Niek Sluijs maakt de 0-2.
Niek Sluijs maakt de 0-2. Gerard van Hooff

Wedstrijd duurt vijf seconden te lang

TAVV - FC Oudewater 2-2

Wanneer de aftrap en het eindsignaal bijna tegelijkertijd klinken, is er op de valreep iets bijzonders geschied. De nemer van de aftrap heeft er net een vervelende ervaring opzitten in de vorm van een tegendoelpunt. Zo ook dit keer bij FC Oudewater dat in de ‘dying seconds’ van de wedstrijd een gelijkmaker om de oren had gehad. De bezoekers speelden op dat moment al een half uur met zijn tienen, nadat vleugelverdediger Van der Neut na een tweede gele kaart achter en naast de dug-out moest plaatsnemen en zich daar kon verbijten.

Oudewater half uur erg goed

Gedurende het eerste half uur van de partij was er voor de bezoekers geen vuiltje aan de lucht geweest. Er werd fris en frank gevoetbald en bijna voortdurend creëerde FC Oudewater een veldoverwicht. Bij balverlies werd er naar hartenlust gejaagd op het (vroeger) bruine monster en dat verraste de thuisploeg die hierop geen antwoord had. De Ter Aarse doelman Rodney Pater dook moedig op de voeten van Bart Griffioen en een inzet van Sven Rietveld werd te elfder ure door verdediger Verwoerd geblokt. Minpuntje in deze fase was de gele kaart die verdediger Van der Neut incasseerde. Een terechte strafmaategel van scheidsrechter Rodenburg in de 17e minuut. Drie minuten later kwamen de gasten op voorsprong. Sven Rietveld haalde plotseling en ook hard uit van buiten het strafschopgebied en zag de bal richting de kruising vliegen. Doelman Pater was kansloos; 0-1 (20e min).

Marge vergroten lukt niet

Looijestein (TAVV) werkte pal hierna uit een hoekschop de bal over het heiligdom van Bart Meuleman en tekende hier mee voor de eerste echte gevaarlijk ogende tegenstoot van de thuisploeg. Nadat een aanvallende poging van verdediger Niek Sluijs -uit een vrije trap van Joost Miltenburg- werd afgefloten en een poging van Bart Griffioen om ploeggenoot Rietveld te imiteren net naast de paal vloog, koos TAVV wat meer de aanval. Achterin fungeerde verdediger Verwoerd als rechterhand van ‘zijn’ grensrechter. Hand opsteken werd steevast gevolgd door een vlagsignaal. Dat trof ook Nick van den IJssel die in kansrijke positie voor doelman Rodney Slager verscheen. Aan het uitbouwen van de voorsprong kwam FC Oudewater voor de rust niet toe.

Half uur lang 11 tegen 10

Meteen na de thee bleek TAVV een ander vaatje te hebben aangeslagen. De mannen uit Ter Aar speelden fysieker dan in het eerste bedrijf en de duels werden dan ook vinniger. Dat leverde aan Oudewaterse zijde Ivo Anbergen een eerste gele kaart op en in de 57e minuut Walter van der Neut een tweede. Hij kon naar de kant en coach Alex Redel wisselde terstond een aanvaller (Sven Rietveld) voor een verse verdediger (Mike Rijsbergen). Nadat Bart Griffioen rond het uur binnen de zestien door drie verdedigers tegelijkertijd werd belaagd en er geen fluitsignaal klonk, verdween het tempo uit de wedstrijd. De Oudewaternaren hadden weinig haast maar bleven wel nadrukkelijk de aanval zoeken. Dat leverde een aantal hoekschoppen op en uit de derde uit die reeks was het de naar voren getogen Niek Sluijs die het driemaal is scheepsrecht in praktijk bracht; 0-2 (65e minuut).

Vol zelfvertrouwen

FC Oudewater ging vol zelfvertrouwen de laatste periode in, bleef de aanval zoeken en daardoor lucht te verschaffen aan de defensie die inmiddels een volledig vernieuwde aanvalslinie van TAVV tegenover zich vond. Van deze verse krachten was Robin van Koert in de 75e minuut succesvol na een scrimmage, waarbij Ivo Anbergen eerst nog de bal had weten te pareren; 1-2. Verdedigend groeide het duo Sluijs/Miltenburg tot grote hoogte en het had er alle schijn van dat na een buitenspel doelpunt van Eric van der Hout (TAVV) en een diagonaal schot net voorbij de verste paal van Nick van den IJssel de drie punten richting Oudewater zouden gaan. De druk nam weliswaar toe en met een aantal wissels werd getracht het ritme uit de wedstrijd te halen, toen daar in het eindsignaal een voorzet werd afgeleverd door Yassine El Mariami waar Nick Straver zijn voet tegenaan zette; 2-2. Op de valreep.

Gerard van Hooff

Walter van der Neut (li) met rood buiten de afrastering.
Sven Rietveld buitenspel. Even later scoorde hij van afstand.
Montfoort S.V.'19 en Gert Kruys beëindigen per direct samenwerking 13 minuten geleden