Als vluchteling is het toch heel mooi dat je je inzet om een nieuw leven te beginnen.Hasib Frouz heeft het heft in eigen handen genomen door zelf een winkel te openen.
Als vluchteling is het toch heel mooi dat je je inzet om een nieuw leven te beginnen.Hasib Frouz heeft het heft in eigen handen genomen door zelf een winkel te openen. Foto: Cees Reichard

Haastrechtenaar Hasib Frouz opent winkel

Algemeen

Cees Reichard

Als vluchteling je inzetten voor een nieuw leven

Hasib Frouz, Haastrechtenaar van Afghaanse afkomst, heeft in juni 2023 in Stolwijk een winkel geopend. Voor Hasib is het ‘Een winkel voor iedereen’, vanaf baby tot honderdjarigen. Hij verkoopt bijvoorbeeld speelgoed, huishoudelijke producten, verjaardagsartikelen, telefoonaccessoires en nog vele andere benodigdheden. En hij vindt dat alles tegen een redelijke prijs te koop is.

In Afghanistan heeft Hasib Frouz op 18-jarige leeftijd zijn schooltijd afgerond om vervolgens nog een jaar in het import/export bedrijf van zijn vader te gaan werken. Ongeveer 23 jaar geleden is Hasib door de oorlog in Afghanistan gevlucht. Hij kwam in Nederland terecht en is in Ter Apel opgevangen en van daaruit is hij naar het OC in Haarlem gegaan. Daarna is hij naar Waddinxveen verhuisd, en terwijl hij inmiddels een Nederlands verblijfsvergunning had, is hij naar Haastrecht gekomen.

Nederlands leren spreken

De eerste jaren in Haastrecht is hij de Nederlandse taal gaan leren en hiermee was hij dag en nacht bezig. “Ik wilde iets bereiken en in een korte tijd heb ik goed Nederlands leren spreken. Daarna ben ik een jaar in een timmerbedrijf gaan werken om vervolgens diverse werkzaamheden te gaan doen. Ik heb bijvoorbeeld in een restaurant als kok gewerkt. Voordat ik deze winkel kreeg ben ik als magazijnmedewerker bij een import/export bedrijf geweest en na een jaar was ik er manager. Van daaruit dacht ik dat ik toch wel ‘eigen baas’ wilde zijn en had ik het geluk om in het centrum van Stolwijk een winkel te kunnen beginnen.”

HSM Plus

In mei heeft hij de hele zaak zelf opgeknapt en ingericht. “Met de Stolwijkse kermis had ik de opening en dat is heel goed verlopen. Ik heb veel leuke reacties en bloemen gekregen. Ik vind dat het een mooie winkel is geworden met een goede inrichting. Het geheel is overzichtelijk”, zegt hij enthousiast.

Hij wordt geholpen door zijn vrouw en kinderen. De naam van de winkel is: ‘HSM Plus’. De H staat voor Hasib, de S voor Samira, de naam van zijn vrouw en de M voor de namen van zijn 4 kinderen die allemaal met een M beginnen.

Filmavond 'Triangle of Sadness'
Deze week in concordia 4 minuten geleden
De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) 17 uur geleden
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 19 uur geleden
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 22 uur geleden
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 18 mei, 19:00
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 18 mei, 17:00
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00