Wil van der Heiden (li) en Thijs van Dijk die de mooie foto’sen wanden realiseerden bij de bloemenwinkel op de markt.
Wil van der Heiden (li) en Thijs van Dijk die de mooie foto’sen wanden realiseerden bij de bloemenwinkel op de markt. Foto: Margreet Nagtegaal

Belevingsgerichte gangen in De Wulverhorst

Algemeen

Het is een complete metamorfose. De gangen in zorgcentrum De Wulverhorst die van het hoofdgebouw naar de afdeling kleinschalig wonen gaan zijn geen saaie witte gangen meer maar belevingsgerichte en herkenbare beelden alsof je door Oudewater loopt. Op zaterdag 18 maart werd het geheel, de gangen en de ontmoetingstuin, tijdens een officiële bijeenkomst geopend door burgemeester Danny de Vries. Een zeer creatief initiatief dat de gangen voor mensen met dementie een herkenbare beleving maakt.

Tijdens de bijeenkomst waren veel genodigden aanwezig. De vele bedrijven die gesponsord hadden, de Stichting Vrienden van De Wulverhorst, de bewoners en betrokken personeel en natuurlijk de makers van de indrukwekkende fotowanden en bloemencollages op de ramen van de binnentuin, Thijs van Dijk en Wil van der Heiden. Allereerst nam directrice Joyce Jacobs het woord. “We willen als zorginstelling van, voor en door Oudewater zijn. Door de grotere druk op de ouderenzorg nu en in de toekomst willen we sterk, gezond en veerkrachtig zijn. Niet meer op de traditionele manier maar belevingsgerichte zorg steeds meer inhoud geven.” Daar paste het plan van medewerker Cindy Valkenburg prima bij. Als coördinerend verpleegkundige maakte zij met een groep medewerkers een eerste opzet om voor de mensen met dementie herkenbare plekken te creëren. Het werden levensgrote beelden uit de straten van het hun zo bekende Oudewater. Joyce vertelt dat het wel een kostbaar project is. “Daarom zal het hele project in fases worden gerealiseerd. Dit is pas de eerste fase.” Stichting Vrienden van De Wulverhorst was ook enthousiast over het plan. Voorzitter Bert Vermeij zegt: “De Wulverhorst onderscheidt zich al door goede zorg te leveren. Maar dit maakt het nog mooier! Geen steriele witte gangen meer. Samen met ‘de vrienden van’ en de steun van veel ondernemers is het mogelijk gemaakt.” Hij sneed de taart aan in de vernieuwde binnentuin die aan alle kanten ook beplakt is met fraaie en fleurige bloemen en coniferen. Een medewerkster vertelt: “Een bewoner die in de binnentuin zit vraagt ‘Wie heeft die coniferen zo keurig geknipt?’ En op een ander moment loopt ze met een bewoner door de gangen met de afbeeldingen van Oudewater. ‘Kijk, daar in het stadhuis ben ik getrouwd’. Elke keer zegt ze het als we er voorbijkomen. Dat is precies wat de bedoeling is van de belevingsgerichte gangen!”

Knap stukje werk

Amateurfotograaf Wil van der Heiden maakte alle foto’s. De bewerking en het verdere design was van Thijs van Dijk. Zijn bedrijf, Boostprintmedia, is gespecialiseerd in foto’s printen van zeer groot formaat. Wil van der Heiden werd gevraagd de foto’s van Oudewater te maken. “Daar werden wel wat voorwaarden aan verbonden,” zegt Wil. “Er mochten geen auto’s op, geen mensen, geen schaduw en de foto’s van smalle straatjes zijn allemaal bewerkt anders krijg je een scheef beeld.” Hij maakte heel veel foto’s. Per foto maar liefst 120 MB groot. Thijs van Dijk heeft met het afdrukken en bewerken perfect werk afgeleverd. Op de eerste en tweede etage in het gebouw hangen ook grote afdrukken van andere foto’s van Wil. Voor al zijn werk kreeg hij een envelop met inhoud tijdens de opening. Terecht zei de burgemeester tijdens de opening: ‘een beeld zegt meer dan duizend woorden’. Vooral voor mensen die zelf niet zo veel woorden meer hebben is de herkenning van een beeld hetgeen de herinneringen oproept. Of het nu het stadhuis is, Café Tante Pietje of de bloemenzaak. Sinds de gangen de uitstraling kregen van het stadje zelf is het geen gang meer waar je even doorheen loopt. “Je neemt er meer de tijd voor, kijkt en praat over wat je ziet.”

Er komt nog meer

Zoals gezegd, is het pas de eerste fase van het project. Cindy Valkenburg legt uit dat er nog verschillende fases komen. “Als bewoners de deur van hun afdeling uitstappen moet er wat te doen zijn. Het plan is om belevingshoeken te creëren. Bijvoorbeeld een langwerpig kunstwerk op de muur waaraan van alles gevoeld kan worden en een bussyboard om te klussen. Een ander plan is een soort knutselschuurtje in een ongebruikte ruimte bij de binnentuin. In een serre willen we herkenbare hoekjes maken, de was ophangen, een boekje, een muziekje, we willen echt dat cliënten het gevoel krijgen dat het klopt.” Voor deze projecten is er ook weer geld nodig natuurlijk. De Stichting Vrienden van De Wulverhorst gaat zich daar extra voor inzetten. Voor nu is een eerste belangrijke stap gezet. De Wulverhorst is zichtbaar een stukje Oudewater geworden.

Margreet Nagtegaal

Bert Vermeij, voorzitter van Stichting Vrienden van De Wulverhorst,mocht de taart aansnijden. Op de achtergrond zie je de mooiebloemen en coniferen op het raam geplakt.
Afbeelding
Festival Verhalen tussen Oud en Nieuw 4 uur geleden
Afbeelding
Expositie 'Het verloren doek' 6 uur geleden
Afbeelding
Verenigingen verbreken miljoenenrecord; recordopbrengst voor FC Oudewater 11 uur geleden
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren 14 uur geleden
Afbeelding
Een Luisterend Oor 10 dec., 19:00
Afbeelding
Kerst met de kerstman en -mutsen 10 dec., 17:00
Afbeelding
Alzheimer Café regio Woerden 10 dec., 12:00
Afbeelding
Curlingseizoen van start in Montfoort 9 dec., 19:00