Afbeelding

Twee lijsttrekkers uit Haastrecht bij de raadsverkiezingen Krimpenerwaard

Algemeen

Jan Verburg en Bert Bening voeren de lijst van hun partij aan

In de gemeente Krimpenerwaard voeren twee Haastrechtenaren hun verkiezingslijst aan. Jan Verburg doet dit voor de SGP en Bert Bening voor D66.

Jan Verburg (50) is ruim twintig jaar raadslid. Eerst in de gemeente Vlist en na de herindeling in de Krimpenerwaard. Als SGP’er laat hij een principieel geluid horen. Politiek op grond van de Bijbel. Hij vindt dat de Bijbel veel goede leefregels heeft, ook voor het dagelijkse leven. Hij neemt als voorbeeld de zondagsrust. “Zes dagen mogen we werken, de eerste dag van de week is een rustpunt om echt op te laden en naar de kerk te gaan. Een 24/7-economie is niet vol te houden.”

Bert Bening (65) is lid van D66 en vanaf 1982 in allerlei werkgroepen actief. In de Krimpenerwaard vanaf 2013 en nu is hij wethouder van Duurzaamheid en energietransitie, Milieu en Afval, Verkeer en vervoer, Cultuur. Als D66-er staat hij voor gelijke kansen voor iedereen! “Dat begint al vroeg. Kinderen met achterstanden moet je in een zo vroeg mogelijk stadium extra begeleiding geven.” Over de zondagsrust verschilt hij met Jan Verburg. Hij vindt dat de winkeliers zelf bepalen of ze zondag wel of niet open willen zijn. Daar hoeft de gemeente zich niet mee te bemoeien.

Verkiezingsprogramma

‘VerantWoord vertrouwen’ is het thema van het SGP-verkiezingsprogramma. Jan denkt dat de SGP al een hele tijd een bijdrage levert aan het bestuur van de gemeente. En hij hoopt dat veel kiezers het verantwoord vinden voor die continuïteit te kiezen. “Want aan onderling gedoe in de raad hebben we niks.”

D66 gaat met het programma ‘Democratisch, Duurzaam en Doelgericht’ de verkiezingen in. Door een brede participatie wil D66 proberen zoveel mogelijk mensen mee te laten denken bij grote gemeentelijke projecten.

Nieuw gemeentekantoor

Jan vindt dat de financiën altijd op orde zijn geweest. De Woonlasten zijn in de acht jaar nooit verhoogd. Maar nu komt de bodem van de schatkist erg in zicht. Daarom vindt hij nu het verkeerde moment om over een nieuw gemeentekantoor van 30 miljoen te beginnen. Een nieuw kantoor zorgt op zich ook niet voor betere dienstverlening. Breng eerst de financiën op orde zodat de volgende generatie de rekening niet gepresenteerd krijgt. Bert is echter van mening dat een nieuw gemeentekantoor goedkoper is. Berekeningen hebben dit aangetoond. Hierbij komt ook nog dat er op vier binnenstedelijke locaties prachtige mogelijkheden ontstaan voor herontwikkeling en woningbouw.

Woningbouw

Bert heeft een voorkeur voor woningen in de kernen. Bestaande leegstaande kantoren en fabrieksgebouwen herinrichten tot woningen en appartementen. Waar het landschappelijk ingepast kan worden, is nieuwbouw grenzend aan de kernen voor hem ook acceptabel.

Jan is dolblij met de woningen die op Galgoord zullen verschijnen. Als SGP vindt hij dat daarnaast vooral aan de randen van de kern flink gebouwd moet kunnen worden. Zeker als het in de kern vol wordt zoals in Haastrecht en Vlist. We moeten de kern groen en leefbaar houden. Hij denkt concreet op lange termijn aan Bergvliet-Zuid en Stein-West.

Beide partijen willen kleine appartementen voor starters, voldoende sociale woningbouw voor lagere inkomens, doorstroming stimuleren door scheef wonen tegen te gaan en innovatievormen van seniorenwoningen stimuleren. Voor de woningzoekenden een mooi vooruitzicht!

Agrarische sector

Jan maakt zich zorgen over de bestaansmogelijkheden van de agrariërs. Vooral over de toekomst in de Waard. “Geen nieuwe natuuraanleg of zonnepanelen op goede landbouwgronden. En zeker geen onteigeningen van bedrijven meer. We zien momenteel weer hoe afhankelijk we zijn van onze eigen voedselvoorziening. Ook Bert staat positief tegenover de boerenstand. Hij is van mening dat er in de komende jaren wel veel zal veranderen. Natuur adaptieve landbouw zal eerder de norm worden dan een uitzondering. Deze vorm van landbouw dient de boer wel van een acceptabele bron van inkomsten te voorzien en opvolging door volgende generaties mogelijk maken.

Cees Reichard

Bert Bening.
Jan Verburg.
Afbeelding
Oranjevereniging Koningin Juliana Haastrecht pakt 'Groots' uit ter ere van 110-jarig bestaan 48 minuten geleden
Koor aan de oranjebitter.
Koffieochtend in Dorpshuis De Vaart 2 uur geleden
Afbeelding
Railfiets 5 uur geleden
Afbeelding
FC Oudewater Dames 1 kampioen 19 uur geleden
Wethouder Jonkers opende de nieuwe fietsroute.
Succesvol fietsexamen in Montfoort ondanks regen en wind 20 uur geleden
Er werden veel spelletjes en puzzels verkocht.
Mooie opbrengst voor Hervormde kerk dankzij drukbezochte rommelmarkt 21 uur geleden
Onder een tunnel van schoongeborstelde ijsselsteentjes uit de 13e eeuw.
Onder de brug gisteren
Afbeelding
Copycat van Christo in Oudewater? 24 apr, 12:00