Sebastiaan Evers wordt er door een Ter Aarse verdediger met een hand onder de duim gehouden. Gerard van Hooff

TAVV flikt het ‘m weer; toeslaan op laatste moment

FC Oudewater-TAVV 0-1

Oudewater had nog een rekening te vereffenen met de mannen uit Ter Aar. Zij immers hadden de thuisploeg de eerste competitiepunten afhandig gemaakt. Onder bijzondere omstandigheden. In de 95e minuut van de eerste ontmoeting tussen beide elftallen wisten de TAVV’ers, spelend tegen een Oudewaters tiental, de gelijkmaker te produceren. Een dure treffer die de huidige koploper twee verliespunten kostte. Zaterdag was het eindresultaat uiteindelijk nog kariger. Net op het moment dat de Oudewaterse aanhang de ploeg van Redel pogingen zag ondernemen alsnog een positief resultaat uit het vuur te slepen, sloegen de blauwwitten uit Ter Aar toe.

De klok gaf 88 minuten aan, toen Eric van der Hout optimaal profiteerde van de ontstane ruimte en de bal achter doelman Bart Meuleman wist de werken. Vier minuten later blies de goed leidende scheidsrechter Van Vugt voor het einde en zat Oudewater met de kater. De bezoekers konden met dit resultaat bogen op een ongeslagen reeks van maar liefst 18 wedstrijden (de twee eerste partijen werden verloren) die niet alleen de winst van de tweede periode tot gevolg heeft maar ook een derde positie op de ranglijst.

Wisselend initiatief

De eerste helft gaf een beeld te zien waarbij de gasten aanvankelijk het initiatief namen en dat gaandeweg moesten overlaten aan FC Oudewater. Het was geen spectaculaire eerste helft. De bezoekers hadden zich goed ingesteld op de Oudewaterse aanvalsdreiging en wisten de initiatieven vaak in de kiem te smoren door in het centrum kort op elkaar te verdedigen. Het trekken van gaten in deze linie was voor Oudewater een moeizame opgave. Daaraan was de matige passing mede debet. Geen van beide ploegen wist greep op de wedstrijd te krijgen. Op het Oudewaterse middenveld werd de geblesseerde Ivo Anbergen node gemist. Nadat Tim Goes na de eerste hoekschop vanuit de rebound naast had geschoten, was er plotseling een mogelijkheid voor Sebastiaan Evers. TAVV-doelman Pater was ver uit zijn doel gekomen en dat leverde Evers de mogelijkheid op om van zeker 35 meter het verlaten heiligdom van de goalie onder vuur te nemen. Links van het doel beëindigde de bal zijn baan.

Vol centrum

Combinaties van onder anderen Sven Rietveld en Tim Goes door het verdedigingsblok van de Ter Aarders heen strandden in een woud van benen en van de vleugels werd slechts zelden gebruik gemaakt, of het moest linksachter Van der Zwart zijn die daar opstoomde. Om ervoor te zorgen dat niet met een achterstand de kleedkamer moest worden opgezocht voor de thee moest voorstopper Niek Sluijs 6 minuten voor rust tot tweemaal toe resoluut ingrijpen. Eerst moest hij een gat dichtlopen en aansluitend stond hij zijn doelman koppend terzijde. Na nog een -zonder gevolgen- bij de tweede paal opduikende Nick van den IJssel bij een hoekschop van Jesper van der Zwart werd de rust bereikt. Met een terechte stand en supporters die op meer hoopten in het tweede bedrijf.

Degelijkheid troef

De degelijkheid en de wilskracht die de bezoekers voor de rust etaleerden was er na de hervatting nog steeds. Dat leverde al na 5 minuten een geweldige mogelijkheid op voor Donny van der Neut. Hij schoot in een goede positie recht op doelman Meuleman. Oudewater weerstond de eerste acties van de bezoekers al moest Niek Sluijs dat doen ten koste van een gele kaart. Walter van der Neut moest in die fase een nette sliding uit de hoed toveren om een doorbraak te voorkomen. Na het uur veranderde het tij weer in Oudewaters voordeel. Evers trok op avontuur en voelde een voorzet net over zijn kruin scheren en ook Niek Sluijs kopte net naast bij een van de vele hoekschoppen die als oogst binnengehaald werden. Dat lot was ook Dorus Boddeke namens TAVV beschoren toen hij na 66 minuten bij de 2e paal opdook.

Wissels

Met twee wissels trachtte coach Redel wat meer ‘schwung’ in zijn team te krijgen. Van Sprundel en Lars Janmaat maakten hun entree. De splijtende dieptepass zat echter deze middag niet in het repertoire en individuele acties werden door de stevige mannen uit Ter Aar steevast ingedamd. Oudewater nam met Dante van Baaren wat meer risico in de slotfase, maar meer dan wat corners leverde dat niet op. De meegetroonde ‘luchtmacht’ wist daar geen positieve draai aan te geven en was er mede oorzaak van dat de verdediging in de 88e minuut ‘niet goed stond’, toen TAVV nog een verwoede poging deed ‘t ‘m weer te flikken’; 0-1. Een kopbal van Sebastiaan Evers in blessuretijd vloog over het doel van Rodney Pater.
Uiteindelijk was de pupil van de week Hugo van der Horst de enige Oudewaterse speler die scoorde.