Marga Hoogendoorn bij de expositie.
Marga Hoogendoorn bij de expositie. pr

Nieuwe expositie Stadsmuseum De Knoperij

Algemeen

Water: Vriend of vijand?

Water. We kunnen niet zonder. We drinken het. We wassen ons ermee. We gebruiken het in ons huis. Het komt uit de lucht (soms met bakken) en uit de grond. Soms redt het ons, soms is het onze dood. Water heeft vele kanten. Het vieren van 900 jaar waterbeheer en 350 jaar Oude Hollandse Waterlinie waren aanleiding voor de expositiegroep van het Stadsmuseum De Knoperij om daar een expositie aan te wijden.

Peter Versloot werkte de tekst van de expositie uit en vertelt: “In 1672 werd de Oude Hollandse Waterlinie in werking gezet. Daardoor kwamen de Fransen bij hun opmars tot stilstand en strandden onder andere in Montfoort. Ze onderdrukten de bevolking en plunderden de stad en bij het vertrek bliezen ze het kasteel op. Hoe zou Montfoort zich ontwikkeld hebben als dat niet was gebeurd? We zullen het nooit weten.”

De expositie gaat verder terug naar het ontstaan van Montfoort. Zonder een goed waterbeheer zou een groot deel van Montfoort nu onder water staan. Dit jaar wordt ook het 900-jarig bestaan van het Waterbeheer herdacht.

Peter: “Het Waterschap zorgde ervoor dat we droge voeten kregen. In deze expositie meer over het ontstaan ervan, maar ook over hun taak vandaag. Verder besteden we aandacht aan het Waterleidingbedrijf aan de Blindeweg, de waterzuivering en de waterbeheersing door de eeuwen heen.”

Erik Vergeer: “We hebben speciaal een film laten maken over het waterbeheer rondom Montfoort waar Theo van Bellegom bij de Tiendweg en op Blokland het in het landschap laat zien en uitlegt.”

Het museum heeft de rondreizende expositie van de Oude Hollandse Waterlinie ook naar Montfoort gehaald. Hier wordt de werking van de waterlinie op grote banners goed uitgelegd.

Peter Gruters: “Het verhaal van het water in onze omgeving is indrukwekkend. Voorwerpen die met water te maken hebben zijn lastiger. We moesten echt goed zoeken maar hebben toch een mooie verzameling bijeengebracht. Van het watermuseum in Arnhem kregen we een aantal voorwerpen in bruikleen en we hebben een aantal bijzondere polderkaarten van 400 jaar geleden”.

En wat is nu het antwoord op de vraag of het water voor Montfoort een vriend of een vijand is? Die conclusie is in het museum te lezen. In de zomerperiode breidt het museum de expositie uit met een fotowedstrijd over water. Daarover komt nog verder bericht.

Stadsmuseum De Knoperij aan de Keizerstraat 25 heeft haar openingsdagen uitgebreid naar vier dagen per week: woensdag-, donderdag- en vrijdagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

De expositie in het museum is gratis en duurt tot begin september 2022. Daarnaast is er de gasttentoonstelling ‘Portretten’ van schilder Marian de Jong. Meer info op www.oudmontfoort.nl

De vinger van Hansje Brinkers.
Afbeelding
Collectanten de straat op voor kinderen in armoede 1 uur geleden
Afbeelding
Enkeltje Holandija nu ook in Oudewater 18 uur geleden
Afbeelding
Taizé viering in Linschoten 23 uur geleden
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren gisteren
Afbeelding
Plusdienst 'Geloof, Hoop & Liefde' 13 apr, 09:00
Afbeelding
In Memoriam: Piet Rutges (1949 - 2024) 12 apr, 19:00
Afbeelding
O.P.A. vijftig jaar! 12 apr, 18:00
De eerste bezoeker van het seizoen ontving enkele publicaties over het Gemaal en heerlijke koeken.
Amersfoort aan zee in Haastrecht 12 apr, 17:00