Overhandiging publieksprijs aan Jeanette Ephraïm.
Overhandiging publieksprijs aan Jeanette Ephraïm. Miranda van der Vlist

Expositie Kunst komt naar Haastrecht

Algemeen

Tijdens Open Monumenten Weekend, 10 en 11 september, organiseerde Culturele Stichting Haastrechtse Kring in samenwerking met Historisch Vereniging Haastrecht, een weekendexpositie en verkooptentoonstelling in ‘t Raedhuys.

Vorig jaar werd kunst, gemaakt door lokale kunstenaars, geëxposeerd. Dit jaar exposeerden negen landelijke kunstenaren met diverse technieken: beeldhouwers, kunst- en textielschilders, een fotograaf en een goudsmid.

Uitreiking publiekprijs

Beeldhouwster Andrea Dogterom, geboren in Stolwijk, heeft de publieksprijs gemaakt. “Ik werd ooit getroffen door de duimafdrukken van de maker van een grote aardewerken pot van het jaar 350 voor Christus. Net of je even contact kon leggen door je duimen in de afdruk te houden. Bij beeldhouwen is het ritme van de opbouw heel bepalend. Het beeld geeft mijn ‘handschrift’ weer, mijn ‘handtekening’ in klei!”

De publieksprijs wordt overhandigd aan Jeannette Ephraïm, zij kreeg de meerderheid van de stemmen die toegekend zijn door het publiek.

Jeanette Ephraïm wordt geroemd om haar creativiteit, haar werken zijn divers en vernieuwend. Haar werken brachten letterlijk “licht in de kelder”. Elke vorm van verlichting is gemaakt met een pompoen als mal. Andrea speelt graag met de projectie van menselijk gedrag op dieren. Vogels zijn daarbij een vaak terugkerend thema. Indrukwekkend te noemen is de Pauw, met een bruidsjurk aan.

Hoe leuk is Haastrecht?!

Naast haar exposeert Lizeth de Weger. Geboren en getogen in Haastrecht en op jonge leeftijd verhuisd naar Spakenburg. Haar expertise is portretfotografie. Voor deze expositie heeft ze gefotoshopt met, voor haar kenmerkende Haastrechtse gebouwen/ objecten. Terugdenkend en terugkerend naar haar geboortedorp stelt ze vast: Hoe leuk is dit dorp?!

Historische Vereniging Haastrecht

Gedurende de expositie hebben vrijwilligers van de Historische Vereniging Haastrecht vragen beantwoord en toelichting gegeven op de presentatie over de geschiedenis van ‘t Raedhuys. De vereniging hecht waarden aan het archiveren van historische feiten. Als er geschriften, foto’s of ander geschreven materiaal is, met historische waarden voor Haastrecht, dan wordt dit door één van archiefwroeters van de vereniging opgepakt.

Mevrouw Ephraïm gaf aan dat zij exposeerde bij het cachot. De heer Kattenwinkel licht dit toe: “het cachot in ‘t Raedhuys werd vroeger gebruikt als een gevangenis voor kortstondige opsluiting.” De originele deur is nog zichtbaar in de kelder van dit imposante gebouw.

Complimenten worden gemaakt naar de projectgroep van Culturele Stichting Haastrechtse Kring. Er is vooraf goed nagedacht over wie in welke ruimte het beste zijn/ haar werk het beste kan exposeren. Er zijn prachtige werken geëxposeerd die moeilijk allemaal schriftelijk te beschrijven zijn. Voor informatie over de overige exposanten: www.haastrechtsekring.nl

Er is veel gestemd én divers gestemd. De projectgroep maakt hieruit op dat er veel knowhow en kwaliteit te vinden was tijdens de expositie. Een evenement als dit vergt veel voorbereiding, maar aan het einde van deze zonovergoten dag blijkt dit zeker de moeite waard!

Hester van der Vlist

Publieksprijs gemaakt door Andrea Dogterom.
Pauw met bruidsjurk door Jeanette Ephraïm.
Haastrecht in samengestelde beelden.
Enthousiaste bezoekers bij de boekentafelvan Historische Vereniging Haastrecht
Zonnewijzer ‘t Raedhuys.
OZV moest de laatste wedstrijd aantreden tegen de concurrent Poseidon.
Ook OZV Dg kampioen 13 uur geleden
V.l.n.r.: Anneke van Heertum, Mirjam Jongerius en Marry van der Kroon.
Koningsochtend in Vlist met oranjebitter 15 uur geleden
 Tussen de buien door werd een hoop plezier gemaakt.
Koningsspelen voor de basisscholen 17 uur geleden
Afbeelding
Update spreidingswet en motie over plannen Cultuurhuis 18 uur geleden
Springkussen Striker was een succes.
Koningsdag in Driebruggen 20 uur geleden
Afbeelding
'Als ik ga - ga ben' 22 uur geleden
Afbeelding
Ringsteken met de skelter op Koningsdag in Polsbroek 23 uur geleden
De knikkerbanen tijdens de Koningsspelen.
Knikkeren en Koningsspelen 30 apr, 19:00