Liene Peenstra, winnares bij de pupillen 2.
Liene Peenstra, winnares bij de pupillen 2. pr

Allemaal op het podium

Algemeen

Het was een kleine maar fijne delegatie die de SVO afvaardigde voor de finale van de Dave van Dam-cup in Ede. De zes rijders die aan de start verschenen stonden aan het eind van de dag zonder uitzondering op het ereschavot.
Het was de laatste competitiewedstrijd van een mooi seizoen, daar op het snelle asfalt van de Edese IJs en Skeelervereniging. Eigenlijk een toetje voor de fijnproevers, omdat de SVO als club dit jaar met veel succes vol had ingezet op de Oomssport-Jeugdskeelercup en daarom noodgedwongen een aantal wedstrijden in de deze competitie had laten lopen.

Het toetje werd gelukkig smakelijk opgediend, al probeerde de regen af en toe hardnekkig de slagroom ervanaf te spoelen. Dankzij een fel zonnetje en een flinke wind waaide de baan na iedere korte stortbui echter weer snel droog en kon er een vol programma worden afgewerkt.

Winst voor Liene Peenstra

Voor Liene Peenstra eindigde de dag bij de pupillen 2 op de hoogste tree van het podium, maar daar moest ze wel flink voor aan de bak. Ze liet na een adembenemend gevecht zien wat terugknokken in de koers betekent: vanuit geslagen positie vocht ze zich met een felle blik in de ogen metertje voor metertje terug om haar tegenstanders nét voor de streep in te rekenen en de rit te winnen. De hele club en meegereisde ouders brulden haar naar de streep. Op de puntenkoers wist ze zelfs knap op één na alle heren te verschalken en kwam dus logischerwijs als eerste dame over de streep.

Broer Sverre vocht een vergelijkbaar gevecht uit bij de pupillen 1, maar dan om de derde plek op het podium. Zijn naaste concurrent was niet uit zijn rug te slaan, maar dat was tot op de streep ook nog zo, waardoor Sverre die derde tree mocht betreden. Op datzelfde podium vond hij Koen Roeloffzen terug, die knap de 1000 meter won, maar op de twee andere afstanden het hoofd moest buigen voor zijn directe tegenstander. Het leverde hem niettemin een mooie tweede plaats op in de daguitslag.

Tactisch meesterplan Van Deuren en Van Kooten

Vita van Deuren en Daphne van Kooten moesten op hun beurt afrekenen met Nienke Meesters, een pittige tegenstander uit Amersfoort die tot nu toe alle wedstrijden met overmacht had gewonnen. Dat was de twee vriendinnen niet naar de zin en met een gewaagd strijdplan probeerden ze haar ‘te slopen’. “Hard van start, want die eerste meters vindt ze lastig”, analyseerde Vita met een professionele blik. En dat is wat ze deden. Op zowel de 1000 meter als de puntenkoers kostte het de Amersfoortse een volle ronde om bij het ontketende SVO-tweetal terug te komen. Maar ere wie ere toekomt: ze won uiteindelijk beide afstanden, al gaf Daphne haar op de puntenkoers meer partij dan ze het hele seizoen had gehad. En daar bleef het niet bij: op de onelap wisten zowel Vita als Daphne haar voor te blijven en pakte Daphne zelfs de winst. Het dagklassement werd wel een prooi voor Meesters. Daphne werd tweede en Vita derde.

Zilver voor Roan Vos

Ook Roan Vos ging met zilver naar huis. Concurrent Yoshua van Meeuwenoord kon beter omgaan met de lange rechte stukken en de tegenwind, maar op de onelap kreeg hij ook van Roan zelf de nodige hulp. Drie stappen na zijn start kwam hij erachter dat hij zijn jas nog aanhad, met de rits open, dus reed hij een volle ronde met een soort remparachute tegen de harde wind in. “Een leermomentje, dat was niet zo handig”, analyseerde hij feilloos en schuldbewust zijn vergissing. Wellicht dat een lang en zwaar seizoen het concentratievermogen van de snelle man uit Woerden enigszins had aangetast. Na twee tweede plaatsen pakte hij met open jas desondanks toch nog een derde plek op de onelap én een prachtige en welverdiende tweede plek op het podium.