Joep Holtackers laat hun voorpagina zien.
Joep Holtackers laat hun voorpagina zien.

Bijeenkomst St. Joseph in teken van Wereld Alzheimerdag

Algemeen

Op donderdag 21 september, Wereld Alzheimerdag, werd er in Montfoort een bijeenkomst georganiseerd in het St. Josephgebouw door SWOM en ‘t Bakkershuis/ SWOM, een ontmoetingscentrum met een speciale missie. Het thema was ‘Samen aan tafel’. Ongeveer 90 personen gingen dan ook ‘Samen aan tafel’, waaronder mantelzorgers, deelnemers van ‘t Bakkershuis, en vrijwilligers. Alvorens er gegeten kon worden, werd er uitgebreid gebrainstormd.

Tijdens deze inspirerende bijeenkomst werden ideeën geboren en plannen gesmeed, met een visie op een dementievriendelijke toekomst. De opdracht was helder: ontwerp de voorpagina van De IJsselbode in 2030, gewijd aan het ontmoetingscentrum ‘t Bakkershuis. Er werd druk geknipt en geplakt en er ontstonden zo diverse creatieve voorpagina’s, waarop groepen plakten wat zij belangrijk vonden voor ‘t Bakkershuis. Elke groep gaf een toelichting op de door hen gemaakte pagina. Bij één van groepen was het Joep Holtackers die het woord deed, en uitleg gaf bij de door hen gemaakte voorpagina. Hij zei: “Voor De IJsselbode die in de toekomst twee dagen na de troonrede van 2030 op Wereld Alzheimerdag uitkomt, in september 2030, valt een speech te lezen van koningin Amalia, die tijdens haar eerste troonrede stilstaat bij een opmerkelijk mooie initiatief in de gemeente Montfoort! ‘t Bakkershuis, ontmoetingsplek voor mensen met beginnend geheugenverlies en hun mantelzorgers, heeft zich na 2023 ontwikkeld tot een betekenisvolle plek die middenin de gemeente Montfoort staat! De koningin sprak in de troonrede haar waardering uit voor het dappere besluit van de gemeenteraad in 2023 om ‘t Bakkershuis structureel te financieren.”

Ontmoetingsplek ‘t Bakkershuis

‘t Bakkershuis is meer dan zomaar een ontmoetingscentrum. Dat bleek tijdens dit event maar weer eens. Door betrokkenen wordt het ervaren als een warme en ondersteunende plek. Dit initiatief heeft zich in twee jaar tijd ontwikkeld tot een betekenisvolle voorziening die middenin de gemeente Montfoort staat. Wat dit centrum zo bijzonder maakt, is juist dat de nadruk ligt op het creëren van een veilige en fijne leefomgeving. En daarbij het behouden van de eigen regie. Het is een plek waar mensen met dementie zich welkom voelen, waar ze begrepen worden, en waar ze volwaardig kunnen deelnemen aan de samenleving. t Bakkershuis is een niet meer weg te denken voorziening in de gemeente Montfoort geworden, en dat waren de aanwezigen met Joep eens. Zijn bijdrage kon rekenen op een enthousiast applaus.

Tijdens de bijeenkomst op Wereld Alzheimerdag waren de reacties enthousiast. Marjon de Jong, de drijvende kracht achter ‘t Bakkershuis, werd geprezen om haar aanstekelijke enthousiasme en vastberadenheid. Ze was opgetogen over de uitkomst van het evenement, dat zeker zal worden meegenomen in de gemeenteraad. Inclusief de ideeën en vormgegeven voorpagina’s. Marjon vertelde ook dat raadsleden en vertegenwoordigers van verschillende politieke partijen ‘t Bakkershuis hadden bezocht in de afgelopen tijd. Ze ziet de toekomst van ‘t Bakkershuis dan ook positief tegemoet.

Sponsoring lunch

Na woorden van dank aan onder andere de casemanagers dementie van de Rijnhoven, vrijwilligers en Marjon zelf, was het tijd voor de lunch. Deze lunch werd mede mogelijk gemaakt door de gulle sponsoring van twee inwoners van Montfoort. Een van hen gaf aan al geruime tijd niet meer te kunnen eten en besloot jaarlijks een goed doel te steunen met het geld dat ze daardoor bespaart. Dit jaar viel de keuze op ‘t Bakkershuis. De andere sponsor had bij zijn verjaardag geld ingezameld in plaats van cadeaus te vragen, en ook dit geld ging naar ‘t Bakkershuis. Deze twee bijzondere sponsors zorgden voor een goed verzorgde lunch.

Marjon benadrukte het belang van sponsoren en de onschatbare waarde van alle betrokken die het met elkaar mogelijk maken om dit soort extra activiteiten te kunnen blijven organiseren in de toekomst. Ze hoopte dat deze sponsoracties anderen zouden inspireren om soortgelijke activiteiten te steunen, en zo samen te werken aan dementievriendelijke toekomst met waarin ‘t Bakkershuis als centrale, laagdrempelige plek midden in de Montfoortse samenleving.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Een Luisterend Oor 2 uur geleden
Afbeelding
Kerst met de kerstman en -mutsen 4 uur geleden
Afbeelding
Alzheimer Café regio Woerden 9 uur geleden
Afbeelding
Curlingseizoen van start in Montfoort 9 dec., 19:00
Afbeelding
Belangrijke stap voor dierenwelzijn 9 dec., 17:00
Afbeelding
Wereldlichtjesdag Montfoort 9 dec., 12:00
Afbeelding
Bestemmingsplan 'De Bleek' waarschijnlijk in de loop van 2025 van start 8 dec., 18:00
Afbeelding
De gezonken pont van Hekendorp 8 dec., 17:00