Afbeelding

Groen gevlekte zwaan

Algemeen

Otto Beaujon

Dat was echt even schrikken: terwijl ik de rijpe tomaten geplukt had en de grond afspeurde naar over het hoofd geziene courgettes, hing Het Ding daar ineens in volle pracht op minder dan een halve meter tussen het gebladerte: de gevlekte zwaan, als een reuzenslang in gevechtstenue, met een sjaal voor de ogen. Een zeldzame, niet eetbare pompoen uit Afrika.

Ik had de zaadjes vorig jaar gekregen van de jubilerende volkstuinvereniging in Haastrecht.

Ik had ze op 15 april voorgezaaid onder glas. Uitgepoot op 24 mei, te vroeg gezaaid dus (bent u ook elk jaar zo nieuwsgierig?) en zodoende waren ze véél te lang onderweg geweest. De etiketjes waren zoek, maar vanaf dat moment groeiden de drie plantjes die ik overgehouden had als gekken: meterslange ranken tot aan het balkon van de buren, als een netwerk over de perenboom, met spiraalveertjes strikten ze zich om tomatenplanten, maïs, frambozenstruiken kortom alles wat houvast biedt. Meters per nacht leek het wel, met om de 20 centimeter telkens een groot blad (schoteltje of bord) en in elke bladoksel twee bloemstelen. Op 10 juli zagen we de eerste twee bloemen, groot en helder wit. De volgende dag waren ze uitgebloeid en verfrommeld, en hing er een gezwollen vruchtbeginsel dat later afviel.

Ik zocht op: deze flespompoen die officieel Lagenaria siceraria heet, wordt bestoven door een nachtvlinder (en soms door een late bij die bij zonsondergang nog niet thuis is). In Kenia is langjarig onderzoek gedaan naar wie die bestuivers waren, want ook daar moesten ze vaststellen dat verreweg de meeste bloemen niet tot een voldragen vrucht leiden. Uit die studie in vier verschillende districten van het grote Afrikaanse land kwamen in totaal ‘maar’ 22 soorten (Afrikaanse) nachtvlinders en motten tevoorschijn, waarvan er één ook in (zuid-) Europa voorkomt. Mijn gevlekte zwaan lijkt zodoende een toevalstreffer, waar ik na de eerste schrik apentrots op ben.

Nu maar kijken of het weer een beetje meewerkt als ik dagelijks de nieuwe bloemen met een natte penseel een beetje help.

Otto Beaujon

De bloemen, groot en helder wit.
De Groen gevlekte zwaan
De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) 12 uur geleden
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 14 uur geleden
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 17 uur geleden
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 18 mei, 19:00
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 18 mei, 17:00
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00
Patricia Aschman startte een lobby voor een hondenlosloopgebied in het Stadspark. Haar viervoeters kunnen straks vrij ravotten in een afgeschermd gebied in het Stadspark.
Eindelijk! Montfoort krijgt een hondenlosloopplek in het Stadspark... 17 mei, 18:00