Meneer Blok met zijn bouwwerk.
Meneer Blok met zijn bouwwerk. Foto:

“Ik ben blij als er iemand is, dan kan ik kletsen”

Algemeen

Isa Boere

Wanneer heeft u voor het laatst met iemand gesproken die u niet kende? Voor mensen die zich eenzaam voelen is iemand die af en toe een praatje komt maken en een kopje koffie komt drinken heel waardevol, weten Jacqueline Van der Werf en Linda Mol van het Touwteam. Zij helpen in Oudewater mensen met een hulpvraag. In aanloop naar de Week tegen Eenzaamheid die van donderdag 28 september tot en met woensdag 4 oktober plaatsvindt, sprak ik met meneer Blok. Hij woont sinds een aantal maanden alleen en vertelt dat hij onder het label eenzame oudere valt, maar zichzelf niet zo ziet. Door een gesprek met Jacqueline en Linda en een gesprek met meneer Blok kwam ik meer te weten over eenzaamheid en het belang van praten.

In gesprek met meneer Blok

Rob Blok vond het leuk als ik langs zou komen, vertelde hij aan de telefoon. Nog geen uur later stond ik voor zijn deur. Meneer Blok vertelt dat hij sinds een aantal maanden alleen in Oudewater woont, nadat zijn vrouw Marijke in juli overleed. Open praat hij over hoe hij twee jaar geleden in contact kwam met het Touwteam: “Ik wilde hulp, maar wist niet waar ik het moest vinden. Mijn buurvrouw zei: ‘Je moet eens contact opnemen met het Touwteam’”, vertelt de 84-jarige meneer Blok. Even later kwam Jacqueline bij hem langs voor een gesprek. Vanaf dat moment kon hij via het Touwteam hulp krijgen van verschillende organisaties. Zo legde meneer Blok mij uit dat hij nu een huishoudelijke hulp heeft en hij een dag naar de Wulverhorst gaat voor dagbesteding. Waarom niet vaker? “Ik heb nog zoveel dingen om te doen, ik heb daar geen tijd voor.” Zo zie ik op tafel zijn nieuwste project staan: een soort LEGO-bouwwerk. Ik ben onder de indruk van hoe enthousiast hij in het leven staat, maar vraag hem voorzichtig naar zijn eenzame gevoelens. “Tuurlijk, ik woon alleen, maar ik zal mij niet eenzaam noemen. Als het avond wordt, dan voel ik mij wel eens eenzaam. Dan ga ik lopen piekeren.”

Eenzaamheid als iets negatiefs

Jacqueline en Linda merken ook dat eenzaamheid een negatieve lading heeft. “Daarom zou de Week tegen Eenzaamheid eigenlijk de Week van de Ontmoeting moeten heten”, beargumenteert Linda. “Naarmate je ouder wordt, verkleint je netwerk. Dan is het fijn als het Touwteam je netwerk wat kan helpen vergroten. Dit doen we ook door mensen met eenzelfde hulpvraag aan elkaar te koppelen. Zo komt er niet langer een ‘officiële’ vrijwilliger aan te pas, maar helpen de mensen elkaar door bijvoorbeeld samen een spelletje te spelen”. Ook meneer Blok gaat binnenkort spelletjes spelen met een voor hem nog onbekende vrouw. Op die manier kan hij weer iets terugdoen als vrijwilliger voor het Touwteam. Daarnaast heeft hij sinds kort contact met een pastoor uit het voormalig klooster in Haastrecht. Meneer Blok is hier erg enthousiast over, want hij kan fijn praten met die meneer.

Vergrijzing

In Nederland, en dus ook in Oudewater, zijn er veel meer mensen zoals meneer Blok. Daar is het Touwteam maar al te goed van doordrongen. “Door de vergrijzing stijgt het aantal 75-plussers dat zich eenzaam voelt van 767.000 in 2018 naar bijna 1,5 miljoen mensen in 2040”, weet Linda te vertellen. “Daarom is het zo belangrijk om af en toe eens aan te bellen bij je alleenwonende buurvrouw. Niet eens omdat zij per definitie eenzaam is, maar dat ze weet dat er mensen zijn op wie ze kan terugvallen”. Ook hoef je geen bepaalde leeftijd te hebben om eenzaam te zijn. Jacqueline en Linda willen dan ook benadrukken dat mensen vooral aan de bel moeten trekken als ze hulp nodig hebben: “Wacht er niet te lang mee. Ook al weet u niet precies wat voor hulp u nodig heeft, we komen ook voor een praatje.” Behoefte aan een praatje? Neem contact op met het Touwteam op 06 82091699.

Praten is waardevol

In het gesprek met meneer Blok kwam ik erachter hoe waardevol het gesprek voor hem was. Hij vertelde mij mooie verhalen over zijn werk als architect waarvoor hij de hele wereld is overgegaan. “Ik ben blij als ik af en toe mijn verhaal kan doen”, zei meneer Blok in het gesprek. Ik ben veel over meneer Blok te weten gekomen, maar nog meer heb ik geleerd dat het praten zelf het belangrijkste is wanneer je ouder wordt. Voor mij was het dan ook een waardevol gesprek. Wie weet kom ik nog eens een keertje langs bij meneer Blok om te kijken hoe het met zijn bouwproject gaat.

En met wie gaat u de komende week een praatje maken?

Afbeelding
Een Luisterend Oor 2 uur geleden
Afbeelding
Kerst met de kerstman en -mutsen 4 uur geleden
Afbeelding
Alzheimer Café regio Woerden 9 uur geleden
Afbeelding
Curlingseizoen van start in Montfoort 9 dec., 19:00
Afbeelding
Belangrijke stap voor dierenwelzijn 9 dec., 17:00
Afbeelding
Wereldlichtjesdag Montfoort 9 dec., 12:00
Afbeelding
Bestemmingsplan 'De Bleek' waarschijnlijk in de loop van 2025 van start 8 dec., 18:00
Afbeelding
De gezonken pont van Hekendorp 8 dec., 17:00