Afbeelding
Cees Reichard

Herontwikkeling Galgoord zal Haastrecht een nieuwe impuls geven

Algemeen

Met de herontwikkeling van het bedrijventerrein Galgoord krijgt Haastrecht een nieuwe impuls voor de leefbaarheid, vitaliteit en economische ontwikkelingen. En dat is wel nodig. Al jaren wordt hierover gesproken. In januari 2018 heeft de gemeenteraad de stedenbouwkundige uitgangspunten hiervoor vastgesteld. De gemeente Krimpenerwaard wil in Galgoord een gemengde bestemming van detailhandel, woningen en bedrijven realiseren. Tevens zal er een supermarkt komen en men wil de mogelijkheden voor een tweede brug voor Haastrecht onderzoeken.

Langs de oever van de IJssel komen grote veranderingen. Hier komen woningen. Projectontwikkelaar Adriaan van Erk uit Bergambacht heeft op dit moment de locaties Gouda Holland en Bolk aangekocht. Op de locatie Bolk zal naast woningen ook een supermarkt komen.

Om een goed woon-, werk- en leefklimaat te creëren, zullen enkele bedrijven binnen het gebied herplaatst worden en een enkel bedrijf buiten het gebied. De gesprekken hierover zijn met de betrokken bedrijfseigenaren gaande.

Woningen en een supermarkt

Galgoord wordt een aantrekkelijke nieuwe woonwijk met ongeveer 180 woningen. Het woningbouwprogramma zal gevarieerd zijn, bestaande uit appartementen en woningen in meerdere prijsklassen voor diverse doelgroepen als gezinnen, starters en ouderen. Er is geen ruimte voor sociale woningbouw.

De huidige supermarkt op de Haven zal verplaatst worden naar Galgoord. Deze zal hier een groter assortiment hebben dan op de huidige locatie. Indien in de toekomst gewenst, is er ook ruimte voor twee dagwinkels. Hierover vindt overleg en afstemming plaats met en tussen OVH en de betrokken supermarktorganisatie.

Nu de supermarkt daadwerkelijk uit het centrum gaat verdwijnen wordt er nagedacht over de invulling van de winkelruimte die achterblijft. Het Havengebied zal op een aantrekkelijke wijze worden ingericht.

Tweede brug

Het nieuwe woongebied moet een goede en veilige verkeersafwikkeling hebben. Daarom zal er een tweede ontsluiting op de Provincialeweg komen met behulp van een rotonde. Deze rotonde zal ook noodzakelijk zijn als er ten oosten van Haastrecht een tweede brug over de Hollandsche IJssel komt. De mogelijkheden voor een tweede oeververbinding worden verkend. De omliggende plaatsen als Oudewater en Montfoort hebben twee bruggen, Haastrecht heeft slechts één oeverbinding. De karakteristieke ophaalbrug anno 1883 zorgt voor veel ongewenste verkeersbewegingen in het centrum. Een tweede brug kan het verkeer dan beter reguleren.

Wethouder Léon de Wit

Wethouder Léon de Wit (VGBK) is blij dat na zo veel jaren overleg eindelijk de structuurvisie op tafel ligt. Hij memoreert dat in 2018 op diverse percelen in Galgoord gelijk een voorkeursrecht is gevestigd. Dit moet ervoor zorgen dat de gemeente de regie heeft op de grondposities in het gebied. Eigenaren van percelen waarop het voorkeursrecht is gevestigd, zijn bij een verkoop verplicht het perceel eerst te koop aan te bieden aan de gemeente. In december 2019 heeft de gemeente met projectontwikkelaar Adriaan van Erk een intentieovereenkomst gesloten. Hierin staan afspraken over de verdere gezamenlijke verkenning voor wat betreft de herontwikkeling van Galgoord. De heer Van Erk is gelijk met de grondwerving gestart. De benodigde gronden zijn thans in zijn bezit.

Van Erk heeft met de gemeente en ondernemers een plan ontwikkeld dat financieel haalbaar is. De Wit zegt dat het voorlopig ontwerp ook aan de ondernemers is gepresenteerd en dat is goed ontvangen. Heel duidelijk stelt De Wit dat de locatie veel te duur is voor sociale woningbouw. Hij opteert op doorstroming. Kopers van een woning laten misschien een huurwoning achter of misschien zelfs wel een starterswoning.

Eerste woningen

De omwonenden zijn over de plannen nog niet geïnformeerd. De gemeente hoopt dit op zeer korte termijn alsnog te doen. In de raad van 15 december a.s. wordt de Structuurvisie Galgoord vastgesteld. Hierna wordt aan het bestemmingsplan gewerkt. Het ligt in de bedoeling dit in de raad van september 2021 vast te stellen. Hierna kan direct met de werkzaamheden gestart worden en gaat Galgoord op de schop. Verwacht wordt dat eind 2022 de eerste woningen bewoond kunnen worden.

Cees Reichard

Bedrijvigheid in Galgoord.