Peter Gruters op de trap laat de LED-verlichting zien, waar het om gaat,Haike Mintjes (rechts) en Peter Versloot (links) staan ervoor.
Peter Gruters op de trap laat de LED-verlichting zien, waar het om gaat,Haike Mintjes (rechts) en Peter Versloot (links) staan ervoor. Foto: Sjoukje Dijkstra

De Knoperij, een succesformule

Algemeen

‘We gaan zeker door op de ingeslagen weg’

Toeristen voelen zich in Montfoort veelal meer gastvrij verwelkomd dan waar dan ook. Dat zegt Peter Gruters van stadsmuseum de Knoperij, die het terug hoort van de toeristen zelf. “Ze zijn blij met de service die we bieden. Wat we vaak doen in het seizoen is ‘s ochtends foldertjes uitdelen en informatie geven aan toeristen. Bijvoorbeeld als ze per boot binnenkomen. Vaak zien we ze dan in de middag voorbijkomen.”

De service die de mensen van stadsmuseum en TIP (Toeristisch Informatie Punt) de Knoperij aan toeristen geven, bleef niet onopgemerkt. 2022 was een topjaar voor de Knoperij. Ruim 1.850 mensen bezochten het museum, meer dan 600 mensen genoten van een stadswandeling onder begeleiding van de dertien stadsgidsen. In 2021 waren het nog 1.000 mensen die het stadsmuseum wisten te vinden. Natuurlijk had corona in dat jaar invloed. En was het niet mogelijk om te doen wat het museum nu doet. Namelijk arrangementen aanbieden onder andere met het Oude Stadshuis, Geke Ekelschot (van kasteel Montfoort en de Heeren van Montfoort) en boer Hans. “Als ze bijvoorbeeld een event hebben, combineren ze dat nog wel eens met een stadswandeling met een gids of een bezoek aan de Knoperij.”

Gevraagd naar ambities die de Knoperij heeft, zeggen Peter Versloot en Peter Gruters nog te bruisen van de ideeën. Als het aan de organisatie ligt, bestaande uit Peter Versloot, Peter Gruters, Haike Mintjes, Hetty Elzas en Lex van Wijk, blijven ze vooral doorgaan op de ingeslagen weg. “De formule werkt! De combinatie van exposities met tentoonstellingen rondom geschiedenisthema’s van Montfoort is een succes gebleken. Waarom zouden we dan wat anders doen?” Elke keer als de Knoperij oproepjes plaatst op Facebook wordt daarop door Montfoortenaren ook enthousiast gereageerd: “Ze hebben vaak nog allerlei mooie voorwerpen liggen die met een thema te maken hebben!”

Verdwenen winkels

Lex zegt: “We hopen zo door te gaan. We hebben een mooie locatie, enthousiaste vrijwilligers en trouwe vrienden die ons financieel steunen. Daar moeten we het van hebben. Het zou fijn zijn als we nog wat meer vrijwilligers hebben die bijvoorbeeld gastvrouw of -heer willen zijn in het museum. Ik hoop dat stadswandelingen met een gids een gewild cadeautje worden om weg te geven, bij een verjaardag of een andere gelegenheid. Hopelijk gaan er dit jaar arrangementen komen waar we vanuit de TIP een activiteit en horeca met elkaar verbinden. En natuurlijk komen er weer spraakmakende exposities. De volgende over de ‘Verdwenen winkels’ is er zeker één van.”

Energierekening

Gezien het museum en TIP - op een beetje subsidie van de gemeente na - zichzelf moeten bedruipen, is het fijn dat mensen bereid zijn het museum te sponsoren. Zo krijgt de Knoperij standaard steun van de Winkeliersvereniging en ontving het museum onlangs van Montfoorts bedrijf Spaapen LED-verlichting. In samenwerking met Van den Pol elektrotechniek werden de LED-roosterarmaturen begin dit jaar bevestigd. Hier is de organisatie erg blij mee. “We besparen minstens 70 procent op de energierekening”, aldus Peter Gruters. “En het licht is ook nog mooi zacht.”

Bart Spaapen reageert: “Wij wilden het museum graag helpen hun energierekening naar beneden te brengen en een kwalitatief fraaie oplossing bieden. Het is mooi zo lokaal maatschappelijk betrokken te zijn en ik hoop dat ze er heel veel jaren plezier van mogen hebben.” Peter Versloot zegt: “Hoe mooi is het als bedrijven hier zelf mee komen. Het was hun idee om dit samen voor ons te doen. Deze ondersteuning is voor ons hard nodig. Alleen met de inkomsten - verkoop van boeken en streekproducten - ga je het niet redden.”

Informatie

Stadsmuseum De Knoperij aan de Keizerstraat 25 is op zaterdag geopend van 10.00 tot 16.00 uur en vanaf 1 februari ook weer op woensdag-, donderdag- en vrijdagmiddag van 13.30 tot 16.00 uur. De toegang tot het museum aan de Keizerstraat 25 in Montfoort is gratis. De huidige expositie over het Antonius, de ouderen- en wezenzorg duurt tot februari 2023. De volgende tentoonstelling gaat over “Verdwenen winkels”. Daarnaast is er de gasttentoonstelling van Klazien Jorritsma uit Montfoort, die haar viltwerk tentoonstelt onder de titel ‘Wegwerken’. Meer info op www.oudmontfoort.nl

Sjoukje Dijkstra

Voorzitter Lex van Wijk voor de Knoperij.
Afbeelding
Collectanten de straat op voor kinderen in armoede 1 uur geleden
Afbeelding
Enkeltje Holandija nu ook in Oudewater 18 uur geleden
Afbeelding
Taizé viering in Linschoten 23 uur geleden
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren gisteren
Afbeelding
Plusdienst 'Geloof, Hoop & Liefde' 13 apr, 09:00
Afbeelding
In Memoriam: Piet Rutges (1949 - 2024) 12 apr, 19:00
Afbeelding
O.P.A. vijftig jaar! 12 apr, 18:00
De eerste bezoeker van het seizoen ontving enkele publicaties over het Gemaal en heerlijke koeken.
Amersfoort aan zee in Haastrecht 12 apr, 17:00