Een jaar geleden werd Matthijs Hombergen geïnstalleerdals klimaatburgemeester.
Een jaar geleden werd Matthijs Hombergen geïnstalleerdals klimaatburgemeester. Sjoukje Dijkstra

Start Klimaatweek met installatie jeugdklimaatburgemeester en klimaatraad

Algemeen

Vanaf 29 oktober wordt de Klimaatweek ingeluid. Dat begint met de installatie van de jeugdklimaatburgemeester door de burgemeester, Petra van Hartskamp. De eerste jeugdklimaatburgemeester, Elin, zal samen met haar raad, bestaande uit jongens en meiden van de leeftijd 8 tot 11 jaar, bij allerlei activiteiten aanwezig zijn. “Dit is onze toekomst”, aldus volwassen klimaatburgemeester Matthijs Hombergen. “Het is erg leuk ze te spreken en zo gemotiveerd te zien.”

Matthijs is nu een jaar klimaatburgemeester. Zelf ziet hij het meer als ambassadeurschap. Hij heeft daarin ook zijn eigen specialiteit: “Klimaatburgemeester ben je vanuit breed scala van duurzaamheid”, licht hij toe. “Ik met name vanuit het oogpunt energie. Zo maak ik warmtescans van woningen. Mensen kunnen zich daarvoor aanmelden. Op de scan kunnen ze zien: waar zitten potentiële lekken, en waar kunnen we beter isoleren.”

Klimaatboom

Matthijs: “In de Nationale Klimaatweek doen we mee met Enjoy CleaningUp op 4 november. Dan gaan we met jongeren aan de slag om afval op te ruimen. Wat heel leuk is dat dan ook een opruimhond meekomt. Die apporteert het afval. Op 5 november tussen 10.30 en 11.30 uur is er een excursie naar Bloemenweidemelk aan Blokland. Daar vindt een rondleiding plaats en afsluitend zal er een klimaatboom geplant worden”.

Donderdagavond 3 november zal er bij het Huis van Ervaring een thema-avond worden gehouden. “Het thema is isoleren en ventileren. Samen met een collega zal hij hier een verhaal over houden.

Als het aan Matthijs ligt blijft de jeugd dan ook in de lead, en blijft hij zelf doen wat hij het beste kan: Energie-ambassadeur zijn. Hij laat weten dat hij ook mee zal doen aan de Duurzame Huizenroute op 29 oktober. “Als mensen echt geïnteresseerd zijn, kunnen ze daaraan landelijk meedoen. Van Almere tot Zuid-Limburg kun je huizen bezoeken. Of je nu gaat voor isolatie, een warmtepomp of een ander thema. Het mooie is dat je dan kunt voelen hoe het is om duurzaam te wonen.”

Meer informatie over de Klimaatweek (29 oktober - 5 november) en het programma: www.duurzaammontfoort.nl/nieuws/klimaatweek-2022

De woonboerderij van Matthijs Hombergen en Yvonne Vlooswijk is op 29 oktober vanaf 15.00 uur toegankelijk voor de Duurzame Huizenroute. Hiervoor moeten mensen zich wel aanmelden! Dat kan dus op de website: www.duurzamehuizenroute.nl.

Voor deelname aan de thema-avond isoleren en ventileren kun je inschrijven via: energie@duurzaammontfoort.nl.

Kinderen die mee willen doen aan de Enjoy CleaningUp actie kunnen zich opgeven via het emailadres afval@duurzaammontfoort.nl.

Sjoukje Dijkstra

Voor ouders en kinderen met een zorgvraag.
Voor ouders en kinderen met een zorgvraag 3 uur geleden
Filmavond 'Triangle of Sadness'
Deze week in concordia 10 uur geleden
De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) 19 mei, 19:00
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 19 mei, 17:00
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 19 mei, 14:00
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 18 mei, 19:00
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 18 mei, 17:00
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00