Rob de Weger en Janet de Graas hebben allerlei Haastrechtse gebeurtenissen vastgelegd.
Rob de Weger en Janet de Graas hebben allerlei Haastrechtse gebeurtenissen vastgelegd. Cees Reichard

‘Tijdsbeeld van Haastrecht’ flitsend

Algemeen

Première tijdens de Algemene Ledenvergadering van de Historische Vereniging Haastrecht op donderdag 4 november; IJspret, Koningsdag, Koninklijke Onderscheidingen, bosfeest, jaarmarkt, schildersexpositie, rommelmarkt, scholen, zorg, brandweeroefeningen. Zo maar wat activiteiten die we in de film ‘Tijdsbeeld van Haastrecht’ opnieuw mogen beleven. En dat niet alleen. Er zijn in de film van één uur tijd maar liefst 87 onderwerpen verwerkt. De camera werd gehanteerd door Rob de Weger en Janet de Graas. Rob droeg de zorg voor de montage.

Rob de Weger vertelt dat de Historische Vereniging Haastrecht hem benaderd heeft met de vraag of hij een film over Haastrecht kon maken. Het moest een tijdsbeeld van de activiteiten in ons dagelijks leven anno 2019 worden. Om dit professioneel te laten maken zou te kostbaar worden. Omdat Rob een enthousiaste filmer is en lid van de Goudse film- en videoclub ‘Het Toverlint’, is hij benaderd om dit op zich te nemen. Hij vond dit een mooie opdracht. Bewust is hij op zoek gegaan naar een tweede persoon. Zo vroeg hij Janet de Graas of zij mee wilde doen. Ook zij filmt vaak en heeft haar kwaliteiten. Rob: “We gingen beiden filmen en aan het einde van de periode ben ik het één en ander gaan monteren.”

Allerlei gebeurtenissen

In 2019 zijn Rob en Janet met hun camera een heel jaar door Haastrecht gaan zwerven en hebben zij allerlei gebeurtenissen opgenomen. Beide filmers kennen Haastrecht op hun duimpje zodat zij weten welke activiteiten er overal plaatsvinden. En zo zijn ze aan de slag gegaan. Janet vertelt dat zij bijvoorbeeld uitgebreid het Sjansjee Diner gefilmd heeft. Verder vond zij het leuk om Splash, het waterspektakel bij de brug Hollandse IJssel voor de jeugd uitgebreid in beeld te brengen. Ook is Janet met Haastrecht Klassiek meegereden om een filmpje van de route met al die mooie auto’s te maken. Rob laat weten dat er in dat jaar slechts één schaatsdag was. Hij is blij dat hij dat op die dag heeft vastgelegd. Ook heeft hij een interview met Bart Crouwers als voorzitter van de Overtuin Bisdom van Vliet. En hij heeft diverse gesprekken met de sportverenigingen.

Dronebeelden

De vraag voor Rob was hoe een film te beginnen die voor de kijker gelijk pakkend is. Hij heeft hiervoor Jurjan Rietveld benaderd om wat dronebeelden van Haastrecht te maken. En Emmy van Harskamp is gevraagd de film aan het begin in te spreken. Het resultaat mag er zijn, het is een prachtig geheel geworden.

Rob: “De eerste keer dat we het bestuur ons resultaat lieten zien, misten zij nog wat onderwerpen. Zij wensten meer aandacht voor de ondernemers en scholen. Dat is verder uitgewerkt.”

200 uur montage

Rob: “Op het moment dat de corona uitbrak, waren we aan het monteren. We waren net op tijd klaar met filmen. Er is 200 uur aan de montage gewerkt.

Het bestuur heeft nu het eindresultaat gezien. Zij vindt het bijzonder interessant wat er in een heel jaar in Haastrecht allemaal gebeurt. Het is een flitsende film met veel afwisselende momenten geworden. Voor een Haastrechtenaar boeiend om dit te zien.

Première

De film gaat op donderdag 4 november tijdens de Algemene Ledenvergadering van de Historische Vereniging in Theater Concordia in première. Op zondag 20 maart wordt de film in Concordia opnieuw vertoond. Tegen betaling van 10 euro kan men deze film aanschaffen. Hiervoor is een intekenlijst bij de Historische Vereniging.

Cees Reichard

Afbeelding
Kent u een sterke powervrouw 2 uur geleden
Afbeelding
Bij WDS moet je wel op tijd komen 3 uur geleden
Een oorkonde voor Huib Dolleman en Ties Bode uitgereiktdoor de wethouder van Sneek.Beide mannen gewoon in 'werkkleding'.
Wat je biedt moet je betalen (2) 21 uur geleden
Afbeelding
Aan gene zijde 4 mrt, 12:00
Afbeelding
Orde op zaken! 3 mrt, 17:00
Afbeelding
Nieuwe openingstijden Bibliotheek Linschoten 3 mrt, 12:00
Afbeelding
Renovatie bedieningsgebouwtje Cosijnbrug in Oudewater 2 mrt, 17:00
Afbeelding
Collectanten gezocht voor Amnesty 2 mrt, 12:00