SGP blij met de vijfde zetel.
SGP blij met de vijfde zetel. Cees Reichard

Raad gewijzigd na de verkiezingen

Algemeen

Leefbaar Krimpenerwaard grote winnaar
Gemeente Belang Krimpenerwaard blijft met zeven zetels grootste partij

Bij de gemeenteraadsverkiezingen is de nieuw partij Leefbaar Krimpenerwaard met vier zetels de grote winnaar geworden. Als beginnende partij is dit een grote prestatie. Lijsttrekker Jeffrey Groen was blij met deze grote klapper en hij vond het formidabel dat de partij vier zetels wist te behalen. “We weten allemaal waar ‘leefbaar’ voor staat en we werken vanuit het Fortuynistisch gedachtegoed. Hiermee willen we ook in de Krimpenerwaard aan de slag.” Het viel Groen op dat hij op alle stembureaus stemmen had gekregen. Hij is hiermee na de SGP de derde partij in grootte geworden.

Gemeente Belang Krimpenerwaard is met zeven zetels de grootste partij gebleven. Zij is weliswaar wat stemmers kwijtgeraakt, maar met een restzetels heeft ze haar aantal zetels weten te behouden. Verder zijn er hier en daar wat verschuivingen. SGP is van vier naar vijf zetels gegaan, Lokaal op 1 heeft twee zetels in moeten leveren, VVD, ChristenUnie en D66 ieder één zetel. Het CDA, Pro Krimpenerwaard en PvdA/GroenLinks zijn gelijk gebleven.

In De Drie Maenen in Ouderkerk aan de IJssel werden de uitslagen per stembureau door de ambassadeur van Schoonhoven, Dick de Cloe, bekend gemaakt. Alvorens hij kon starten, verwelkomde burgemeester Pieter Paans (CDA) alle aanwezigen. Hij had deze dag alle stembureaus bezocht en was hiervoor om kwart over acht gestart in de Vlisterstee in Vlist. Hij had op deze bijzondere dag veel mensen ontmoet en ook gesproken. Het was leerzaam en hij had hiervan genoten. Wel vond hij het zorgelijk dat het op een stembureau soms heel rustig kon zijn. Hij keek ernaar uit wat het resultaat van de stemming in de Krimpenerwaard uiteindelijk zou zijn.

Winnaars en verliezers

Steeds voelde je de spanningen als de Cloe de uitslagen van een stembureau bekend maakte. Gejuich bij de winnaars, stilte als de uitslag wat tegenviel.

Pascal van der Hek van Gemeente Belang was ontzettend verheugd dat zijn partij de zeven zetels had kunnen behouden en daarmee de grootste partij is gebleven. “Met zeven zetels zijn we weer goed vertegenwoordigd in de nieuwe gemeenteraad. De komende raadsperiode zullen wij ons weer volledig inzetten om samen met de bewoners te werken aan een goede woon-, leef- en werkomgeving in onze gemeente”, aldus de lijsttrekker.

Jan Verburg (SGP) was erg dankbaar voor de trouwe opkomst van zijn achterban. Hij zag dat zijn partij stabiel bleef, terwijl andere partijen steeds in aantallen wisselden. “Erg blij dat we nu vijf zetels hebben. Ik had het niet kunnen dromen.”

Ad Struijs wist zijn drie zetels te behouden. “Onze achterban is heel trouw en we hebben een goede campagne gevoerd.”

Lokaal op 1 was bij monde van lijsttrekker Johan Slöetjes bijzonder teleurgesteld dat zijn partij twee zetels had verloren. Ook Bert Bening van D66 zag zijn partij halveren en had hier geen verklaring voor. Hij begreep het niet. Ton van Dorp (CU) vond het verlies van een zetel jammer en zei dat hij er de volgende vier jaar fors tegenaan gaat om die ene zetel weer terug te winnen.

Coalitiebesprekingen

VGBK had op de verkiezingsavond als grootste partij het initiatief genomen voor de coalitiebespreking. Willem Schoof is informateur. Hij is op donderdag en vrijdag na de verkiezingen gestart met een eerste ronde van informatiegesprekken met de raadsfracties. De huidige coalitie is haar meerderheid kwijt en kan geen doorstart maken. Het ligt voor de hand dat de twee grootste partijen VGBK en SGP met twee andere partijen de nieuwe coalitie gaan vormen. Pascal van der Hek (VGBK) en Erik Wassink (SGP) zijn voor hun partij kandidaat-wethouder. Met hoopt in de loop van april de coalitievorming afgerond te hebben.

Uitslag gemeente Krimpenerwaard


20222018
Opkomst
60%63%
Gemeente Belang Krimpenerwaard
77
VVD
34
SGP
54
CDA
33
Pro Krimpenerwaard
33
Lokaal op 1
13
ChristenUnie  
23
PvdA/GroenLinks  
22
D66
12
Leefbaar Krimpenerwaard
40

Cees Reichard

Een juichende VGBK met lijsttrekker Pascal van der Hek (derde van links).
Spanning bij de uitslagen.
De lijsttrekkers in gesprek met RTV Krimpenerwaard.
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 8 minuten geleden
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 5 uur geleden
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 22 uur geleden
Patricia Aschman startte een lobby voor een hondenlosloopgebied in het Stadspark. Haar viervoeters kunnen straks vrij ravotten in een afgeschermd gebied in het Stadspark.
Eindelijk! Montfoort krijgt een hondenlosloopplek in het Stadspark... 23 uur geleden
Ben je benieuwd hoe het is om een muziekinstrument te bespelen?
Open Muziekochtend in de Thuishaven 17 mei, 14:00
Boezemmolen nummer 6: wieken in de wind.
Open molendag 17 mei, 12:00
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren 17 mei, 09:00
Jorienne Baas, de winnares bij de dames.
Polsstokverspringseizoen spectaculair van start in Kockengen 16 mei, 18:00