V.l.n.r. Dave van der Born, Roan Vos, Krijn van Muiswinkel en Floris Verploeg.
V.l.n.r. Dave van der Born, Roan Vos, Krijn van Muiswinkel en Floris Verploeg. pr

Spannende wedstrijden van finale Jumbo Blankestijn Cup

Algemeen

Voor wie het inlineskaten bij SVO een tijdje minder heeft gevolgd is er veel veranderd. Dat bleek wel bij de finalewedstrijd van de Jumbo Blankestijn Cup, die vrijdagavond op een wederom zonovergoten Statenland werd gehouden. Op de kades, die om de baan liggen, veel publiek dat vooral uit vreemde gezichten bestond. En dat gold ook voor de rijders op de baan. Een aantal vertrouwde gezichten, zoals Rianne Coljé en Marieke de Kruijff, maar vooral veel nieuwe, zeer talentvolle skaters.

Werk aan de winkel

De trainers van de wedstrijdgroepen van SVO, Bart de Waal en Haastrechter Johan Boef, hebben de voorbije, vrijwel wedstrijdloze jaren prachtig werk verzet, want de nieuwe lichting doet nauwelijks onder voor de inlineskaters die voor corona de dienst uitmaakten. Van de oude lichting maken een paar inlineskaters deel uit van regionale selectieteams of nationale selecties. Een van die toppers is Sem van Beek, die eerder dit jaar nationaal kampioen op de 100 meter werd. En Cas van Deuren, ook zo’n aanstormend talent, traint bij de ervaren Engelsman John Davis, ‘de Dick Advocaat van het inlineskaten’. Andere SVO’ers hebben definitief de keuze gemaakt voor het schaatsen.

Werk aan de winkel dus op het Statenland en dat doen ze bij SVO meer dan goed. De opbouw vanuit het jeugdskaten naar het wedstrijdskaten verloopt voortreffelijk. Zo werd er vrijdagavond intensief gescout door Bart de Waal, om te bepalen welke jeugdskaters ‘de grote stap’ naar een wedstrijdgroep mogen gaan maken. Dat werd ook opgemerkt door enthousiaste ouders, want de SVO-scout kreeg menig ouder op bezoek. Soms is het echter beter om nog een jaar aan de techniek te werken, aldus De Waal, die zich ook beroepsmatig fulltime wijdt sport en spel.

Door de wijze waarop het inlineskaten bij SVO benaderd wordt, krijgt de club ook steeds meer een regionale functie. Zo schijnt een van de sterkste rijders van de finalewedstrijd, Floris Verploeg van SSV Lek en Linge, volgend jaar met de SVO-talenten te gaan trainen in Oudewater.

Minder deelnemers

Deze editie van de JUMBO Blankestijn Cup was de eerste sinds 2019. Corona gooide roet in het eten in de twee voorgaande jaren. Dat deed ook iets met de deelnemersaantallen. In voorgaande edities gingen er met regelmaat zo’n zestig tot zeventig skaters van start, die van heinde en verre naar het Statenland kwamen. De jaargang 2022 moest het met minder deelnemers doen, maar vormde wel een mooie opstart om er, met ondersteuning van hoofdsponsor JUMBO Blankestijn, weer een volwassen competitie van te maken.

Dave van der Born en Vita van Deuren

De wedstrijdavond werd geopend met de flying-lap. Een spectaculair onderdeel, waarbij de deelnemers met hoge snelheid over de startstreep flitsten om een zo snel mogelijke ronde neer te zetten. Snelste van de avond was Dave van der Born, die na 18.286 sec. over de finishlijn rolde. De harde cijfers van het Mylaps-systeem toonden dat hij Floris Verploeg en Krijn van Muiswinkel ruim een halve seconde voorbleef. Bij de meisjes was Vita van Deuren de snelste. Rianne Coljé en Marieke de Kruijff finishten kort achter haar. Bij de jeugdskaters ging het uiteraard minder snel. Hier waren Björn Bouwman en Merle van Dijk van Lek en Linge de snelsten.

De rondentijden die bij de flying-lap werden neergezet waren deels ook bepalend voor de indeling van de series over 500 meter, maar hier werd vooral gestreden in leeftijdscategorieën. Bij de jongens kadetten was het wederom Dave van der Born die met de hoofdprijs aan de haal ging. Na een bloedstollende finish bleef hij Floris Verploeg negenhonderdste seconde voor. Bij de meisjes was Vita van Deuren ook nu de sterkste, Daphne van Kooten werd tweede. De kadetten vlogen met 35 kilometer per uur door de krappe bochten, die zo kenmerkend zijn voor de baan van SVO. Bij de pupillen ging de winst naar Koen Roeloffzen en Julie van de Ridder.

Treintje

De finalewedstrijd, de laatste uit een reeks van vier, werd afgesloten met marathons over vijftien ronden voor de jeugdskaters en dertig ronden voor de wedstrijdskaters. Bij de jeugdskaters ging de winst naar Sjoerd Nieuwenhuizen en Merle van Dijk. Veel skaters hadden het zwaar in deze wedstrijd. Scout De Waal constateerde dat veel kinderen hun techniek door de vermoeidheid verwaarloosden en daardoor geen afzet meer hadden: ‘En dan is het skaten van vijftien ronden niet altijd leuk.’

Bij de wedstrijdskaters lag de snelheid een stuk hoger. De wedstrijd werd bepaald door het viertal Dave van der Born, Krijn van Muiswinkel, Roan Vos en Floris Verploeg. Het treintje dubbelde het grootste deel van het veld meerdere malen. Het was uiteindelijk Verploeg, ‘de vreemde eend in de SVO-bijt’, die zich ruimschoots de sterkste toonde. Van Muiswinkel werd tweede voor Vos. Bij de meisjes won de ervaren Marieke de Kruijff. Daphne van Kooten en de verrassende Meike van Straalen eindigde; een ronde achter haar.

Huldiging

Na afloop werden zowel de dagwinnaars als de winnaars van de JUMBO Blankestijn Cup 2022 gehuldigd. De ervaren speaker Patrick van Deuren, vader van twee talentvolle inlineskaters, kletste de lange huldiging gezellig aan elkaar.

Winnaars JUMBO Blankestijn Cup

Jeugd: Rosan Oosterlaken (Pupillen 3), Evy Martens (Pupillen 2), Luuk Roeloffzen (Pupillen 2), Merle van Dijk (Pupillen 1) en Jim Kool (Pupillen 1)

Wedstrijdrijders: Liene Peenstra (Pupillen 2), Jeanne Geelkerken (Pupillen 1), Koen Roeloffzen (Pupillen 1), Daphne van Kooten en Vita van Deuren (Kadetten), Dave van der Born (Kadetten), Fleur Visser (Junioren), Krijn van Muiswinkel (Junioren) en Marieke de Kruijff (Senioren)

Daphne leidt de marathon voor Vita van Deuren.
Afbeelding
Interesse in geschiedenis begint in eigen dorp 27 minuten geleden
Afbeelding
Knooppunt wil ook jongere senioren aantrekken 22 uur geleden
Afbeelding
Informatieavond ‘Steunouder of Pleegzorg’ 23 uur geleden
Afbeelding
Wereldwinkel Oudewater steunt twee Keniaanse studenten gisteren
Afbeelding
Taizéviering in Haastrecht 24 sep, 09:00
Afbeelding
Tjissie helpt kinderen in Zuid-Afrika 23 sep, 19:00
Afbeelding
Haastrecht Hike 23 sep, 17:00
Afbeelding
World Cleanup Day 23 sep, 14:00