Afbeelding

Energieboswachter

Algemeen

Denkelijk in het kader van de éducation permanente kreeg ik tien dagen geleden een uitnodiging van de gemeente Woerden om deel te nemen aan een opleiding tot ‘Energieboswachter’. In twee maanden tijd, ik citeer, word je opgeleid tot ‘burgerexpert voor natuur-inclusieve zon- en windparken. Daarmee krijg je de tools en de informatie die nodig zijn om zon- en windprojecten te beoordelen op hun effecten op natuur en biodiversiteit.’

Allereerst: Waarom biedt de gemeente dat aan aan iemand van 73? Dat is omdat ik alfabetisch boven aan het lijstje sta van het bestuur van de vereniging Hugo Kotestein, zoals je weet voor behoud van erfgoed in stad en regio, en vegetatie valt daar wellicht ook onder, zullen ze misschien gedacht hebben.

Gelijke uitnodigingen zijn ook verzonden aan volkstuinverenigingen, agrarische organisaties, Struinen en vorsen en alle andere lokale natuur-, landschaps- of energieclubs in de Lopikerwaard.

De gemeente hoopt dat de training helpt om meer kennis op te doen, en om een relevant netwerk op te bouwen, zodat je straks als energieboswachter, in staat bent om ‘toekomstige initiatieven van gedegen commentaar te voorzien’.

De uitnodiging begint met de vraag: Vind je de energietransitie belangrijk? Dat is een vraag waarop je niet kunt antwoorden dat een goede energievoorziening niet belangrijk is. Tegelijkertijd: wanneer je dat standpunt in verband brengt met de inhoud van de cursus, namelijk of het effect van die nieuwe energievoorziening op natuur en biodiversiteit dan niet belangrijk is, weet je donders goed dat de natuur in dit land altijd aan het kortste eind trekt, cursus of geen cursus. Overigens word je als energieboswachter geacht uitsluitend bij te dragen aan relevante kennisverspreiding en opinievorming.

Wat het wel oplevert (ik citeer weer)
- Veel kennis over mogelijke ecologische meerwaarde bij zon- en windprojecten.
- Handvatten om locaties te beoordelen en bestemmingsplannen te interpreteren. Praktijkervaring opdoen (oefenen met een zelfgekozen zon- of windproject).
- Je krijgt een interessant netwerk, je wordt namelijk onderdeel van een expertpool met andere Energieboswachters.
- Je zet je in voor maatschappelijk relevant vraagstuk.
- Je krijgt een certificaat ‘Training Energieboswachter’. Einde citaat

Mijn zoon heeft me al een bosgroen uniform met een pet beloofd.

Ik heb lang geleden biologie gestudeerd. Silent Spring en de Club van Rome waren ons credo. In al die vijftig jaren sedertdien is er niets wezenlijks gedaan aan de enige maatregelen die soelaas kunnen bieden: minder mensen op deze aarde en een bescheidener leefwijze met een kleinere ecologische voetafdruk voor de meeste van die mensen. Wie de schoen past trekke hem aan.

Nog meer elektriciteit opwekken, nog meer elektrische, snellere en zwaardere elektrische auto’s, vrachtwagens, schepen en vliegtuigen op waterstof zullen onze planeet niet redden.

Bloeiende planten, vogels, slakken, muizen, wormen en insecten in de marge van de windturbines zijn zo bezien niet meer dan een doekje voor het bloeden, niet meer dan het theezakje in de juiste afvalbak, statiegeld op plastic flesjes en de TV op standby tijdens het bidden.

We houden onszelf voor de gek als we tegelijkertijd onbekommerd doorgaan met vliegvakanties naar verre landen en in december aardbeien uit Zimbabwe.

Daarom zal ik niet deelnemen aan de feelgood-opleiding tot energieboswachter zodat ik met mijn netwerk zou kunnen bijdragen aan het valse besef hoe goed we met z’n allen bezig zijn.

Otto Beaujon

Otto Beaujon

Afbeelding
Festival Verhalen tussen Oud en Nieuw 4 uur geleden
Afbeelding
Expositie 'Het verloren doek' 6 uur geleden
Afbeelding
Verenigingen verbreken miljoenenrecord; recordopbrengst voor FC Oudewater 11 uur geleden
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren 14 uur geleden
Afbeelding
Een Luisterend Oor 10 dec., 19:00
Afbeelding
Kerst met de kerstman en -mutsen 10 dec., 17:00
Afbeelding
Alzheimer Café regio Woerden 10 dec., 12:00
Afbeelding
Curlingseizoen van start in Montfoort 9 dec., 19:00