Het dreamteam van St. Joseph, het meest flitsende stembureau van gemeente Montfoort.
Het dreamteam van St. Joseph, het meest flitsende stembureau van gemeente Montfoort. Sjoukje Dijkstra

Het meest flitsende stembureau van Montfoort

Algemeen

Gedurende drie dagen was hij aanwezig om toezicht te houden op het stembureau. Voormalig burgemeester van gemeente Montfoort, Johan de Jong, is al dertig jaar actief betrokken bij het reilen en zeilen rondom het stemmen. Hij houdt toezicht, hij telt stemmen en hij helpt mee bij het controleren van de gegevens. “Zolang ik kan tellen, zal ik dit doen”, zegt hij.

Het stemmen in de soos kon drie dagen op een rij. Op dinsdag liet Johan weten dat de opkomst best goed was. “Straks ga ik nog naar de Sporthal, want daar moeten voor morgen ook twee stembureaus ingericht worden.” Gevraagd naar bijzonderheden in al die tijd dat hij dit als vrijwilliger doet, haalt Johan een herinnering op aan de tijd dat er nog geen identificatieplicht gold. Toen had je hele lijsten met namen, die je moest afvinken.”

Maria, die als vrijwilliger op dinsdag meehelpt, vertelt dat ze dit al geruim 25 jaar doet. In al die tijd was het gekste wat ze meemaakte boze mensen die niet mochten stemmen. “Bijvoorbeeld omdat ze het ID van hun partner vergeten zijn. Soms zijn ze dan zo boos dat ze de oproepkaart voor je neus verscheuren. Mensen lezen ook niet. Er staat duidelijk op de oproepkaart dat je tegelijk met je eigen stem twee volmachten mag hebben. Zij heeft die volmachten”, zegt ze als er een kiezer binnenkomt. De mevrouw overhandigt haar id-kaarten, volmachten en eigen stempas. “We kunnen kwartetten”, zegt Maria met een lach. Over het stembureau in de soos en het team is ze erg te spreken. “Dit is het meest flitsende stembureau van Montfoort.” Samen met het dreamteam wil ze ook wel op de foto. Even lachen, en dan weer door, want de volgende kiezers komen binnen...

Sjoukje Dijkstra

Afbeelding
Bouwbedrijf Spruit bv is jarig en trakteert 12 uur geleden
Lopers komen aan bij 't Kruispunt.
Bevrijdingsvuur in Linschoten 13 uur geleden
Kransleggers.
Dodenherdenking in Linschoten 13 uur geleden
Afbeelding
Dodenherdenking 14 uur geleden
Na de kranslegging mochten kinderen als eerste bloemen leggen.
Dodenherdenking in Montfoort naar binnen 15 uur geleden
Sebastiaan Evers (li) en Kick van Zuijlen (re) klaar om hun kopkracht te benutten. Ja. ja. die handjes.
Hard werken loont dit keer niet 19 uur geleden
Afbeelding
Voetbalverslagen en programma 20 uur geleden
Elvira Schenk poseert met twee schilderijen die veel voor haar betekenen.
Linschotense Elvira exposeert in Galerie Montfoort 6 mei, 19:00