Edith den Hartog (rechts) is tevreden,want Montfoort heeft er acht EHBO-ers bij.
Edith den Hartog (rechts) is tevreden,want Montfoort heeft er acht EHBO-ers bij. Sjoukje Dijkstra

Montfoort heeft er acht nieuwe EHBO’ers bij

Algemeen

‘Zonder EHBO-vrijwilligers geen evenementen’

Acht mensen legden afgelopen zaterdag met succes hun EHBO-examen af in St. Joseph. Een slagingspercentage van honderd procent. Dat is iets, wat volgens instructeur René van Leliveld niet vaak voor komt. “Ze waren ook wel erg enthousiast en gemotiveerd. Keurig hoor, na drie dagen training”, vindt hij. De acht worden ook allemaal lid van de EHBO-vereniging. Daar is Edith den Hartog van de EHBO-vereniging Montfoort erg blij mee: “Zonder EHBO-vrijwilligers geen evenementen.”

Het was voor Edith ook aanleiding om vol ijver op zoek te gaan naar kandidaten voor de EHBO-cursus, die René al jaren in Montfoort geeft. Ze mocht hiervoor adverteren op het reclamebord in Montfoort van de gemeente en op de gemeentepagina in De IJsselbode. Daarop kreeg ze tien aanmeldingen, waarmee ze erg tevreden is. “Twee meldden zich uiteindelijk af met corona, maar ik hoop dat zij heel snel nog hun examen mogen afleggen.” Ze licht toe waarom het zo belangrijk is voor haar en in feite voor de gemeenschap. “Ik begreep dat er in Haarlem al geen Avondvierdaagse meer is, omdat er geen EHBO-vrijwilligers waren. Dat laten we toch niet gebeuren in Montfoort. Als we dat zelf kunnen doen, dan blijft het betaalbaar en blijft dat biertje ook betaalbaar.” Nikki van der Zouw beaamt dat: “Ik wil me best aanmelden als vrijwilliger. Ik ga ook graag naar Pullen op de Plaats. Dan kan ik mij best een keertje aanmelden als EHBO-vrijwilliger.”

Basiskennis

Ook kostersechtpaar Pieter en Wijnie van Bergeijk zijn blij dat zij hun EHBO op zak hebben. “Het is een stukje basiskennis voor onszelf, wat je ook kunt gebruiken in de praktijk”, aldus Pieter. “Als deel van een kerkgemeenschap kan het erg nuttig zijn.” “Maar ook op straat kan wel eens wat gebeuren”, vindt Wijnie. Marit Kemp, die met 18 jaar een van de jongste deelnemers is, geeft aan dat zij de EHBO-cursus is gaan volgen, omdat een vriend van haar een zwaar ongeluk had gehad. “Dan merk je: niemand kan eigenlijk iets. Nu met die EHBO, als er iets gebeurt, heb je iets in je mars. Dan kun je altijd helpen.”

Een van de geslaagden is Annemieke de Wit. Zij deed twintig jaar geleden ook al een EHBO-cursus, maar hield het verder nooit bij. In tussentijd is er best wat veranderd: “Kleine dingetjes, vooral in vergelijking met toen. Bijvoorbeeld een mitella. Dat doe je nu niet meer.” Annemieke volgde de EHBO-cursus vooral omdat ze beter wil weten hoe te handelen als er iets gebeurt. “Daarbij werk ik op het accountantskantoor van mijn man. Ook daar is iemand nodig met EHBO”, zegt ze.

Ervaring opdoen

Instructeur Hans de Groot, die in de vrouwengevangenis in Nieuwersluis werkt, kwam afgelopen zaterdag even meekijken over de schouder van zijn collega René. “Sinds april heb ik mijn instructeursdiploma, en mag ik de gedetineerden EHBO geven. Ik wou graag even kijken hoe hij lesgeeft. Iedereen geeft anders les. Ik wou een beetje ervaring opdoen, zodat ik het ook aan de dames kan gaan geven. Nu geef ik ze alleen BHV.”

Dat de vrijwilligers de EHBO moeten blijven herhalen, dat vinden ze niet erg. “We hoeven tenminste niet nog eens examen af te leggen”, zegt Marit, die dat toch wel zenuwslopend vond. “Het was vooral veel”, aldus Wijnie. “Niet per se moeilijk.” Edith geeft aan: “Eerlijk is eerlijk, als je het blijft herhalen, is het: ‘Oh ja, zo zat het.’ Dat is toch wel goed. De basis hebben deze acht nu. Bij herhaling krijg je er een stukje verdieping bij. Herhaling is in principe een dag in het najaar en een dag in het voorjaar. Het is twee zaterdagen per jaar of acht donderdagavonden. Dat komt overeen.” Met de groep vond ze het erg gezellig. “Ik heb best leuke dingen zien ontstaan hier. Het was een leuke groep, die wel klikte wel met elkaar.” Dat blijkt ook als ze aan het einde het glas heffen op hun succes. “Proost!” René drinkt even niet, want hij mag nog even door naar een volgende trainingslocatie...

Sjoukje Dijkstra

Afbeelding
Vind je draai in het Gemaal 10 uur geleden
Afbeelding
Koeien de wei in bij boer Koos 12 uur geleden
Afbeelding
Montfoort S.V.'19 en Gert Kruys beëindigen per direct samenwerking 15 uur geleden
Afbeelding
Geloofsontmoeting 17 uur geleden
Afbeelding
Magenta exposeert 19 uur geleden
Afbeelding
Leerlingen Klavertje 4 exposeren 25 apr, 19:00
Afbeelding
Mooie prestaties bij het steppen 25 apr, 18:00
Dirigente Marja Timmer dirigeert het koor.
Concert Vrouwenkoor Vita Nova in Lekkerkerk 25 apr, 17:00