<p pstyle="BODY">Werk aan de fundering van de eetkamer.</p>

Werk aan de fundering van de eetkamer.

(Cees Reichard)

Restauratie Museum Paulina Bisdom van Vliet verloopt voorspoedig

Op de tentoonstelling in het Koetshuis wordt op diverse panelen aandacht besteed aan de restauratiewerkzaamheden van het ernaast gelegen Museum Paulina Bisdom van Vliet. Je krijgt hierop een duidelijk beeld te zien wat er allemaal gebeurt. En dat is ontzettend veel. Voor de kerst in 2019 heeft het museum de laatste bezoeker uitgelaten en symbolisch de deur op slot gedaan.

Marco Bakker, de beheerder van het museum, vertelt dat er vanaf dat moment gestart is met de collectie uit te huizen naar een extern depot. Dat was een omvangrijke operatie. Het ging om ongeveer 10.000 objecten. We mogen hierbij bijvoorbeeld denken aan porseleinen borden, schilderijen en de vele meubels. Daar is men een paar maanden mee bezig geweest. Toen het klaar was begon de coronapandemie. Bakker: “Het was een geluk dat we hier net mee klaar waren, anders hadden we de uithuizing moeten onderbreken. Alle musea gingen dicht. We hadden dit niet beter gepland kunnen hebben, anders hadden we ook dicht gemoeten en door deze werkzaamheden waren we al dicht.”

Aandachtspunten

Voor de restauratie zijn er een paar belangrijke aandachtspunten. In de eerste plaats het nakijken van de fundering, inclusief de houten vloeren. Vervolgens de installaties vervangen en als laatste de plafonds nakijken of ze constructief in orde zijn. Tevens wordt waar nodig ook de collectie gerestaureerd: gordijnen, schilderijen, klokken en tapijten.

Alles volgens planning

Bakker vertelt enthousiast dat alles volgens planning verloopt. “Je komt ook onvoorziene dingen tegen die dan aangepakt moeten worden. Zo moesten bepaalde muren op de eerste verdieping beter ondersteund worden. En dat gebeurt dan ook. De plafonds vielen erg mee en we hoefden er constructief weinig aan te doen. Alleen de vloerbalken op de begane grond zijn grotendeels vervangen en vaak door een stalen constructie.”

Het behang is grotendeels afgenomen en wordt door een behangrestaurateur in orde gemaakt. De uitdaging is nu om het afgenomen behang weer netjes terug te plaatsen.

Wat het binnenschilderwerk betreft zijn de binnenluiken weer helemaal opgeknapt. Op dit moment is het buitenbalkon weggehaald om het te inspecteren. Het wordt weer teruggeplaatst zoals het altijd was. Ook de twee agave planten komen weer terug. Dit balkon is een beeldbepalend element van het gebouw.

Heropening

De restauratie verloopt voorspoedig. Zodra alles klaar is, komt de inhuizing. Deze zal ook weer een paar maanden in beslag nemen. Dit betekent dat de heropening nu in het voorjaar gepland is.

Bakker is van mening dat als straks het museum weer opengaat, de bezoekers haast geen verschil zullen zien met hoe het was. Het ziet er gewoon nog hetzelfde uit als voorheen. Het enige verschil is dat er nu een mooi lichtplan is. Dit moment is namelijk aangegrepen om het helemaal te vervangen en de kamers worden straks mooier uitgelicht.

Een ander punt is dat verschillende ruimtes die eerst niet toegankelijk waren, nu wel te betreden zijn.

Geen belemmeringen

“Uniek aan dit museum is dat er geen belemmeringen zijn”, zegt Bakker. “Er zijn geen afzetkoorden, geen informatiebordjes, alleen mag je niets aanraken. Voor mij staat de beleving van het woonhuis van Paulina voorop.”

Als je wilt kun je met een boekje zelfstandig door het museum lopen. Ook is het mogelijk met een gids mee te lopen. Voor een groep kun je een afspraak voor een rondleiding maken.

Heel leuk vindt Marco Bakker om te vertellen dat alle mensen die aan de restauratie meewerken heel geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van het huis. Ze komen om informatie op te doen graag in het Koetshuis kijken en ze hebben er altijd graag leesvoer over.

Voor meer informatie www.bisdomvanvliet.nl of een gratis bezoek aan het Koetshuis dat op alle zondagmiddagen van 14.00 tot 17.00 uur open is.

Cees Reichard

Meer berichten