Museum en Overtuin horen onlosmakelijk bij elkaar.
Museum en Overtuin horen onlosmakelijk bij elkaar. Cees Reichard

Stichting Bisdom van Vliet krijgt Overtuin weer in bezit

Algemeen

De Gemeente Krimpenerwaard heeft besloten om de Overtuin Bisdom van Vliet over te dragen aan de stichting Bisdom van Vliet. Hiermee komt de Overtuin weer in het bezit van de stichting. Voor de restauratie en het beheer is in totaal 450.000 euro beschikbaar gesteld. Dit bedrag is opgebouwd uit de kosten voor renovatie en onderhoud gedurende tien jaar. Het onderhoud en herstel van de tuin wordt opgedragen aan de stichting Overtuin Bisdom van Vliet. De Overtuin blijft een openbaar park.

In 1969 is de Overtuin in handen gekomen van de voormalig gemeente Haastrecht. De gemeente heeft sindsdien de Overtuin als een park onderhouden en, waar noodzakelijk de monumentale elementen zoals de twee beelden Hercules en Neptunes van Ignatius van Logteren onderhouden. Niet alle elementen zijn in voldoende mate onderhouden of gerestaureerd

In 2016 heeft het College een overeenkomst afgesloten met stichting Overtuin Bisdom van Vliet om met vrijwilligers uit Haastrecht en omgeving het onderhoud van de Overtuin te doen. Richtsnoer hierbij was het niet vastgestelde Masterplan uit 2014. Gaandeweg is de wens ontstaan om Overtuin en Museum weer samen te brengen om zodoende een buitenplaats van allure te realiseren. Beide objecten worden hooggewaardeerd door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Masterplan geactualiseerd

Inmiddels is het Masterplan geactualiseerd en is een vergunningstraject voor beheer, onderhoud, restauratie en renovatie overeengekomen. De vrijwilligers van stichting Overtuin staan klaar om in samenwerking met stichting Museum Bisdom van Vliet de beoogde werkzaamheden uit te gaan voeren.

De heer Ton Godschalk van de stichting Bisdom van Vliet, vindt het prettig dat de Overtuin weer bij het Museum gaat behoren. Zij gaan weer één geheel vormen, want Museum en Overtuin horen onlosmakelijk bij elkaar. "Het park zal nog mooier worden en zal zeker de uitstraling van een buitenplaats gaan halen. We zijn blij dat de stichting Overtuin Bisdom van Vliet het onderhoud blijft doen, wat ze al deed."

Na een periode van meer dan twee jaar intensieve voorbereiding kan de notariële eigendomsoverdracht binnen afzienbare tijd worden gerealiseerd. Godschalk hoopt dat dit nog dit kalenderjaar plaats zal vinden.

Cees Reichard

Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 1 uur geleden
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 3 uur geleden
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 8 uur geleden
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal gisteren
Patricia Aschman startte een lobby voor een hondenlosloopgebied in het Stadspark. Haar viervoeters kunnen straks vrij ravotten in een afgeschermd gebied in het Stadspark.
Eindelijk! Montfoort krijgt een hondenlosloopplek in het Stadspark... 17 mei, 18:00
Ben je benieuwd hoe het is om een muziekinstrument te bespelen?
Open Muziekochtend in de Thuishaven 17 mei, 14:00
Boezemmolen nummer 6: wieken in de wind.
Open molendag 17 mei, 12:00
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren 17 mei, 09:00