Dit jaar haalden vierendertig zwemmers een diploma.
Dit jaar haalden vierendertig zwemmers een diploma.

Afzwemmen in het Statenbad bij 30 graden

Algemeen

Siem van der Burg

Vier keer per jaar wordt er afgezwommen in het Statenbad in Oudewater. Dit jaar haalden vierendertig zwemmers een diploma. Dat is een record. Zoals het ook een record was dat dat bij dertig graden Celsius gebeurde. “Uniek en sfeerverhogend”, zegt badmeester Bas van Zuilen, “dit heb ik zo nog nooit meegemaakt”.

Het was weer een mooi seizoen. “We zaten begin september al op een bezoekersaantal van 45.000. In de laatste twee weken (15 september is het bad dit seizoen voor het laatst open) kunnen daar door het mooie weer nog zo maar eens 5.000 bezoekers bijkomen”, vervolgt Bas. Helemaal vlekkeloos was de start niet. Er gingen pompen kapot en de kachel om bij te verwarmen deed het niet meer.

Bas raakt niet uitgepraat over wat er allemaal kan in Oudewater en hoeveel hulp er van heel veel vrijwilligers komt. “Bij andere baden waar ik gewerkt heb, duurde het lang voordat er iemand beschikbaar was om defecte materialen te repareren of te vervangen. In Oudewater staat er voor je het weet een kundige vrijwilliger of ondernemer klaar om de boel te fixen. De Stichting Beheer Zwembad Oudewater (SBZO) krijgt het op die manier toch voor elkaar het verouderde zwembad overeind te houden. De exploitatiekosten zijn door investeringen in 110 zonnepanelen en vijf warmtepompen naar beneden gebracht. Die dingen doen hun werk naar behoren. Als we naar het nieuwe zwembad gaan kunnen ze gewoon mee.

Wanneer dat nieuwe zwembad er is, blijft de meest gestelde vraag aan Bas. “Volgend jaar zou voor zover mijn informatie strekt met de bouw begonnen moeten worden. Maar ik houd me er niet zo mee bezig. We concentreren ons vooralsnog gewoon op het draaiend houden van het Statenbad. Daar hebben we genoeg en onze handen vol aan.”

Afbeelding
Afbeelding
De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) 5 uur geleden
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 7 uur geleden
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 10 uur geleden
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 18 mei, 19:00
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 18 mei, 17:00
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00
Patricia Aschman startte een lobby voor een hondenlosloopgebied in het Stadspark. Haar viervoeters kunnen straks vrij ravotten in een afgeschermd gebied in het Stadspark.
Eindelijk! Montfoort krijgt een hondenlosloopplek in het Stadspark... 17 mei, 18:00