Jeroen Buijs (25), de kleinzoon van Hans van Bemmel, wordt beheerder en krijgt de leiding in 't Raedthuys Haastrecht.
Jeroen Buijs (25), de kleinzoon van Hans van Bemmel, wordt beheerder en krijgt de leiding in 't Raedthuys Haastrecht. Cees Reichard

‘t Raedthuys Haastrecht wordt toegankelijk voor iedereen

Algemeen

Hans van Bemmel kocht begin 2020 het monumentale stadhuis in Haastrecht uit 1618 van de gemeente Krimpenerwaard. Als Haastrechtenaar wil hij dit prachtige pand voor de gemeenschap behouden en voortaan heet het 't Raedthuys Haastrecht. Het blijft een trouwlocatie en verder wordt het geschikt gemaakt voor allerlei activiteiten. We mogen hierbij denken aan een sociëteit, exposities, vergaderingen, colleges en workshops.
Jeroen Buijs (25), de kleinzoon van Hans, wordt beheerder en krijgt de leiding in 't Raedthuys Haastrecht.

Jeroen heeft aan de Hogeschool in Rotterdam de opleiding ondernemerschap gevolgd. Als bijbaantje werkte hij tijdens de studie in een horecabedrijf. Omdat hij het werk in de keuken zo leuk vond, is hij daarna de horecaopleiding in Den Haag gaan doen. Hij liep stage bij The Harbour Club in Rotterdam.
Na afronding van beide studies was Jeroen op zoek naar werk. Tot zijn verrassing vroeg zijn opa of hij er oren naar had om zich op dit project te storten. "Dit was een prachtige combinatie van de twee opleidingen die ik net achter de rug had. Dit kwam ideaal uit en ik ben er gelukkig mee. Elke dag heb ik het hier naar mijn zin. Vooral ook door het ons-kent-ons-gevoel dat hier duidelijk aanwezig is."

Weer één pand

Allereerst werd er naar de aanpak van het gebouw gekeken. Jeroen: "Om het gevoel te krijgen dat het één pand is, zijn we begonnen met het nieuwe gedeelte bij het monumentale te betrekken. Dit hebben we op verschillende manieren kunnen doen. Allereerst is de buitengevel geheel gereinigd. Binnen zijn grote eiken balken, net als in de trouwzaal aan het plafond gebracht. Er zijn nieuwe tegels gelegd in de zelfde stijl als die in de trouwzaal. Aan de voorkant van het gehele pand zijn glas in lood ramen aangebracht, zodat het nu één geheel vormt. Ook is er een nieuwe keuken naar mijn wens gekomen en er zijn nieuwe toiletten. Aannemingsbedrijf Bestbouw stond hier hoofdzakelijk borg voor.
Deze week zet de plaatselijke schilder John Rost de laatste puntjes op de 'i' om er een warm en gezellig pand van te maken. Hij heeft eerst het monumentale gedeelte opgeknapt en hij is nu bezig met de andere ruimtes. Het gaat er allemaal heel fris uitzien.
"Om het monumentale pand weer in ere te herstellen en dit weer terug te geven aan de bevolking, hebben we de plaatselijke ondernemers hierin betrokken. Naast de twee genoemde bedrijven hadden we ook nog beroep gedaan op René van Zuilen voor het stuukwerk, loodgieter John Mimpen en Compass, elektrotechnisch installatiebedrijf", zegt Jeroen enthousiast.

Trouwlocatie

Hans en Jeroen zijn eerst gaan kijken om te zien wat zij met dit pand willen en welke mogelijkheden er zijn. En dat blijkt heel veel. Allereerst vonden zij dat het weer een trouwlocatie moet worden waar het bruidspaar het 'jawoord' kan geven. Omdat de trouwzaal wat aan de kleine kant is, kunnen belangstellenden in een andere ruimte de ceremonie op een groot scherm volgen. Na de plechtigheid is een korte nazit met een drankje mogelijk, maar ook zijn er mogelijkheden voor een receptie en zelfs een diner. Jeroen weet te vertellen dat diverse trouwlustigen al zijn wezen kijken. Ze zijn meestal enthousiast en de aanvragen druppelen geleidelijk binnen.

Sociëteit

Jeroen: "Voor 60-plussers willen we ruimte bieden voor een sociëteit. Zij kunnen dan onder het genot van koffie, thee, wijn, bier of wat fris en een hapje gezellig met elkaar praten. Ook kan men een kaartje leggen of een spelletje doen. Het staat nog niet vast hoe vaak. Maar ik denk aan twee à drie middagen in de week. Maar dit kan meer worden. Het ligt eraan hoe dit allemaal gaat lopen."

Bijzondere ruimtes kunnen aangeboden worden voor wijn-, whisky- of bierproeverijen. Jeroen hoopt dit met lokale ondernemers in gang te kunnen zetten.
Verder zijn er ruimtes voor vergaderingen, colleges en workshops. Het pand wordt ook opengesteld voor alle kunstenaars, maar met voorrang voor de lokale kunstenaars met exposities. Iedereen kan zich hiervoor melden. Om het één en ander op het culturele vlak te kunnen realiseren is er contact gezocht met de Haastrechtse Kring en de Historische Vereniging Haastrecht.
Als mensen leuke ideeën voor 't Raedthuys hebben, worden zij opgeroepen zich bij Jeroen te melden. Hij staat hier open voor.

Website

Op dit moment wordt de website www.Raedthuys-Haastrrecht.nl ontwikkeld. De verbouwing is er al op te volgen. Eind maart is de website waarschijnlijk af.
In april hoopt Jeroen 't Raedthuys te kunnen openen en te starten met allerlei activiteiten. Hij hoopt dat de Haastrechtenaren de weg naar dit fraaie gebouw dan weten te vinden.
Jeroen Buijs: "Het bruidspaar kan bij ons straks weer het jawoord geven."

Cees Reichard

Het opbrengen van N.S.B.-ers op 5 mei door twee priesterstudenten uit MegenFrans de Roode en Evert Hardesmeets, die ondergedoken zaten bijHein Blom in de Hekendorpse Buurt (nu kinderdagverblijf Veld-Zicht).Zij speelden een belangrijke rol in het verzet.Evert Hardesmeets (rechts) zou later op de dag zich verstoppenin het huis van Van Vliet op het IJsselvere en er de nacht doorbrengen.
Oorlogsdagboek mei 1945 7 uur geleden
 Ze hebben er weer een gezellig avond van gemaakt in het Cultuurhuis.
Taalcafé 14 uur geleden
Afbeelding
Ingezonden Van de Sande 16 uur geleden
Het echtpaar Kok met burgemeester Laurens de Graaf.
Koninklijke onderscheiding voor het echtpaar Kok-van Zuijlen in Polsbroek 3 mei, 17:00
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Linschoten 3 mei, 14:00
Afbeelding
Open ochtend Hospice De Mantelmeeuw 3 mei, 12:00
Afbeelding
Voetbalprogramma 3 mei, 10:00
Afbeelding
Orgelbespeling in Oudewater 3 mei, 09:00