De voltallige klimaatraad met jeugdklimaatburgemeester Elin in het middenen locoburgemeester Kees van Dalen en klimaatburgemeester Matthijs Hombergen.
De voltallige klimaatraad met jeugdklimaatburgemeester Elin in het middenen locoburgemeester Kees van Dalen en klimaatburgemeester Matthijs Hombergen. Sjoukje Dijkstra

Jeugdklimaatburgemeester en klimaatraad officieel geïnstalleerd

Algemeen

Jeugdklimaatburgemeester en klimaatraad officieel geïnstalleerd

Een beetje spannend vonden ze het wel, de jeugdklimaatburgemeester en haar raadsleden, om geïnstalleerd te worden tijdens de Nationale Klimaatweek. Locoburgemeester Kees van Dalen nam de honneurs waar en bevestigde de kinderen in hun nieuwe functie van jeugdklimaatburgemeester tot klimaatraadslid. Jeugdklimaatburgemeester Elin (10) wil graag haar steentje bijdragen om het klimaat te verbeteren: “Het is te droog met extreem weer. Daar maak ik me zorgen over.”

Dankzij het mooie weer kon de installatie bij kaasboerderij Doruvael aan Blokland in Montfoort buiten plaatsvinden. Op het terras in het zonnetje sprak Geertrui Verbraak van Duurzaam Montfoort het openingswoord, waarbij zij ook Douwe Pot en Leon Snoek - als het nieuwste bestuurslid van Duurzaam Montfoort - voorstelde. Leon Snoek, voorheen gemeenteraadslid, vertelde penningmeester te zijn. Douwe Pot, die al bijna twee jaar betrokken is als secretaris vertelde waarom het zo leuk is om te doen, om als team met diverse werkgroepen gericht met duurzaamheid bezig te zijn. Alle aanwezige vrijwilligers, die zich op diverse terreinen inzetten voor Duurzaam Montfoort, werden daarbij in het zonnetje gezet. Voor hen had hij zakjes biobollenbijmengsel meegenomen als bedankje voor hun inzet: “Zonder jullie kunnen we dit niet doen. Dat stellen we ontzettend op prijs.”

Jas van blaadjes

Geertrui en klimaatburgemeester Matthijs Hombergen lichtten toe hoe ze bij het idee van een jeugdklimaatburgemeester kwamen. Matthijs: “Het is best moeilijk om een volwassen klimaatburgemeester te vinden.” Geertrui: “We bedachten toen: hoe zou het zijn om naast een klimaatburgemeester ook een jeugdklimaatburgemeester te hebben? Maar liefst zes kinderen die dat graag wilden, variërend in leeftijd. Zo hebben we een mooi klimaatteam kunnen samenstellen.” “Zij zijn tenslotte de toekomst. Zij moeten het gaan doen”, aldus Matthijs. Een voor een werden ze naar voren gehaald, en lieten ze een kunstwerk zien: een zelfbedachte jas, gemaakt van natuurlijke materialen: blaadjes en bloemen. “Want het wordt een koude winter, hopen we”, zei Matthijs.

Boswachter

Klimaatraadslid Sarah (8) wil al heel lang iets met de natuur doen. Later wil ze graag bioloog of boswachter worden. Raadslid Sjoerd (11) ziet het wel zitten om paleontoloog of kunstenaar te worden. Jeugdklimaatburgemeester Elin (10) weet goed wat ze wil: met name meehelpen met allerlei activiteiten om het klimaat een beetje beter te maken. Ze is trots op haar ambtsketen, die gemaakt werd door het Montfoorts Kunstenaars Collectief. Noud (10) uit Linschoten schreef in zijn brief dat hij het belangrijk vindt dat het goed gaat met de aarde. “Niet alles moet zomaar op straat komen te liggen”, aldus de jonge afval-opruim-activist. Later wil hij bij de politie. Anne (8) wil vooral - samen met haar zus Marjolein - haar best doen om de tijger te redden. “Als de tijger uitsterft, dan eten alle herten het bos op, en dan hebben we geen bos meer.”

De locoburgemeester, beëdigde de jeugdklimaatburgemeester door haar de ambtsketen om te hangen. Met het doorknippen van een groen lint werd de klimaatweek officieel geopend. Vervolgens kregen alle aanwezigen een eigengemaakte BINGO-kaart, waarmee BINGO gespeeld kan worden voor het klimaat. De bedoeling is dat je divers afval kunt verzamelen - blikjes, sigarettenpeuken, plastic flesjes. Drie van elk en je hebt BINGO. Matthijs: “De prijs is dat we er beter van worden. Dan moet je wel heel hard BINGO roepen als je het hebt”, grapte hij. “Aan het eind van de week planten we een klimaatboom.” De kinderen gaven aan veel zin te hebben in de activiteiten. Vooral in de Enjoy CleaningUp actie, want daarbij doet ook een hond mee.

Meer info:

Meer informatie over de Klimaatweek (tussen 29 oktober en 5 november gehouden) en het programma: vindt u op www.duurzaammontfoort.nl/nieuws/klimaatweek-2022

Donderdag 3 november is er van 20.00 tot 21.30 uur een informatieavond over energie, met als thema isoleren en ventileren, in het Huis van Ervaring, Kasteelplein 7 in Montfoort. Rond dit thema delen we onze ervaringen, aandachtspunten en tips om je huis te verduurzamen. Voor deelname kun je inschrijven via: energie@duurzaammontfoort.nl

Kinderen die mee willen doen aan de Enjoy CleaningUp actie op vrijdag 4 november van 15.00 tot 17.00 uur kunnen zich opgeven via het emailadres afval@duurzaammontfoort.nl.

Actie voor de tijger: www.kominactie.wnf.nl/actie/marjolein-van-schaik/donate

Sjoukje Dijkstra

Anne en Marjolein Verschaik met hun ouders.Zij maken zich hard voor het redden van de tijger.
Locoburgemeester Kees van Dalen feliciteert Elin.
De klimaatraadsleden kregen van locoburgemeesterKees van Dalen een ketting omgehangen.
Geertrui Verbraak van Duurzaam Montfoort het openingswoord,waarbij zij ook Douwe Pot en Leon Snoek - als het nieuwste bestuurslid van Duurzaam Montfoort - voorstelde.
De klimaatraadsleden met de locoburgemeester.
Met het doorknippen van een groen lintwerd de klimaatweek officieel geopend.
Sarah met haar moeder en broertje.Samen met haar moeder had ze een mooi kunstwerk gemaakt.
Voor ouders en kinderen met een zorgvraag.
Voor ouders en kinderen met een zorgvraag 2 uur geleden
Filmavond 'Triangle of Sadness'
Deze week in concordia 9 uur geleden
De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) 19 mei, 19:00
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 19 mei, 17:00
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 19 mei, 14:00
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 18 mei, 19:00
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 18 mei, 17:00
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00