Afgelopen week werden oude schatten uit het depot verhuisd naar een nieuwe opslag.
Afgelopen week werden oude schatten uit het depot verhuisd naar een nieuwe opslag. Sjoukje Dijkstra

Verhuizing oude schatten

Algemeen

Afgelopen week werd het depot in de kelder van het Huis van Montfoort ontruimd. Oude schatten, antiquariaat, vooral de grote spullen verhuisden naar een nieuwe opslag. “Dat zijn onze voorraadspullen”, zegt Peter Versloot van stadsmuseum de Knoperij. “We hebben hier dat depot in de kelder en krijgen er nog steeds nieuwe spullen erbij. Dan moeten we een beetje schipperen.”

Hij vertelt dat de Knoperij om de vier maanden nieuwe exposities heeft. “Als er een toepasselijk thema is, halen we dat erbij. We hebben nu 150 artikelen in het museum liggen en dat is het maximum. Het volgende thema gaat over water. Dan gaan we dus op zoek naar spullen die met water te maken hebben.”
Tegen Peter Gruters, die erbij komt staan, zegt hij dat hij nog goede ideeën heeft over water. “Hebben we nog een oude waterpomp?” “Die mogen we halen bij Leen Verkaik”, zegt Peter Gruters. “En de lampetkan? Die kan er ook bij.”

Zo brainstormen de mannen even kort over het thema water. Peter Gruters vertelt dat het best lastig is. “De verhalen; daar komen we wel aan, maar de objecten zijn lastiger te vinden. We zoeken watergerelateerde spullen, die passen bij het thema ‘Water, vriend of vijand’. Het thema is 900 jaar waterbeheer, 350 jaar Oud Hollandse Waterlinie. Van Leen Verkaik hebben we bijvoorbeeld ook een oude houten kruiwagen en een baggerbeugel, maar we hebben veel etalage te vullen. Als er dus nog mensen zijn die spullen hebben, dan zijn die van harte welkom!”

24 mei willen de heren gaan bouwen. Vanaf eind mei moet de expositie lopen. Ondertussen gaan ze nog even verder met het opladen van de spullen, die goed worden vastgezet. “Zo zit het wel goed. We kunnen gaan.”

Sjoukje Dijkstra