Directrice Marlous Birkhoff bij de grootste ruimte van de TechnoHUB.
Directrice Marlous Birkhoff bij de grootste ruimte van de TechnoHUB. Siem van der Burg

De TechnoHUB in Woerden is er bijna klaar voor

Algemeen

Siem van der Burg

Met man en macht wordt er gewerkt om de voormalige defensie-loods aan de Industrieweg in Woerden om te bouwen tot 'TechnoHUB'. De constructie van het imposante oude pand, ter grootte van een half voetbalveld, is behouden. Verder is het hele gebouw voorzien van de laatste technieken en zullen de ruimtes voorzien worden van de modernste machines, innovatieve apparatuur en lesmaterialen. Bij de start van het nieuwe schooljaar in september 2020 is het zover. Dan is het 'Walhalla voor Techniekeducatie' open.

Grootste en modernste leeromgeving voor techniek in de regio

Directrice Marlous Birkhoff is supertrots op wat er wordt gerealiseerd. "Overal is LED-verlichting aangebracht en er is een vloer gelegd die kan verwarmen én koelen. Er zijn veertien bronnen geboord, de nieuwste luchtbehandelings- en beveiligingssystemen geïnstalleerd en vijf warmtepompen aangesloten die het gebouw van energie gaan voorzien. Te veel om op te noemen. Het 2.650 vierkante meter tellende gebouw is al een leerobject op zichzelf. In september zijn we klaar om leerlingen van de basisscholen en het voortgezet onderwijs te interesseren in techniek. We verschaffen een ultramoderne inspirerende leeromgeving met de meest moderne inrichting. Bij voorkeur een plek zonder boeken zodat de leerlingen direct aan de slag kunnen met praktische opdrachten. Heel erg fijn, omdat techneuten graag direct aan de slag gaan en niet graag in boeken of gebruiksaanwijzingen duiken".

Samenwerking tussen ondernemers, onderwijs en gemeenten

De bedrijven en instellingen zijn verenigd in de Stichting Woerdens Techniek Talent (WTT). WTT is een samenwerkingsverband van ongeveer 160 MKB-bedrijven en de onderwijsinstellingen uit de regio Woerden, het MBO, de gemeenten Montfoort, Oudewater, Bodegraven-Reeuwijk en Woerden. Het doel van de WTT is het bevorderen van de instroom van leerlingen in het technisch onderwijs en het verbeteren van de samenwerking tussen het bedrijfsleven en het onderwijs.

Behoefte aan veel technisch goed geschoolde werknemers

WTT-voorzitter Paul Oosterlaken zegt; "Er is nu en in de toekomst heel veel behoefte aan technisch geschoold personeel in de regio. Wij doen er alles aan om leerlingen te enthousiasmeren voor techniek en ze een inspirerende leeromgeving te bieden die zorgt dat ze leren werken met de modernste machines, toekomstige technieken en actuele systemen. Zodat de aansluiting tussen opleiding en de praktijk goed is. Het bedrijfsleven ondersteunt het onderwijs met gastlessen van vakspecialisten, bedrijfsbezoeken of onderwijs op locatie voor specialisatie gebieden. Dit is niet alleen goed voor de lesstof maar geeft de leerling meer inzicht in het toekomstige beroep en mogelijke stageplaats of werkplek".

Praktijklessen voor Futura-, Kalsbeek-, Minkema- en Wellant-leerlingen

Vanaf het begin van het nieuwe schooljaar zal er les worden gegeven in onder meer: mobiliteit en transport, bouw, wonen en interieur én robotica. Op termijn volgt ook metaal, installatie- en elektrotechniek. Docenten van de scholen geven de praktijklessen in de TechnoHUB waarbij ze op verzoek geassisteerd worden door vakspecialisten van de bedrijven. In de TechnoHUB is ook ruimte voor onderwijs voor basisscholen. Het vak Wetenschap & Techniek wordt ondersteund door de TechnoHUB. Er is een actieve samenwerking met MBOrijnland en ROC Midden Nederland. De VMBO leerlingen kunnen op deze manier het vervolg van hun opleiding vanuit Woerden continueren. De doorlopende leerlijnen worden op dit moment ontwikkeld. Daarnaast biedt de TechnoHUB programma's voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs om leerlingen te inspireren en enthousiasmeren voor techniek. De techniekprogramma's worden samen met de scholen ontwikkeld en aangeboden.

Van Techniek Driedaagse, naar 365 dagen Techniek

In voorgaande jaren organiseerden de Stichting WTT samen met het lokale technische bedrijfsleven uit Montfoort, Oudewater, Woerden en Bodegraven-Reeuwijk, de 'Woerdense Techniek Driedaagse'. In een paar dagen tijd maakten dan ongeveer 4.000 groep 7 en 8 leerlingen van de basisschool kennis met techniek. Vanaf september kunnen de leerlingen hier het hele jaar door terecht. "Als ze dan langs komen", zegt Marlous Birkhoff, "is er veel meer tijd om iets concreets met een meer educatieve aanpak te doen. Daarnaast kunnen we de leerlingen dan meer aandacht geven".

Bezoek Koningin Máxima

Hare Majesteit Koningin Máxima bracht donderdag 25 juni een werkbezoek aan de TechnoHUB. De Koningin kwam vanuit haar hoedanigheid als lid van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap gericht op een duurzame groei van het MKB. "De Koningin bracht niet zomaar even een vluchtig bezoekje", zegt Oosterlaken. "Ze is echt betrokken, geïnteresseerd en heeft aanbevelingen opgehaald voor het jaarrapport 'Staat van het MKB'. De Koningin heeft een enorm netwerk en kennis van soortgelijke initiatieven. Ze gaf ons tips waar we ideeën en kennis op kunnen doen. Ze is echt een verbindende factor. Natuurlijk leverde haar bezoek veel positieve publiciteit op".

Switchen kan nog!

Als het vooruitzicht van de TechnoHUB en de Coronacrisis leerlingen doen twijfelen aan de keuze van de studierichting in het voortgezet onderwijs of als het vakkenpakket niet op een studie in techniek is aangepast, dan kan er nog tot het einde van dit schooljaar geswitcht worden. "Techniek is een sector die groeit en beweegt", vervolgt Marlous Birkhoff. "Een sector waar uitdagende vraagstukken liggen. Denk alleen al aan de energie transitie. Utrecht-West heeft een sterke maakindustrie met grote- en kleinere technisch hoogwaardige bedrijven die zitten te springen om enthousiaste jonge techneuten. De vraag naar technisch opgeleide vakmensen is er altijd, corona of geen corona. Met de realisatie van de TechnoHUB zet het lokale bedrijfsleven zichzelf op de kaart en laten we iedereen zien welke route je kan volgen voor een mooie carrière in de techniek".

Leerlingen die willen switchen qua profiel, adviseren wij contact op te nemen met hun decaan. Voor meer informatie kan je terecht bij info@technohub.nl of bellen met 0348-220720.

WTT voorzitter Paul Oosterlaken en directrice Marlous Birkhoff van de TechnoHUB.
Afbeelding
BMM Band met live muziek 'From The Sixties Till Now' 11 uur geleden
Hier - het is december 2023 - wordt minutieus gewerkt aan het restaureren van de beschilderingen van het priesterkoor.
Stichting Reddingsplan Franciscuskerk Oudewater maakt restauratie priesterkoor mogelijk 13 uur geleden
Team 226 'Zorgpartners Midden-Holland'.
De Roparun in het pinksterweekend weer van start 14 uur geleden
Het opbrengen van N.S.B.-ers op 5 mei door twee priesterstudenten uit MegenFrans de Roode en Evert Hardesmeets, die ondergedoken zaten bijHein Blom in de Hekendorpse Buurt (nu kinderdagverblijf Veld-Zicht).Zij speelden een belangrijke rol in het verzet.Evert Hardesmeets (rechts) zou later op de dag zich verstoppenin het huis van Van Vliet op het IJsselvere en er de nacht doorbrengen.
Oorlogsdagboek mei 1945 4 mei, 19:00
 Ze hebben er weer een gezellig avond van gemaakt in het Cultuurhuis.
Taalcafé 4 mei, 12:00
Afbeelding
Ingezonden Van de Sande 4 mei, 10:00
Het echtpaar Kok met burgemeester Laurens de Graaf.
Koninklijke onderscheiding voor het echtpaar Kok-van Zuijlen in Polsbroek 3 mei, 17:00
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Linschoten 3 mei, 14:00