Gerard van Hooff

Dinsdagavond tegen Soccer Boys

FC Oudewater - vv Verburch 4-2

Het ene doelpunt is het andere niet. Dat is een waarheid als een koe. Niet alleen verschillen zij van schoonheid, ook van belang is of een doelpunt op het juiste moment in de wedstrijd wordt gescoord. Dat laatste was het geval in deze partij voetbal. Precies op het uur werd Bart Griffioen de diepte ingestuurd en diens lange sprint werd bekroond met een inzet die via het lichaam van doelman Zuijderwijk over de doellijn caramboleerde; 3-0.

Voor zover de Poeldijkers nog illusies koesterden, werden die op dat moment de bodem ingeslagen. Het betekende ook een eind aan de dadendrang die Verburch rondom de pauze ten toon gespreid had en die mede door resoluut optreden van doelman Bart Meuleman niet tot een aansluitingstreffer hadden geleid. Kortom, het doelpunt kwam op het juiste moment. Toen ook nog Willem LaLau 10 minuten nadien de 4-0 liet aantekenen -nadat Lars Janmaat en Bart Griffioen hadden verzuimd- was er in feite geen vuiltje meer aan de lucht.

Tegengoal

Drie wissels -waarschijnlijk met het oog op de volgende ronde- verstoorden even de concentratie en voor iedereen stond waar hij moest staan, lag de bal door toedoen van Luc van der Knaap in de touwen achter Meuleman; 4-1 (72e minuut). Van de eerder door de Poeldijkse coach gepleegde wissels maakte vooral de zeer jeugdige Addisalem Hallemariam grote indruk. Snel en behendig maakte hij het de totale Oudewaterse verdediging moeilijk en het was ook zijn voorbereidend werk dat ten grondslag lag aan de 4-2 van Ference van den Berg (88e minuut). De bezoekers speelden de laatste minuten met zijn tienen, omdat verdediger Shane Bruinen er met een rode kaart was afgestuurd na haken van de doorgebroken invaller Wouter van Sprundel. Na wat ‘schiettentmomenten’ van de van de geboden ruimte profiterende Oudewaternaren en wat hoekschoppen aan de andere zijde, was de volgende ronde een feit voor FCO.

‘Afhaker’

Zonder de tijdens de warming-up afgehaakte Joost Miltenburg -vervangen door Bob Appels- begon Oudewater gedreven aan het karwei. Al na drie minuten spelen leverde die houding resultaat op. Vanaf links nam Sven Rietveld die door aanvoerder Menno Venhof werd binnengekopt; 1-0 (3e min). Gebruikmakend van de volle breedte van het veld bij zowel de opbouw als bij de combinaties richting het vijandelijke doel legden de spelers van de thuisploeg mooie patronen op de perfecte grasmat. Duidelijk was wel dat het Poeldijkse bastion met snelle combinaties geslecht diende te worden. In de duels stonden de Poeldijkers zichtbaar hun mannetje en toonden zij onverzettelijkheid. Willem LaLau en Sven Rietveld stelden doelman Zuijderwijk op de proef tijdens een eerste kwartier waarin FC Oudewater nadrukkelijk de strijd dicteerde. Pas in de 18e minuut was er sprake van enige verdedigende paniek aan Oudewaterse zijde toen Zwinkels over rechts doorkwam, voorlangs schoot en zijn collega aan de andere kant -Van der Knaap- zijn voorbeeld zag volgen. In de 27e minuut werd de stand verdubbeld. Weer was het voorbereidende werk in handen van Sven Rietveld en opnieuw fungeerde Menno Venhof als afronder-van-dienst; 2-0.

Grensrechter, moeilijk vak

Niet iedere scheidsrechter is ook een goede grensrechter en dat leidde er toe dat Bart Griffioen na een half uur buitenspel werd gegeven. De reactie vanaf ‘de tribune’ klonk erg eensgezind. FC Oudewater behield in deze fase wel het initiatief, had op voorgeven van Sven Rietveld wel mannetjes binnen de zestien maar geen voeten, zag een schotpoging van Griffioen geblokt worden en de Poeldijkers steeds brutaler in de buurt van Meulemans heiligdom komen. Met het rustsignaal op komst was er een kentering in de strijd en moest de Oudewaterse doelman reddend optreden ten opzichte van de doorgebroken Luc van der Knaap. Mede door de ondersteuning van de jeugdige Noordman bleef FC Oudewater een tegenstreffer bespaard. Na de hervatting bleef het nog een kwartier spannend. Toen pakte Bart Griffioen zijn moment.

Bart Griffioen brengt Oudewater in veilige haven door de 3-0 te scoren.