Bep Kalmeijer.
Bep Kalmeijer. Foto: Cees Reichard

Vijf ooievaarsnesten in Haastrecht

Algemeen

Na het sluiten van het Ooievaarsbuitenstation bleef er nog één stelletje

Bep Kalmeijer, oud-voorzitter Ooievaarsbuitenstation ‘Het Doove Gat’ is ontzettend blij dat er op dit moment in Haastrecht en directe omgeving vijf ooievaarsnesten zijn. Deze kun je vinden aan het einde van de Beatrixlaan, sinds een paar weken in de Madelief-speeltuin, aan de Oost-Vlisterdijk, aan de Provincialeweg Oost bij voormalig bedrijf van Visser en aan de tweede helft van de Bilwijkerweg bij Stolwijk. Zij worden allen bewoond door broedparen en nu is het slechts nog wachten op jonkies.

Ongeveer een halve eeuw geleden waren er nagenoeg geen ooievaars meer in Nederland (in 1978 nog slechts dertien broedparen - red.) en in de Krimpenerwaard was er nog maar één ooievaarsnest, namelijk in Schoonrewoerd. De vogelbescherming is toen een project ingegaan om de ooievaars in ons land terug te krijgen. Er zijn toen diverse ooievaarsbuitenstations gesticht. Bep Kalmeijer had met enkele Haastrechtenaren hier ook belangstelling voor. Hij is met deze groep in gesprek gegaan met de voormalige gemeente Haastrecht en diverse instanties om te kijken wat voor mogelijkheden er in Haastrecht waren. En zo ontstond in 1981 langs de Zijdeweg het Ooievaarsbuitenstation ‘Het Doove Gat’. Bep Kalmeijer werd voorzitter en dat bleef hij 31 jaar lang tot het einde in 2012.

Grondooievaars

Bep vertelt dat zij met tien grondooievaars gestart zijn. Deze zijn tijdelijk gekortwiekt en konden dus niet wegvliegen. Een soort lokfunctie voor de vogels die overvliegen. “Voorts hadden we twee broedstellen. We hadden deze geselecteerd naar hun gedragingen. Want de geslachten zijn uiterlijk niet of nauwelijks van elkaar te onderscheiden. Dus je kunt niet zien wie het mannetje of vrouwtje is. We hoopten dat ze bleven en dat ze gingen broeden. Het eerste stel dat we loslieten, gingen uit elkaar maar ze bleven wel in de buurt. Het bleken namelijk twee mannetjes te zijn. En dat wisten we niet. Dus er bleef één stel over en van daaruit is ons ooievaarsdorp gegroeid. We hadden eens in Haastrecht zestien broedparen. Kan je nagaan hoeveel jongen in die tijd geboren zijn.

Doelstelling bereikt

We hadden dus zestien broedparen en voor onze omgeving waren dit er te veel. De polder bood hen niet voldoende voedsel. Er kwam steeds minder. Onze doelstelling was bereikt en we besloten het af te gaan bouwen. En in 2012 zijn we dan gestopt. Dit was ook landelijk het geval. Er waren in Nederland voldoende ooievaars. Op dit moment zijn er nog één of twee buitenstations die draaien.

Ik vind het wel leuk dat er altijd een stelletje in de buurt is gebleven en de laatste jaren zie je dat het elk jaar wat bij komt met als resultaat dat er in Haastrecht nu vijf nesten zijn. Ik kan me voorstellen dat de mensen bij de speeltuin dat erg leuk vinden. Want niet iedereen heeft een ooievaarsnest in zijn achtertuin. Toevallig zag ik ook dat op een nest in Montfoort, dat ik ongeveer een kwart eeuw geleden gebouwd heb en dat nooit iets opgeleverd heeft, nu ook een paar zit te broeden.

Ooievaars ringen

Ik heb inmiddels een cursus gevolgd voor het ringen van ooievaars en heb ik het officiële certificaat gekregen. In Zuid-Holland en Utrecht ring ik nu ooievaars. In 2018 heb ik in Aarlanderveen een nest jonge ooievaars geringd. Een daarvan zit nu op het ooievaarsnest in de Beatrixlaan. Dat maakt het geheel toch wel wat specialer”, aldus een zeer enthousiaste Bep Kalmeijer die zich altijd voor de statige zwart-witte vogel met zijn lange vuurrode snavel ingezet heeft.

Cees Reichard

Ooievaarsnest Hofkamp.
Afbeelding
Stapje voor stapje breidt het damesvoetbal bij FC Oudewater uit 12 uur geleden
Afbeelding
'Montfoort Wandelt' door... 13 uur geleden
Afbeelding
Opbrengst collecte KWF 14 uur geleden
Afbeelding
Sluitende begroting voor de gemeente Krimpenerwaard 21 uur geleden
Afbeelding
VLAS, nieuw ouderinitiatief voor kinderen met zorg 30 sep., 19:00
Afbeelding
Week tegen eenzaamheid in de Krimpenerwaard 30 sep., 14:00
Afbeelding
Woonwagen- en standplaatsenbeleid 30 sep., 12:00
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren 30 sep., 10:00