Bert Bening tijdens de afscheidsreceptie op 31 mei 2022.
Bert Bening tijdens de afscheidsreceptie op 31 mei 2022. Foto: Cees Reichard

Oud-wethouder Bert Bening overleden

Algemeen

Oud-wethouder Bert Bening uit Haastrecht is op zaterdag 28 januari overleden. Hij was voor zijn partij D66 van 2018 tot 2022 wethouder in de gemeente Krimpenerwaard. In zijn portefeuille had hij onder meer duurzaamheid en energietransitie, milieu en afval, verkeer en vervoer en cultuur. Vanaf de gemeentelijke herindeling in 2015 was hij fractievoorzitter voor D66. Na de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 ging zijn partij deel uitmaken van de toenmalige coalitie. Bening werd wethouder.

Bert Bening had eigenlijk niet de ambitie om wethouder te worden. Hij wist niet waar hij aan begon. Het was een leerproces en daar heeft hij veel plezier aan beleefd. Als wethouder had hij belangstelling voor de Regionale Energiestrategie en hij heeft zich enorm ingezet voor het energieneutraal maken van de Krimpenerwaard. Hij had hiervoor veel gesprekken op het provinciehuis en er is bijvoorbeeld afgesproken dat er geen grote windmolens mogen komen. Wel kleine boerenerfmolens en er zijn afspraken gemaakt over zonnepanelen.

Provincialeweg N228

Tijdens zijn wethouderschap heeft hij ook veel aandacht geschonken aan de verkeersveiligheid van de Provincialeweg N228. Zo heeft hij met de bewoners bereikt dat de snelheid van 80 naar 60 km per uur is teruggebracht.

Op cultureel gebied heeft hij alle verenigingen van muziek, toneel en zang financieel gelijkgetrokken. Dit viel niet altijd mee, want voor de herindeling kwamen deze verenigingen uit vijf verschillende gemeenten met ieder weer een eigen subsidieregeling. Ga daar maar aan staan. Hij was er trots op dat dit goed is afgerond.

Einde politiek carrière

Bij de verkiezingen in 2022 verloor zijn partij een zetel en werd niet meer bij de coalitieonderhandelingen betrokken. Mede gezien zijn leeftijd heeft hij besloten zijn carrière in de politiek te beëindigen.
Op 31 mei 2022 was zijn afscheidsreceptie als wethouder.

Na een ziekbed is Bert Bening overleden.

Cees Reichard

Het opbrengen van N.S.B.-ers op 5 mei door twee priesterstudenten uit MegenFrans de Roode en Evert Hardesmeets, die ondergedoken zaten bijHein Blom in de Hekendorpse Buurt (nu kinderdagverblijf Veld-Zicht).Zij speelden een belangrijke rol in het verzet.Evert Hardesmeets (rechts) zou later op de dag zich verstoppenin het huis van Van Vliet op het IJsselvere en er de nacht doorbrengen.
Oorlogsdagboek mei 1945 9 uur geleden
 Ze hebben er weer een gezellig avond van gemaakt in het Cultuurhuis.
Taalcafé 16 uur geleden
Afbeelding
Ingezonden Van de Sande 18 uur geleden
Het echtpaar Kok met burgemeester Laurens de Graaf.
Koninklijke onderscheiding voor het echtpaar Kok-van Zuijlen in Polsbroek 3 mei, 17:00
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Linschoten 3 mei, 14:00
Afbeelding
Open ochtend Hospice De Mantelmeeuw 3 mei, 12:00
Afbeelding
Voetbalprogramma 3 mei, 10:00
Afbeelding
Orgelbespeling in Oudewater 3 mei, 09:00