Nieuwe bestuursleden Oranjeverenigingnemen de prijs in ontvangst.
Nieuwe bestuursleden Oranjeverenigingnemen de prijs in ontvangst. Foto: Mireille van der Ham

Waarderingsprijs voor Oranjevereniging en stichting VOB

Algemeen

Voor het dorp, door het dorp: vrijwilligers in het zonnetje gezet

Na een oproep voor nieuwe bestuursleden voor de Oranjevereniging in Haastrecht zijn er gelukkig wat mensen opgestaan. Mensen die beseffen dat, als zij niet helpen deze vereniging overeind te houden, het hele Koningsdag-programma misschien wel stopt. En dat mag niet gebeuren, vindt onder andere nieuw bestuurslid, Bas Maijenburg.

Met elkaar doen

Bas, vader van twee jonge kinderen, heeft zich aangemeld om de vereniging nieuw leven in te blazen. “Koningsdag is een dag met allerlei activiteiten, die voor iedereen leuk moeten zijn. Jong en oud. Ik vind het belangrijk dat Koningsdag in een dorp als Haastrecht blijft leven, om dat aan de kinderen mee te geven en misschien dat die generatie het stokje later wel weer van ons over kan nemen”, zegt Bas. Bas heeft de functie van penningmeester en het beheer van de ledenadministratie op zich genomen. “Ik hoef niet zo op de voorgrond te treden, daar hebben gelukkig andere mensen hun kwaliteiten in. We zijn erg blij met de combinatie van oude bestuursleden die al ervaring hebben met de Oranjevereniging en de nieuwe bestuursleden.”

Aubade

Koningsdag 2023 zal organisatorisch nog veel weg hebben van de afgelopen jaren. “Wat wel al terugkomt aankomend jaar is de aubade. Verder zal het dit jaar veel werk voor ons zijn, maar we hopen het daardoor de komende jaren wat makkelijker te krijgen en dan ook voor wat vernieuwingen te zorgen.”

Vanaf januari hoopt de Oranjevereniging weer nieuwe leden te gaan werven. Vrijwilligers die graag de handen uit de mouwen steken om dit feest tot een groot succes te maken kunnen zij altijd gebruiken!

Waarderingsprijs

De herstart van de Oranjevereniging vond de moeder van Bas een mooie reden om de vereniging te nomineren voor de waarderingsprijs van de gemeente Krimpenerwaard. Op vrijdag 9 december zijn burgemeester Pauline Bouvy-Koene en wethouder Irma Bultman de hele dag ‘on tour’ geweest om elf vrijwilligersprojecten te waarderen met een cheque. Het nieuwe bestuur van de Oranjevereniging mocht de prijs, een cheque van 1.000 euro, in De ThuisHaven in ontvangst nemen. Bas vertelt dat dit bedrag goed besteed zal worden. “Met vijf nieuwe bestuursleden en een aantal bestaande bestuursleden gaan we er met elkaar wat van maken. Dit wordt gedaan voor het dorp, door het dorp.”

Vrijwilligers zwembad

Wie ook, als een complete verrassing, op deze dag in het zonnetje werden gezet zijn de vier oud-vrijwilligers van stichting Vlister Openlucht Baden; Jan Molenaar, Ton Faaij, Gijsbert Rietveld en Theo Moons. De vier vaste vrijwilligers van de zwembaden Natuurlijk De Loete in Haastrecht en Ons Polderbad in Stolwijk hebben zich bij elkaar bijna honderd jaar ingezet om de zwembaden in stand te houden. Hun jarenlange inzet en omdat zij hadden aangegeven dit jaar te willen stoppen was voor het bestuur van stichting VOB reden genoeg om bij de gemeente aan te geven dat de heren een bijzondere waardering verdienden. Met een smoes werden de vier vrijwilligers naar Stolwijk meegenomen waar zij tijdens de koffie met gebak door burgemeester Bouvy-Koene en wethouder Bultman werden toegesproken.

Ieder zijn taak

De vier vrijwilligers hebben met elkaar gemeen dat zij zijn begonnen met helpen toen zij met pensioen gingen. Jan Molenaar zat bij het bestuur. Samen met Ton Faaij was hij erg technisch aangelegd, wat natuurlijk erg handig was.

Jan heeft in het najaar en de winter van 2000-2001 het bad van De Loete opnieuw betegeld. Om deze klus droog en warm te kunnen uitvoeren bedachten de vrijwilligers dat het handig was een tent aan te schaffen die eroverheen gezet kon worden. Dit werd een tent van 30 meter lang, waarvan al snel duidelijk werd dat het voordeliger was om de tent te kopen dan te huren. Deze tent wordt sindsdien verhuurd voor feesten en partijen. De financiën en het verhuur daarvan vielen onder Jan zijn verantwoording.

Gijsbert Rietveld heeft de vrijwilligerswerving gecoördineerd en zorgde bij het verhuren van de tent voor voldoende mensen voor het opbouwen en afbreken. Verder heeft Gijsbert toen hij begon als vrijwilliger geholpen met het bouwen van de kleedkamers en het gebouw waar de kassa en de ruimte voor het personeel zich bevindt.

Theo Moons werd gevraagd om het gras te maaien in de zomer. Zoals hij zelf zegt rolde hij toen vanzelf in nog veel meer klusjes. “Zo moesten rondom het bad bijvoorbeeld stoeptegels opgehoogd worden, waar natuurlijk ook zand voor gekruid moest worden. En daar waren mensen voor nodig”, vertelt Theo. Verder nam Theo de taken van Gijsbert over bij ziekte of afwezigheid in verband met vakantie.

Mooie tijd

De heren kijken terug op een mooie tijd en dan met name op het verhuren van de tent. Theo vertelt: “Als je ermee bezig bent, heb je dat niet zo in de gaten; het is ook gewoon hard werken. Maar achteraf is het wel echt bijzonder als je er zo over nadenkt wat we allemaal hebben meegemaakt.” De tent van inmiddels 45 meter lang werd in verschillende jaren wel 20 tot 22 keer per jaar verhuurd. Behalve bij het Huttendorp in Haastrecht en de Speelweek in Stolwijk is de tent onder andere ook in Katwijk, Abbekerk en op Vliegveld Tienhoven opgebouwd.

Gijsbert vertelt: “Dan moesten we dus soms al vroeg vertrekken met een flinke groep vrijwilligers om de tent op tijd te hebben staan.” Theo vult hem aan: “De tent werd vaak vervoerd met een trekker, maar over de snelweg ging dat natuurlijk niet. Dan moest er een vrachtwagen geregeld worden, of we gingen dan binnendoor, alsnog met de trekker. Dat regelde Jan allemaal, die had altijd overal een oplossing voor.”

Voor de opbouw van de tent zijn steeds minimaal acht tot tien mensen nodig. Het is een heel technisch en precies werk, want als de basis niet goed uitgemeten staat past het zeil er ook niet op. “Hij moet ook veilig staan, er komen immers veel mensen naar binnen”, zegt Theo.

De mannen hebben bij het Huttendorp in Haastrecht afgelopen zomer voor het laatst geholpen met de tent opbouwen en het coördineren daarvan. Het stokje wordt nu overgedragen aan nieuwe vrijwilligers. Gijsbert en Theo benadrukken nog eens hoe belangrijk de inzet van vrijwilligers is: “Want zonder hen kan het zwembad niet blijven bestaan. Net als ons vieren zijn er gelukkig al zoveel andere hardwerkende vrijwilligers geweest en staat er nog steeds een sterke groep mensen!”

Mireille van der Ham

Vrijwilligers VOB trots met de ontvangen prijs.
Afbeelding
Kent u een sterke powervrouw 37 minuten geleden
Afbeelding
Bij WDS moet je wel op tijd komen 1 uur geleden
Een oorkonde voor Huib Dolleman en Ties Bode uitgereiktdoor de wethouder van Sneek.Beide mannen gewoon in 'werkkleding'.
Wat je biedt moet je betalen (2) 19 uur geleden
Afbeelding
Aan gene zijde 4 mrt, 12:00
Afbeelding
Orde op zaken! 3 mrt, 17:00
Afbeelding
Nieuwe openingstijden Bibliotheek Linschoten 3 mrt, 12:00
Afbeelding
Renovatie bedieningsgebouwtje Cosijnbrug in Oudewater 2 mrt, 17:00
Afbeelding
Collectanten gezocht voor Amnesty 2 mrt, 12:00