoorbeeld de politie zijn betrokkenen in het streven naar minder overlast en veiligheid. Onlangs was er nog sprake van een aantal vernielingen en kleine incidenten die voornamelijk veroorzaakt werden door beschonken uitgaanspubliek. Het convenant vraagt met name aandacht voor overmatig alcoholgebruik, zeker door personen onder de 18. De horecagelegenheid gaat drugsgebruik en overmatig alcoholgebruik bij de politie melden via de horecatelefoon.

Horeca-ontzegging

Een belangrijk onderdeel van het convenant is dan ook de zogenoemde collectieve horeca-ontzegging. Dat houdt in dat personen die zich in een horecagelegenheid misdragen voor een bepaalde periode de toegang ontzegd wordt, en dat zij gedurende dezelfde periode ook in andere commerciële gelegenheden (maar dus niet in bijvoorbeeld sportkantines) geweigerd worden.

Bestuurlijk zal de samenwerking tussen horeca, gemeente, boa’s en politie beter vormgegeven worden. De contacten tussen de zg. horecadienst van de politie, boa en portiers bij evenementen moet directer (dus niet van meldkamer naar meldkamer). Horecagelegenheden krijgen een zichtbaar samenwerkingsschildje met huisregels. Om straatoverlast tegen te gaan komt er onder andere een vaste taxistandplaats, er komt beleid tegen geluidsoverlast, en er komen maatregelen tegen overlast door geparkeerde fietsen.

Vol goede moed gaat het afsprakenpakket tussen de gemeente en de horecaondernemers van start.

De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) 14 uur geleden
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 16 uur geleden
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 19 uur geleden
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 18 mei, 19:00
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 18 mei, 17:00
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00
Patricia Aschman startte een lobby voor een hondenlosloopgebied in het Stadspark. Haar viervoeters kunnen straks vrij ravotten in een afgeschermd gebied in het Stadspark.
Eindelijk! Montfoort krijgt een hondenlosloopplek in het Stadspark... 17 mei, 18:00