Onder het toeziend oog van burgemeester De Vries haalt uitblinker Walter van der Neut uit. Gerard van Hooff

FC Oudewater klaar voor Reeuwijk

Algemeen

FC Oudewater - Blauw-Zwart 2-0

Op dinsdagavond speelt de Oudewaterse ploeg thuis tegen Reeuwijk een inhaalduel. Als het afgelopen zaterdag de bedoeling was om zelfvertrouwen te tanken, dan slaagde de ploeg van trainer Redel daar wonderwel in. Blauw- Zwart uit Wassenaar werd, zoals dat heet, aan de zegekar gebonden. Dat gebeurde met goed veldspel en vanuit een uitstekende teamspirit. Slechts op één onderdeel lieten de Oudewaternaren het afweten en dat was in het afronden van de talrijke mogelijkheden die de mannen van aanvoerder Menno Venhof zich wisten te scheppen.

Door deze gang van zaken bleven de tegenstanders uit het duingebied veel te lang in de wedstrijd. De thuisploeg kon wel met een 2-0 voorsprong gaan rusten, maar iedere voetballiefhebber weet dat een plotselinge tegengoal vaak krachten losmaakt waarvan de aanwezigheid niet vermoed werd. FC Oudewater startte zonder de geblesseerde Bart Griffioen en ook Niek Sluijs moest tijdens de warming-up afhaken. Voor laatstgenoemde maakte de pas 18-jarige Bram Noordman zijn entree in het hart van de defensie. Bij het bereiken van de 2-0 voorsprong met de thee had hij een belangrijk aandeel. Hij kopte bij de eerste paal de door collega Joost Miltenburg getrapte hoekschop feilloos binnen.

Kort in de wedstrijd

De gasten uit Wassenaar begonnen onzeker en lawaaierig en hoewel FC Oudewater van meet af aan een veldoverwicht wist te creëren waren de eerste twee mogelijkheden om de score te openen voor Blauw-Zwart. Spits Clemens Westgeest was in eerste instantie te verbaasd om toe te slaan en bij zijn tweede mogelijkheid vond hij op het eind van zijn rush doelman Bart Meuleman op zijn weg. Sven Rietveld deed namens FC Oudewater na 14 minuten iets terug, maar ‘prikte’ de bal net langs de verkeerde kant van de paal. Daarna was Blauw-Zwart-goalie Azar Ghennem de sta-in-de-weg die bij Oudewaterse hoekschoppen en acties van onder anderen Tim Goes en Menno Venhof als winnaar uit de strijd kwam. Ook aan een rush van Tim Goes kwam een onbevredigend eind. Het leverde slechts een corner op.

Aandacht

Walter van der Neut kon zich steeds nadrukkelijker in aanvallende zin manifesteren in een fase waarin de blauwzwarten zich noodgedwongen moesten beperken tot verdedigen en slechts op basis van de dieptepass in de omgeving van het Oudewaterse strafschopgebied wisten te komen. Menno Venhof kwam in de 33e minuut een teenlengte te kort bij zijn poging de bal na een kopbal het laatste zetje over de doellijn te geven. Een minuut later revancheerde hij zich en benutte hij een magnifieke dieptepass van Walter van der Neut zoals dat een spits betaamt; 1-0. Aansluitend werd een schot van dezelfde Venhof geblokt en dat leverde de vijfde hoekschop op voor de gastheren. Het centrale duo trok ervoor naar de aanvalslinie. En met succes. Joost Miltenburg leverde een hoekschop op maat aan en Bram Noordman stond op de juiste positie om de bal koppende in de buurt van de rechterkruising te laten inslaan; 2-0 (41 min.). Doordat Tim Goes bij de doellijn de bal niet onder controle wist te krijgen, ging na de 6e corner de rust in.

Kansen benutten?

Toeschouwers zijn dol op doelpunten. Die bleven in de tweede helft uiterst schaars. Waar andere onderdelen als combineren, teamspirit tonen, je maatje helpen waar nodig of technische vaardigheden tonen bij vlagen een lust voor het oog waren, werd de tweede helft vooral gekenmerkt door het missen van kansen. Sommige ervan moesten met een hoofdletter worden geschreven. En ook de tegenstanders wensten geen medewerking te verlenen aan het scoren. Zo voorkwam de Wassenaarse doelman in de 48e minuut een goal toen verdediger Tommy de Jong per abuis een mooie boogbal produceerde. Langdurig balbezit van Oudewaterse zijde oogde als volledige greep op de wedstrijd maar de aanvallen eindigde steevast met -slappe- schoten en ongevaarlijke kopballetjes.

Kluitje

Soms klonterde 20 van de voorradige 22 spelers op slechts een kwart van het speelveld en toen uiteindelijk de bal door toedoen van Menno Venhof tegen het net vloog, bedierf scheidsrechter Ifrandi de vreugde door het vlagsignaal van zijn assistent te honoreren. Aan het hakballetje van Goes en de voorzet van Sven Rietveld lag het niet. De wissels aan de zijde van Blauw-Zwart brachten geen opleving teweeg en daarmee kabbelde de partij naar een eind. Niemand wist aan de scoringsmalaise te ontkomen, de hoekschoppenteller liep op tot 10 en het zo gevreesde moment voor Blauw-Zwart deed zich zowaar nog voor in de 85e minuut. Na een blessure voor Simon LaLau kende scheidsrechter Ifrandi geen overtreding toe en kon invaller Calvin de Jong ongehinderd op doelman Meuleman afstevenen. Die kwam echter als overwinnaar uit de bus. Het visitekaartje bleef intact met scoren als een aandachtspunt. P.S. Reeuwijk wist zaterdag zeven keer het net te vinden.

Gerard van Hooff

Afbeelding
Bram Noordman kopt FC Oudewater naar 2-0.
Fantastische Rot-avond in de soos 19 apr, 10:00
Flamenco Linschoten (foto: Gijs Possel).
Fotograaf Gijs Possel exposeert Flamencodansers In Theater De Wilde Weg 19 apr, 09:00