Afbeelding
pr

Wereldkampioen schaatsen Master Sprint woont in Haastrecht

Algemeen

Meneertje Rietveld schaatsicoon Haastrecht

  1. Naam: Frans Rietveld
  2. Leeftijd: 80 jaar (bijna dan ??)
  3. Passies: Schaatsen en fietsen

Sinds 1973 woont aan de Hollandsche IJssel, een bevlogen, ondernemende, humoristische en gepassioneerde man; ook wel meneertje Rietveld genoemd! Zijn bevlogenheid uit hij in sporten: fietsen en schaatsen.

Na het behalen van het wereldkampioenschap Master Sprint troffen hij en zijn vrouw Riecky bij thuiskomst de keuken heel anders aan dan toen ze vertrokken.
Riecky vertelt: “We waren sprakeloos toen we thuiskwamen uit Inzell; wat hebben onze kinderen en kleinkinderen dit mooi gedaan! Van de afzuigkap is een nummer 1 gemaakt; hoe verzin je het? Het is bijna jammer dat er binnen enkele weken een nieuwe keuken geplaatst gaat worden.”

Van veel familieleden en vrienden ontving hij bloemen en kaarten, trots zijn ze op hem!

WK Masters Sprint in Inzell

In het laatste weekend van januari 2022 is Frans Rietveld op 79-jarige leeftijd wereldkampioen sprint in Inzell geworden. Bij de senioren, afstand 500 meter en 1000 meter, was hij zijn tegenstanders te snel af. Het was tot vrijdag 28 januari nog spannend of er publiek bij de wedstrijd aanwezig mocht zijn. Zijn vrouw mocht er (met mondkapje) bij zijn. Al ging het kapje natuurlijk wel even af om haar man toe te juichen/ te schreeuwen!

STV Lekstreek

Voorzitter van de Schaats Trainings-Vereniging Lekstreek, Sven Slingerland, kwam hem een bloemetje brengen namens de vereniging. Naast zo’n grote stoere jongen voelde meneer Rietveld, dat hij een meneertje werd. Maar nog steeds met veel energie. Onlangs stapte hij nog in de trein met een damesfiets om te gaan schaatsen in Thialf in Heerenveen. Hij heeft gelogeerd bij een kennis. Om vervolgens naar huis te fietsen! Een willekeurige routeplanner geeft aan dat dit een afstand van zo’n 170 km is.

Olympische winterspelen in China Beijing

Patrick Roest schaatste dit weekend de 5 km (zilver) en komt vrijdag in actie op de 10 km op de Olympische Spelen. Op vrijdag 18 februari komt schaatspupil Hein Otterspeer in actie op de 1000 meter. Beide jongens zijn hun carrière gestart bij STV Lekstreek. De familie Rietveld gaat dit zeker volgen, het schaatsprogramma ligt al klaar op de keukentafel.

Schaatspupillen van Frans, leden van de STV Lekstreek, hebben gouden medailles gewonnen bij verschillende NK’s en WK’s schaatsen. Een Olympische medaille van goud, gewonnen door een schaatspupil, ontbreekt (nog)! Meneer Rietveld zijn ogen beginnen te stralen als hij bedenkt dat er wellicht meerdere gouden medailles op de Olympische winterspelen gewonnen kunnen worden door leden van de schaatsvereniging uit de Krimpenerwaard. Je hoort hem denken: ‘Zet hem op mannen!’

Krachthonk met heel veel prijzen

Hard werken om iets te bereiken en dit meegeven aan de jeugd uit de Krimpenerwaard, vindt hij belangrijk. Gaandeweg heeft hij zijn trainersdiploma’s gehaald. Ervaring uitwisselen met elkaar, daar kun je zoveel van leren! Friese doorlopers van zijn schoonvader hangen boven al zijn gewonnen medailles, naast de gewonnen bekers tijdens schaatswedstrijden, posters van zijn schaatspupillen en allemaal clubbladen van de STV Lekstreek. Frans demonstreert op zijn zolder zijn zelfgemaakte fitnessapparaat. Hein Vergeer gaf hem ooit de tip: “Dit is een grandioos apparaat om de bovenbenen te trainen!’’ Frans zette zijn ervaring en vaardigheden in het bewerken van metaal in, om eigenhandig een fitnessapparaat te maken.

Andere tijden sport

Op de vraag of hij topsporter had kunnen zijn in deze tijd, kan hij geen antwoord geven. Wel geeft hij aan: “Dit zijn andere tijden sport.” Frans is geboren in 1942, de oorlogsjaren. Op zijn dertiende ging hij aan het werk. Een paar keer is hij naar de schaatsbaan in Amsterdam geweest, maar dat was te duur. Op zijn zeventiende rondde hij zijn opleiding af en ging hij werken in de metaalindustrie. Het ouderlijke huis van zijn vrouw staat in Goverwelle (naast de ingepakte molen). Zijn schoonvader liet in de winter het weiland vollopen met water. Als het ijs werd goedgekeurd dan lag er een mooie 400 meter baan. Daar, op het natuurijs, heeft Frans heel veel meters kunnen schaatsen.

Samen met zijn vrouw Riecky kreeg hij drie zonen. Hij werkte hard en stortte zich op het trainen van de jeugd uit de Krimpenerwaard. Twee schaatspupillen van hem waren zeer succesvol in de schaatssport: Hein Vergeer en Leo Visser.

Hoogte- en dieptepunten

Hij laat weten dat er naast hoogtepunten op het ijs ook dieptepunten waren. Een daarvan is het overlijden van zijn schaatspupil Annette Snel, op de ijsbaan op jonge leeftijd. Een toptalent met onderliggend lijden, bleek achteraf. Dit heeft hem in die tijd diep geraakt en het raakt hem nu nog als hij erover vertelt. Dat dit is gebeurd, ondanks de medische keuringen die er in die tijd al waren, daar krijg je kippenvel van.

Wereld Kampioenschap sprint & allround Masters

We herpakken het interview bij zijn heldendaad van afgelopen weekend, wereldkampioen Sprint bij de Masters. Om te mogen starten bij de Masters moet je je kwalificeren. Als je tijden goed genoeg zijn, kun je aan de start verschijnen.

Toen Frans 65 jaar was ging hij samen met collega Jaap Bitter (toen 75 jaar) deelnemen aan het WK Masters in Italië. De afspraak die zij maakten: we gaan net zolang meedoen, tot we de eerste prijs pakken. Dat is gelukt! De eerste deelname sponsorde Hein Vergeer. Frans draait al zo lang mee in het schaatscircuit, dat hij wel kon inschatten dat hij dit jaar een kans op de eerste prijs (de eer, een fles bier en een pull) kon maken.

Reglement voor senioren

Tot welke leeftijdscategorie de Masters gaan? Elk reglement is aan te passen. Met zijn zoon is afgesproken dat als Frans rondjes boven de minuut gaat rijden, hij ermee stopt. Hij blijft trainen op dinsdag en op zaterdag. Zijn kleindochter en haar vriendinnen dagen hem wel eens uit voor een 300 meter sprint; deze uitdaging gaat hij graag aan! En dan niet stoppen na de 300 meter, want dan heb je net de vaart erin! Een lange sportieve en plezierige carrière zonder noemenswaardige blessure, dan heb je vast goede genen en een sterke mentaliteit!

Colomba Rusland WK Masters All Round

Over veertien dagen is er een Master Wereldkampioenschappen schaatsen Allround in Colomba (Rusland). Gezien de politieke onrust is het nog twijfelachtig of hij en zijn vrouw er heengaan. Maar gezien de twinkeling in Frans zijn ogen en zijn drijfveer, ‘Nooit iets weggeven en ervoor staan!’, verwacht ik zeker dat ze gaan. Succes!

En daarna een nieuwe keuken voor je steun en toeverlaat Riecky.

Hester van der Vlist

Afbeelding
Frans demonstreert op zijn zolder zijn zelfgemaakte fitnessapparaat. Hein Vergeer gaf hem ooit de tip: "Dit is een grandioos apparaat om de bovenbenen te trainen!''
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Vind je draai in het Gemaal 9 uur geleden
Afbeelding
Koeien de wei in bij boer Koos 11 uur geleden
Afbeelding
Montfoort S.V.'19 en Gert Kruys beëindigen per direct samenwerking 14 uur geleden
Afbeelding
Geloofsontmoeting 16 uur geleden
Afbeelding
Magenta exposeert 18 uur geleden
Afbeelding
Leerlingen Klavertje 4 exposeren 25 apr, 19:00
Afbeelding
Mooie prestaties bij het steppen 25 apr, 18:00
Dirigente Marja Timmer dirigeert het koor.
Concert Vrouwenkoor Vita Nova in Lekkerkerk 25 apr, 17:00