Sanne in mei op de Alphe d’Huez, vastgelegd door een professionele fotograaf, die in de zomermaanden foto’s van wielertoeristen maken.
Sanne in mei op de Alphe d’Huez, vastgelegd door een professionele fotograaf, die in de zomermaanden foto’s van wielertoeristen maken. PHOTO BRETON

Sanne gaat de unieke ervaring van De Alphe d’Huez Triathlon aan

Algemeen

Op zoek naar bijzondere dingen

Vrijdag 29 juli is het zover. Na 9 maanden trainen gaat Sanne van Zanten, 48 jaar, inwoner van Haastrecht, zijn persoonlijke uitdaging aan. Het onafhankelijke evenement dat ieder jaar in Frankrijk georganiseerd wordt, heeft als doel een visie op de triathlon te leveren die gebaseerd is op de essentie van deze sport: persoonlijke prestatie, respect, solidariteit en nederigheid. In gesprek met Sanne komen deze onderwerpen duidelijk naar voren.

Hernia

Al heel wat wedstrijden, marathons en ook verschillende triathlons heeft Sanne op zijn naam staan. Vroeger wist Sanne zijn grenzen niet te bewaken. Doorgaan tot het gaatje, sporten tot je erbij neerviel. Je grenzen opzoeken en er dan net weer even overheen gaan. Tegenwoordig is dat wel anders. Sanne vertelt dat het keerpunt vooral kwam toen hij geopereerd moest worden aan een hernia. “Ik kon van de bank amper naar de keuken lopen, moest helemaal vanaf nul weer opbouwen. Die grens probeerde ik ook te verleggen, want opgeven is voor mij geen optie. Dus liep ik wat vaker dat kleine stukje op en neer en dat breidde ik uit met de voordeur uit en de achterdeur er weer in, een rondje om het huis. En zo steeds weer een stapje verder.” Ook zijn gezin heeft Sanne laten inzien dat het sporten op een andere manier moest. Als echtgenoot en als vader van twee jonge kinderen kan hij het niet maken om alleen maar met zichzelf en zijn sport bezig te zijn.

Excel bestand

Op zoek naar bijzondere dingen bedacht Sanne dat hij de uitdaging van De Alphe d’Huez wel eens aan wilde gaan. “Al die standaard wedstrijden en marathons zijn leuk, maar ik heb ze ook wel een beetje gezien. Dus ga je op zoek naar andere mooie dingen!”

Sanne stelde een schema in Excel samen. Hij gaf zichzelf negen maanden de tijd om helemaal in vorm te komen om deze triathlon te trotseren. In het schema staan de uren ingepland wanneer hij gaat hardlopen, fietsen, zwemmen of buikspieroefeningen doet. Maar ook zijn gewicht houdt hij daarin precies bij. Dat er wat van zijn gewicht af moest was voor Sanne duidelijk: “Om snelheid te krijgen tijdens het lopen en fietsen is wat minder gewicht heel fijn, maar om genoeg kracht te hebben voor het zwemmen, moet je ook niet te veel afvallen.” Met de juiste voeding, niet te veel snoepen of alcohol drinken, heeft Sanne zijn streefgewicht inmiddels bereikt. Een medische sportkeuring is verplicht om aan de triathlon in Frankrijk mee te mogen doen; Sanne is helemaal goed gekeurd.

Met een plan

Van zijn eerdere extreme manier van sporten heeft Sanne geleerd dat het belangrijk is je lichaam te respecteren.
Hij wilde deze uitdaging dan ook aangaan op een gezonde manier met een plan. Niet in het extreme, maar alles geleidelijk. Zo voert hij zijn sportschema vaak uit voor zijn werk of voor de schooltijden van zijn dochter, zodat hij zijn gezin niet tot last is. Sanne geeft toe dat het trainen veel van hem in beslag neemt, zowel in trainingsuren als in zijn hoofd; hij is er constant mee bezig. Maar tijd voor zijn gezin maken vindt hij minstens zo belangrijk.
Het trainen pakt hij veel verstandiger aan dan voorheen, het moet tenslotte leuk zijn; het gaat Sanne al lang niet meer om het winnen.
Het zwemmen doet Sanne vaak in de Vlist of hij trekt zijn baantjes in zwembad Natuurlijk de Loete. Voor zijn hardlooprondjes gaat hij graag de Haastrechtse polder in. “Wat dat betreft wonen we echt in een prachtig gebied”, is Sanne van mening.
Het fietsen doet Sanne vaak op een hometrainer op zijn zolder. Via een programma op de computer wordt de tocht op de Alphe d’Huez nagebootst, waardoor deze heel realistisch te trainen is.
Af en toe een beloning in de vorm van een bakje chips of een lekker biertje moet ook kunnen vindt Sanne. “Maar dan moet er natuurlijk wel eerst gesport worden!”, lacht hij.

Triathlon Medium

In mei heeft Sanne De Alphe d’Huez alvast een keer verkend. Even het parcours uitproberen en het gevoel vast ervaren. Het zwemmen heeft hij nog niet kunnen doen in Frankrijk, omdat het daarvoor bestemde bergmeer speciaal op de dag van het evenement vrij wordt gegeven. Het Excel-schema is inmiddels zo goed als afgewerkt, het streefgewicht bereikt, Sanne is in topvorm en er klaar voor. Nog één keer een weekendje fietsen in het heuvelachtige Limburg en dan is hij echt tevreden. Sanne heeft zich ingeschreven voor de triathlon Medium welke bestaat uit 1200 meter zwemmen in het bergmeer, 28 kilometer de berg op fietsen en dan boven op de berg nog 6,7 kilometer hardlopen. Dit gaat gebeuren op vrijdagmiddag 29 juli, op het heetst van de dag. In Nederland heeft Sanne ook regelmatig in de hitte kunnen trainen, dus ook dat is goed geoefend.

Hij kijkt er erg naar uit en weet enthousiast te vertellen: “Het geweldige van een triathlon is echt de saamhorigheid. Deze is groter dan bij welke sport dan ook!”

Mireille van der Ham

Afbeelding
Festival Verhalen tussen Oud en Nieuw 4 uur geleden
Afbeelding
Expositie 'Het verloren doek' 6 uur geleden
Afbeelding
Verenigingen verbreken miljoenenrecord; recordopbrengst voor FC Oudewater 11 uur geleden
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren 14 uur geleden
Afbeelding
Een Luisterend Oor 10 dec., 19:00
Afbeelding
Kerst met de kerstman en -mutsen 10 dec., 17:00
Afbeelding
Alzheimer Café regio Woerden 10 dec., 12:00
Afbeelding
Curlingseizoen van start in Montfoort 9 dec., 19:00