Te midden van een overdaad aan Oudewaterse verdedigerszal VOC-verdediger Van der Loo toch weten de 3-2 weten te scoren. Gerard van Hooff

Bekerwinst FCO op vierde-divisionist

FC Oudewater - VOC (Rotterdam) 4-2

Een Rotterdammer speelde al eerder op het Markveld. De huidige assistent-trainer van Excelsior, Thomas Verhaar, maakte deel uit van het team dat ooit de degens kruiste met Unio. Er gingen wel een vijftiental jaren voorbij sinds het reisje naar Oudewater (Unio) werd ondernomen. En ook een succesvolle carrière bij Sparta, Ajax Cape Town en Excelsior. V.O.C. was overigens in tegenstelling tot eerdere berichten behoorlijk op oorlogssterkte. Spelend direct achter de centrumspits moet Verhaar zich in het eerste kwartier van de wedstrijd verbaasd hebben over het scoreverloop. Binnen de kortste keren keek VOC tegen een 3-0 achterstand aan.

Al in de derde minuut moest invaller-doelman Bas Hooft capituleren voor een afstandsschot van Bart Griffioen. De goalie ging niet geheel vrijuit zoals dat in voetbalkringen benoemd wordt; 1-0. Sven Rietveld verzuimde aansluitend een mooie mogelijkheid te verzilveren, maar na voorbereidend werk van Griffioen kon spits Sebastiaan Evers even nadien wel toeslaan; 2-0 (6e minuut). De Oudewaterse aanhang kon de ogen niet geloven en ook bij de Rotterdammers werd verbaasd naar elkaar gekeken. Binnen het kwartier verhoogde de thuisclub de score tot 3-0. Dit keer was Tim Goes de doelpuntenmaker-van-dienst met een inzet tegen de binnenkant van het net bij de tweede paal. Weer twee minuten later meldden de radioverslaggevers van zowel Gouwestad als Utrecht een foutieve beslissing van scheidsrechter Verhoeve. Vriend en vijand was het erover eens dat de doorgebroken FCO-spits Evers door een overtreding van Wigmans tegen de grasmat werd gewerkt. Er volgde geen straf waar wegzenden met rood de enige optie was. De Rotterdammers konden dus op volle sterkte verder.

Over schrik heen

Vijf minuten hadden ze nodig om weer enigszins in de wedstrijd terug te komen. Na een leep passje van Verhaar wist spits Tim Zeiler de 3-1 op het scorebord te krijgen (21e min). De thuisclub probeerde de voorsprong te koesteren, maar langzaam maar zeker kreeg VOC meer greep op de partij. De Oudewaterse linies sloten minder goed op elkaar aan en vanuit de verdediging naar voren gespeelde ballen kwamen te snel weer retour. Hoewel het spel van de overijverige Oudewaternaren niet van kansjes verschoond bleef en de Rotterdamse verdediging het maar al te moeilijk bleef houden, waren het toch de VOC’ers die na een ruim half uur spelen een tweede doelpunt wisten te realiseren. Een vrije trap van Verhaar draaide voorbij de tweede paal en ondanks een overvloed aan Oudewaterse verdedigers ter plaatse wist linksachter Joost van der Loo de bal achter Meuleman te krijgen; 3-2 (31e min). FC Oudewater leek er niet echt door aangeslagen. Vol zelfvertrouwen en op basis van veel snelheid, loopvermogen en combineren werden pogingen ondernomen de marge weer te vergroten. Er volgde een korte belegering van het domein van Bas Hooft, maar geen van de vier schoten op rij leverde het gewenste resultaat op. Dat resultaat kwam er ook niet in de laatste 10 minuten tot het rustsignaal. Achtereenvolgens Sven Rietveld, Simon LaLau -schot in de rebound dat werd gesmoord- en Sebastiaan Evers -zwakke kopbal op voorzet van Nick van de IJssel- en Bart Griffioen -strandde op de doelman- wisten de voorsprong niet opnieuw te vergroten. Vooral Griffioen leek zich in zijn element te voelen en was bij vlagen ongrijpbaar. Voor de toeschouwers gold; attractief duel.

Aanval zoeken

Met Marc Oosterwijk voor Sjoerd Wiltenburg startte FCO de tweede helft zonder schroom. Meteen werd de aanval gezocht en zag Rietveld zijn schot op de paal belanden. Griffioen schoot vanuit de rebound over en kreeg aansluitend een paar fikse tikken te verwerken van de Rotterdamse doelpuntenmaker uit de eerste helft. Na het uur en een inzet van Goes stabiliseerde de wedstrijd weer. De mannen van VOC wensten zich niet bij een nederlaag neer te leggen en speelde aanvallender. De Oudewaternaren op hun beurt toonden een grote bereidheid tot het zoeken van combinaties. De zuiverheid van deze variant liet echter vaak te wensen over. Terwijl de toeschouwers zich geen moment behoefden te vervelen, zette VOC aan voor een eindspel dat hen tenminste een verlenging zou moeten opleveren. Verliezen van een ploeg die twee klassen lager acteert voelde niet goed. Met Thomas Hoogenboom voor Tim Goes gingen de laatste tien minuten van de reguliere speeltijd in. De jongeling trok terstond de aandacht van de ‘kenners’ vanwege zijn spontane acties in een fase waarin de mannen van Alex Redel zich minder in het Rotterdamse strafschopgebied wisten te vertonen.

Meuleman

Acties kwamen er ook van de Oudewaterse doelman Meuleman. Die liet een katachtige reflex zien op een inzet van spits Zeiler en overleefde samen met zijn kompanen de vrije trappen en corners die neerdaalden in zijn doelgebied. Dat Sven Rietveld voor open doel naast schoot leek erger dan het was. De grensrechter had zijn vlag hoog in de lucht gestoken wegens buitenspel. Twee hachelijke momenten moesten de stug verdedigende FCO’ers nog overleven waaronder een kopbal van -weer- Zeiler. Meuleman stond pal. Terwijl de Rotterdamse verzorger met de sleutel van de kleedkamer naar het clubgebouw liep en daarmee aangaf zich bij de feiten neer te leggen, maakte Sebastiaan Evers voor de statistieken aan alle twijfel een eind. Na een duel tussen Sven Rietveld en doelman Hooft bij de achterlijn en de paal kon eerstgenoemde net nog het noodzakelijke tikkie geven. Evers deed de rest; 4-2 (93e min).

Gerard van Hooff

Sebastiaan Evers staat klaar om de wedstrijd te bekronen met het vierde Oudewaterse doelpunt.Sven Rietveld zal de bal tussen de doelman en de paal door afleveren; 4-2 in de 93e minuut.