De chirurgijn vertelt.
De chirurgijn vertelt. pr

Middeleeuws chirurgijn Wiel houdt spreekuur in stadsmuseum De Knoperij

Algemeen

Bijzonder bezoek in stadsmuseum De Knoperij in Montfoort. Chirurgijn Wiel met zijn middeltjes en geheime recepten uit de Middeleeuwen houdt spreekuur in het museum ter gelegenheid van de nieuwe expositie ‘Ziek, zwak, …. Zorg’. Een afspraak maken is niet nodig. Zijn spreekuur is op woensdagmiddag 16 maart en vrijdagmiddag 25 maart van 14.00 tot 16.00 uur en op zaterdag 2 april van 11.00 tot 12.30 uur.

De huidige expositie in de Knoperij wordt goed bezocht en laat de ontwikkeling zien van de zorg in de afgelopen eeuwen. Er is uitgebreid aandacht voor de besmettelijke ziekten van toen. Hoe ging men daarmee om? Werden de mensen toen ook geïsoleerd en waar deed men dat? Er zijn vele voorwerpen te zien die de doctoren in het verleden gebruikten en waar we ons over kunnen verbazen. Speciale aandacht is er voor IJsbrand van Diemerbroeck (1609-1674). Bij weinig mensen is bekend dat deze zeer beroemde dokter, de zoon van een burgemeester, uit Montfoort kwam. Dankzij zijn kennis en kunde is de pest voor een belangrijk deel ingedamd. Hij werd later hoogleraar en genoot en geniet nog steeds groot aanzien.

Stadsmuseum De Knoperij, gevestigd Keizerstraat 25, heeft tegelijkertijd haar openingsdagen uitgebreid van drie naar vier dagen per week: woensdag-, donderdag- en vrijdagmiddag tussen 12.30 en 16.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. De expositie duurt tot 21 mei 2022. Daarnaast is de gasttentoonstelling ‘25 jaar Marcello’ nog enkele weken te zien.