Ook Sjoerd Wiltenburg redt het niettegen een overmacht aan verdedigers.
Ook Sjoerd Wiltenburg redt het niettegen een overmacht aan verdedigers. Gerard van Hooff

Na struikelpartij; Laatste kans tegen vv Rozenburg op dinsdag bij Zwervers

FC Oudewater – TAVV 1-3

TAVV’er Donny van der Neut stond al na 7 seconden oog-in-oog met doelman Meuleman. Een schijnbaar ingestudeerde openingszet bracht hem daar. Het overhandigen van het visitekaartje bleef achterwege, maar dat was deze actie wel. Liefst driemaal zou de als hangende linkerspits fungerende Van der Neut in de eerste helft toeslaan. Een bijna echte hattrick. Dat Willem LaLau na een kwartier de gelijkmaker op het bord bracht deed enigszins afbreuk.

Nadat het letterlijke vuurwerk voorbij was, sloegen de mannen uit Ter Aar voor de eerste maal toe. Een inzet van Robin van Koert stuitte terug het veld in vanaf de borst van doelman Meuleman en Van der Neut verzilverde de mogelijkheid; 0-1 (5e min). Meteen zochten de rood-witten de aanval tegen de traag opbouwende spelers uit Ter Aar. Doelman Pater was de baas in de lucht, haalde een inzet van aanvoerder Venhof uit de hoek en zag Bart Griffioen tegen een in de weg staande tegenstander schieten en slechts een corner oogsten. In de nasleep van die hoekschop wist Willem LaLau de bal in de linkerbenedenhoek te deponeren, 1-1 (14e min). Reden om massaal de Oudewaterse aanhang langs de zijlijn op te zoeken.

Korte duur

De vreugde was van korte duur, want Oudewaters jacht op meer werd abrupt verstoord door een counter door het hart van de defensie. De uitlopende Meuleman was kansloos; 1-2 (17e min). De klap kwam zichtbaar hard aan. TAVV beijverde zich de gang uit het spel te halen en koos voor een rustige opbouw, de Oudewaternaren daarentegen speelden in hun haast om de gelijkmaker op het bord te krijgen bij vlagen erg onnauwkeurig met balverlies als gevolg. Er waren wel doelpogingen en hoekschoppen maar de Ter Aarse defensie werd er niet onrustig van. Simon LaLau leek de gelijkmaker na 39 minuten te scoren, maar tot verdriet van de Oudewaternaren op de tribune en tot vreugde van de blauwwitte aanhang vloog de bal millimeters langs de paal. De rust kwam in zicht. Voor Donny van der Neut het moment om voor de derde maal toe te slaan met de mooiste goal van de drie. Hij startte de aanval aan de linkerzijde, was de ‘kaatser’ in het centrum en haalde vervolgens uit vanaf de rechterzijde; 1-3 (44e min). Een uithaal van Menno Venhof was het laatste wapenfeit uit het eerste bedrijf.

Geen echte vuist

Met dezelfde wissel als dinsdag (Sjoerd Wiltenburg voor Willem LaLau) trachtte Oudewater het tij te keren. De helft van TAVV werd gaandeweg steeds meer het strijdtoneel. De mannen aan de leiding leunden nadrukkelijk op hun verdediging en loerden op snelle counters. De bij vlagen onnauwkeurig passing van de ‘gastheren’ hielp hen die opzet gestalte te geven. Oudewaterse doelpogingen van ondermeer Bart Griffioen, Lars Janmaat en Sjoerd Wiltenburg vonden geen genade bij doelman Rodney Pater, die ook zijn lengte benutte bij de talrijke hoekschoppen die FC Oudewater te nemen kreeg. Tim Goes maakte zijn entree na een uur spelen om nog meer aanvalskracht te krijgen. Op de doellijn keerde Pater op driekwart van de speeltijd een inzet van Venhof en langzaam kwam er steeds meer opportunisme in het spel van FC Oudewater. Het maken van een echte vuist zat er – ondanks het verblijf op de vijandelijke helft – niet in en het gevoel dat er zaterdagmiddag iets te halen was verdween ook bij de meest verstokte supporters. De vermoeidheid sloeg toe en de mentale kracht werd minder. Niemand leek bij machte het team over het dieptepunt heen te helpen; alle goede bedoelingen en wisselingen ten spijt. De eindpass bleef het probleem en ook die keeper van TAVV werkte bepaald niet mee. Dat moest Sjoerd Wiltenburg ervaren toen hij een schot in de rechterbenedenhoek afvuurde en de doelman al zijn voorradige lengte in de strijd gooide (82e min) en ook Menno Venhof die mistasten van diezelfde doelman net niet kon afstraffen.

Nog een kans

Voor TAVV was het tweedeklasserschap na het laatste fluitsignaal een feit. FC Oudewater krijgt op dinsdagavond nog een herkansing. Er moet dan gewonnen worden van vv Rozenburg. De wedstrijd wordt gespeeld in Capelle op het terrein van Zwervers. En begint om 20.00 uur.