Uit handen van Marjon de Jong kreeg Annemarie van de Pollde afstandbediening overhandigd.
Uit handen van Marjon de Jong kreeg Annemarie van de Pollde afstandbediening overhandigd. Sjoukje Dijkstra

‘t Bakkershuis lanceert ‘Ontmoetingen Online’ en opent nieuwe bovenkamer

Algemeen

Juist op Wereld Alzheimer Dag lanceerde ‘t Bakkershuis afgelopen week het nieuwe initiatief ‘Ontmoetingen Online’. Hierbij gaat een vrijwilliger met tablet op stap, en neemt de mensen, die zelf niet meer zo gemakkelijk de deur uit kunnen, online mee op stap. Zij kunnen thuis vanaf hun bank live meekijken naar een leuke of interessante locatie die de vrijwilliger bezoekt.

Coördinator van ‘t Bakkershuis Marjon de Jong trapte woensdag af en nam de mensen mee naar het Montfoortse Stadspark. “Dit past uitstekend bij het jaarthema ‘Samen op pad’ van Wereld Alzheimer Dag”, zei zij.

‘s Middags werd nog een nieuw ingerichte bovenkamer geopend. In de kamer, ingericht door Vidas Novas, kunnen deelnemers elkaar ontmoeten, activiteiten ondernemen en sporten.

Annemarie van de Poll, wethouder Sociaal Domein, was bij de lancering van de ‘Ontmoetingen Online’ aanwezig. Zij kreeg een afstandsbediening in cadeauverpakking overhandigd. Daarmee mocht zij de televisie aanzetten, waar acht deelnemers van ‘t Bakkershuis als eersten meekeken hoe Marjon samen met initiatiefneemster Margreet Melman naar het Stadspark ging. Deelnemers die het wilden uitproberen, waren nieuwsgierig, maar ook een tikje terughoudend. Zo zei Tineke: “Nieuwe dingen zijn niks voor mij, maar ik probeer het toch.”

Marjon denkt dat ‘Ontmoetingen Online’ echt iets gaat toevoegen aan de kwaliteit van leven van de deelnemers van ‘t Bakkershuis. “Misschien ontmoet je mensen online, waar je ook contact mee zult krijgen. Vanaf morgen gaat dit een keer in de week thuis plaatsvinden.”

Het thema van de eerste ontmoetingen gaat over eten. Daarbij konden de mensen afgelopen week alvast online meekijken en meegenieten van een rondleiding door Patricia Vlooswijk op kaasboerderij Doruvael.

Gesprekspartner

Bakker Arjan van Dommelen had voor de lancering van ‘Online Ontmoetingen’ kleurige petit fours gebakken met het logo van ‘Online Ontmoetingen’. Wethouder Annemarie van de Poll sprak lovende woorden over het nieuwe initiatief. “Van het bankje bij de brug gaan we naar het bankje bij jullie thuis. Ik zou aanraden om met deze gezellige groep of met een buurvrouw of buurman bij u thuis te kijken.” Ze bond de mensen op het hart om vooral feedback te geven. “Jullie zijn in deze fase van dit project gesprekspartner, en kunt aangeven waar nog verbetering nodig is.”

Margreet Melman vertelde hoe zij op het idee kwam. Dat was bij haar moeder thuis, die zat te mopperen op de televisie. “Er gebeurde zoveel, maar ze kon er niet mee praten, zo beklaagde ze zich. Dat kan anders, dacht ik. Toen kwam de corona periode, waarin het ook heel normaal werd dat we met elkaar contact hadden via een scherm. Bij ouderen is het heel fijn als dat scherm dan een stuk groter is.” Tegen de deelnemers van de eerste ‘Ontmoetingen Online’, zei ze: “De kracht hiervan is dat we u kunnen meenemen naar plekken, waar u zelf niet meer zo gemakkelijk komt. Tegelijkertijd kunt u er dan mee praten.”

Fruitbomen

“Ik word er wel blij van”, zei Annemarie van de Poll. Met een klik op de afstandsbediening zette ze de televisie aan, waar op dat moment te zien was hoe Marjon met Margreet buiten voor ‘t Bakkershuis stonden. Het was even wennen, de verbinding had wat kuren, maar daarna ging het goed. Margreet coachte Marjon door de eerste live sessie heen. Samen togen ze naar het park waar de dames lieten zien hoe je de QR-codes op de fruitbomen scant voor meer informatie over de bomen en de fruitsoort. Onderweg kwamen ze een mevrouw tegen die peren aan het plukken was. Vervolgens ging het over de peren en wat je ermee kon doen, bijvoorbeeld een perenstoofpotje maken. Margreet: “Het leuke is dan ook om dit door te trekken naar ‘t Bakkershuis. Als activiteit zou je dan bijvoorbeeld met de deelnemers dat perenstoofpotje kunnen maken.”

“Binnenkort gaan we naar de moestuin”, vertelde Marjon. “Ook gaan we nog naar de bakkerij van Van Dommelen. Leuke uitstapjes, waarvan we hopen dat de mensen er thuis van mee kunnen genieten. Liefst samen met een buur of mantelzorger. Daar gaat het uiteindelijk om, dat deze Onmoetingen Online mensen samenbrengen.”

Sjoukje Dijkstra

In 't Bakkershuis werd De Bovenkamer officieel geopend.
Marjon en Margreet vermaakten de deelnemersdie vanuit 't Bakkershuis meekekenhoe zij het Stadspark van Montfoort bezochten.
Wethouder Annemarie van de Poll opende officieelde eerste Ontmoetingen Online door de tv aan te zetten.
Afbeelding
Waarom De Pelikaan niet verloren mag gaan 7 uur geleden
Afbeelding
‘t Kaasmeisje, meer dan alleen kaas 8 uur geleden
Afbeelding
Boer Koos van der Wind uit Montfoort is continu bezig met verduurzaming 9 uur geleden
Afbeelding
Verenigingen verpulveren Grote Clubactie 12 uur geleden
Afbeelding
Winterconcert Linfano 14 uur geleden
Afbeelding
Help de bakkersexpositie compleet te maken 17 uur geleden
Afbeelding
Tour de Boer landt in Polsbroek 8 dec, 19:00
Afbeelding
Wintertentoonstelling 2022-2023 bij Sille Gallery 8 dec, 18:00