Lieuwe van Slooten met'Paulina Bisdom van Vliet'.
Lieuwe van Slooten met'Paulina Bisdom van Vliet'. Foto:

Podcast ‘Het Geheim van Haastrecht’ gelanceerd tijdens Paulina’s diner

Algemeen

Wie graag met anderen wilde filosoferen over het mysterieuze pakket dat Paulina Bisdom van Vliet achterliet, kon vrijdagavond 21 april in Concordia zijn hart ophalen. Er werd gedineerd in stijl van de jaren 1900. De uitnodiging om in passende kledij te komen namen veel mensen serieus, waardoor er een echte sfeer ontstond zoals die in de tijd van Paulina moet zijn geweest.

Mysterieus pakket

Het voormalige woonhuis van Paulina Bisdom van Vliet werd een museum, zoals zij zelf in haar testament als wens had uitgesproken. Het museum aan de Hoogstraat in Haastrecht is toegankelijk voor iedereen om de sfeer te komen proeven van het leven van de welvarende burgemeestersvrouw. Maar Paulina liet behalve haar huis en de prachtige Overtuin nog iets na; een mysterieus pakketje dat op 1 juni 2023, precies honderd jaar na haar overlijden, geopend mag worden. Er wordt in het dorp Haastrecht flink gefantaseerd wat er toch in dat pakket zou kunnen zitten.

Dineren met Paulina

Lieuwe van Slooten maakte voor Omroep West een podcast over ‘Het Geheim van Haastrecht’. In de podcast gaat Lieuwe op zoek naar de verhalen over Paulina. Hiervoor spreekt hij ‘bekende’ Haastrechtenaren en komt op de fysieke plekken waar de sporen van Paulina Bisdom van Vliet nog zichtbaar zijn. Om de lancering van de eerste aflevering van de podcast te vieren (die op 21 april live is gegaan) werd cultuurgebouw Concordia voor een avond de eetzaal van Paulina Bisdom van Vliet. Gasten konden met passende muziek genieten van de heerlijke kookkunsten van een chef-kok geschoold in De Librije. Het menu was speciaal afgestemd op de chique menu’s die men vroeger bij Paulina aan tafel kon verwachten.

Er waren verschillende lezingen, gehouden door Lieuwe van Slooten en Marco Bakker.

Marco, beheerder van Museum Paulina Bisdom van Vliet, legde de gasten onder andere de etiquette uit van het dineren met Paulina; alle gasten bleven staan totdat Paulina ging zitten, niet met je ellebogen op tafel, maar je armen netjes langs je lichaam. ‘Smakelijk eten’ tegen elkaar zeggen was niet gepast, want wanneer je bij Paulina kwam dineren smaakte het sowieso altijd.

Buitenechtelijke kinderen

Paulina Bisdom van Vliet zelf, gespeeld door een Haastrechtse acteur, was ook bij het diner aanwezig. Zij gaf het geheim van één van haar favoriete recepten prijs en maakte een praatje met de mooi aangeklede gasten. De gasten kregen de mogelijkheid om niet alleen met elkaar te filosoferen, maar ook vragen te stellen aan Lieuwe van Slooten, Marco Bakker en Paulina Bisdom van Vliet. Opvallend veel vragen gingen over de eventuele buitenechtelijke kinderen van Paulina. Zou Paulina dan toch bekend maken dat zij inderdaad kinderen heeft? Of zouden er coördinaten uit het pakket komen om ergens juwelen terug te vinden? Allemaal vragen waar beheerder Marco zijn bedenkingen bij heeft. Hij spreekt uit dat hij denkt en hoopt dat er brieven in het pakket zitten tussen Paulina Bisdom van Vliet en haar echtgenoot Johan le Fevre de Montigny, die geschreven zijn toen Johan als marineofficier van huis was. Want dit zou een nieuwe bron van informatie over het echtpaar kunnen zijn.

Prijs voor het mooiste kostuum

Na het diner werd er een prijs uitgereikt aan degene met het meest passende kostuum. Een lastige keuze voor de jury, gezien de geweldige outfits van verschillende gasten. De prijs ging naar een echtpaar uit Benschop; Dick van der Vegt en Yolande Schrevelius. Op de vraag hoe zij vanuit Benschop bij het diner met Paulina waren gekomen vertelde Yolande dat zij in de coronatijd het museum bezochten en sindsdien geboeid zijn geraakt door het verhaal.

De podcast Het Geheim van Haastrecht is te beluisteren via de gebruikelijke podcast platforms zoals Apple Podcast of Spotify.

Mireille van der Ham

'Paulina Bisdom van Vliet' met de winnaarsvan het mooiste kostuum;Dick van der Vegt en Yolande Schrevelius.