Verdedigers Bram Noorman en Jesper van der Zwartontmoeten elkaar in het doelgebied van Alphia.
Verdedigers Bram Noorman en Jesper van der Zwartontmoeten elkaar in het doelgebied van Alphia. Gerard van Hooff

Cadeautje voor 90-jarige: één punt

Algemeen

FC Oudewater - Alphia 1-1

“Als ie maar geen voetballer wordt, ze schoppen ‘m misschien halfdood”, zong Boudewijn de Groot ooit. Zo erg is het nog net niet. Feit is wel, dat er heden ten dage talloze wisselingen zijn. En niet alleen om tactische redenen. De tijd dat een team er met twaalf spelers en twee in trainingspakken gehulde bestuursleden op uit trok, ligt inmiddels ver achter ons. De selectie van FC Oudewater heeft inmiddels vijftien spelers op de blessurelijst staan en een keepersprobleem kan elk moment de kop opsteken. In deze wedstrijd voegden zowel de net teruggekeerde Bob Appels als Bart Griffioen zich bij deze te lange lijst.

Forse partij voetbal

De wedstrijd tegen de kampioen in de derde klasse van het vorig seizoen had een pittig karakter, waarin gele kaarten niet bij machte leken om aangepast gedrag op te roepen. De Alphense rechtsachter Oliviera bleef een tweede vermaning bespaard omdat hij ijlings door zijn coach van de mat werd gehaald. Geconcludeerd kon worden dat er sprake was van veel strijd, maar dat het niveau van de partij onder de verwachte maat bleef. En dat nog wel op een verjaardag. Bij FC Oudewater werd aandacht besteed aan het feit dat negentig jaar geleden het Oudewaterse voetbal van start ging; reden voor een feestje. Het cadeautje van het eerste team bleek bij het eindsignaal een competitiepunt te bevatten; het eerste.

Zoeken naar strategie

Na een aftastend begin met slechts wat afstandsschoten als proefballonnetjes en van Oudewaterse zijde afwisseling tussen combineren en het spelen van de diepe bal, werd doelman Meuleman na een kwartier voor het eerst op de proef gesteld door rechterspits Fennich. Vervolgens een Oudewaterse hoekschop en een schietpositie van Bart Griffioen die met te veel aarzeling werd omgeven. Even later sloegen de Alphenaren toe. Aanvoerder Buijnink kon over rechts doorbreken en zijn voorzet werd na een korte scrimmage op de doellijn tussen Nick van den IJssel en Bas Hazenbroek door laatstgenoemde over de Oudewaterse doellijn gewerkt: 0-1 (17e min). Op het veld was er weinig krachtsverschil te bemerken. Beide ploegen gingen er vol in, maar het koesteren van het balbezit ging beide partijen slecht af.

Onrustig spel

Het snelle balverlies zorgde voor veel onrust en het aantal uitgespeelde mogelijkheden was op de vingers van één hand te tellen. Bart Griffioen liep al snel tegen een blessure op na een botsing tijdens een rebound en het duo Dion Duurham-Boas Vet smoorde een poging van Oudewaters Tim Goes. Eenmaal viel het leder bij een hoekschop dood in het doelgebied maar ontbrak het voetje dat noodzakelijk was om te scoren. Niettemin kwam de gelijkmaker op het scorebord. In de 37e minuut werd een inzet van de van de rechterzijde komende Tim Goes verwerkt door de verdediging, maar belandde de bal bij de inlopende Bart Griffioen. Die wist er wel raad mee; 1-1. Bob Appels kon niet verder en werd vervangen door Lars Janmaat. Die belandde op het middenveld en Simon La Lau nam vanaf dat moment de honneurs waar in het centrum van de verdediging. Na nog een reprimande aan het adres van het duo Lipsius (Alphia) - Sebastiaan Evers (FCO) door scheidsrechter Brouwer en een fraaie redding op een actie van de Alphia-captain door Bart Meuleman werd de rust bereikt. Tussendoor werd er nog een zoekactie op touw gezet naar een ‘verloren’ tand, die niet werd gevonden. Donavan Olivieira zal de komende dagen slissend moeten doorbrengen. Een en ander ontlokte in het publiek de kreet “Kom op mannen nu een tandje erbij zetten…!’.

Veel onbenutte kansen

De bezoekers kwamen het beste uit de kleedkamer en pakten het initiatief. Het was met name de Alphense spits Hazenbroek op wie de schijnwerper viel. Hij trof in de 52e minuut de lat boven Meuleman, nadat eerder al zijn maat Sander Egberts onvoldoende kracht kon ontwikkelen om uit een hoekschop de bal met de buitenkant van de voet binnen te duwen. Oudewater moest zich in deze fase beperken tot verdedigen en loeren op een snelle counter. Daarvoor stonden Sven Rietveld en Bart Griffioen paraat. Zij werden echter vooralsnog zelden bereikt. Op het uur hield de Oudewaterse goalie zijn team tot tweemaal toe nadrukkelijk in de wedstrijd. Voor de actie van Hazenbroek had hij een katachtige reflex in huis en bij Remco Zuijdervliet stak hij er letterlijk een voetje voor. Langzaam maar zeker vocht Oudewater zich terug in de wedstrijd en voor de toeschouwers vergoedde de spanning veel. Tussen de gele kaarten en overtredingen door waren er plotseling mogelijkheden om de partij in Oudewater’s voordeel te beslissen. Sven Rietveld poogde de vijandelijke doelman in de korte hoek te verschalken. Zonder succes. Invaller Kick van Zuijlen zag zijn poging stranden op doelman Vet en dat lot was ook een actie van Goes beschoren. Het creëren van kansen verliep met de ingekomen verse krachten -Venhof en Van Baaren- steeds talrijker, maar de afronding was deze zaterdag het euvel. Het bleef ondanks het niet al te hoge niveau spannend en uiteindelijk kregen beide ploegen waar zij ‘recht’ op hadden; één punt.

Gerard van Hooff

Oliviera houdt Sven Rietveld in de greep. Letterlijk!
Afbeelding
Kruiswegviering 19 minuten geleden
Afbeelding
Oud IJzer actie Ons Genoegen 3 uur geleden
Een foto van het team. Helaas was Norah afwezig.Boven: Frank, Cees, Selina, Isa, Shewit, Liv, Jasmijn, Charlie, Guido.Onder: Fabiënne, Olivia, Eva, Amber, Fayenne.
Montfoortse MO11-1 stelt kampioenschap veilig 17 uur geleden
Afbeelding
Ouderen-zangmiddag in Linschoten 19 uur geleden
Filmavond ‘De Acht Bergen’
Deze week in Concordia 20 uur geleden
"We hebben hard geoefend en ik ben heel trots!", aldus kampioen Yara
Yara Nederlands kampioen 22 uur geleden
Afbeelding
Volleyballers Jupiter Heren winnen 27 mrt, 11:00
V.l.n.r. André de Bruijn, Sverre Peenstra, Rutger Peenstra,Timo van Dommelen, Vita van Deuren en Daphne van Kooten.
Tegenvallers en meevallers in Thialf 27 mrt, 09:00