Ook de kinderen zijn erg bezig met hoe hun toekomsteruit zal zien. Kunnen zij nog boer zijn straks.
Ook de kinderen zijn erg bezig met hoe hun toekomsteruit zal zien. Kunnen zij nog boer zijn straks. Sjoukje Dijkstra

Boeren uit Montfoort en Lopik naar boerenprotest

Algemeen

‘Voor de leefbaarheid op het platteland zijn boeren nodig’

Het was nodig. Dat vonden de boeren uit Montfoort en Lopik die afgelopen woensdag waren neergestreken bij restaurant de Posthoorn in Montfoort. Op het terras, onder het genot van een koud biertje, praatten ze na over hun dag in Stroe. Ze hopen met name dat het protest effect zal hebben op de voor hen onredelijke stikstofplannen. “Ik heb twee jongens. Zij moeten ook de kans krijgen om boer te kunnen worden”, aldus Gerard Nap, een boer uit Lopik. “Als de plannen doorgaan, wordt het een kaalslag op het platteland”, zei een boer uit Montfoort: “Voor de leefbaarheid op het platteland zijn boeren nodig.”

Over een ding waren de boeren het eens: Dat ze zich gedragen weten door een groot deel van de bevolking, daar zijn ze blij mee. “Ruim zestig procent van de bevolking ondersteunt ons. Dat is goed te horen. Gelukkig dringt bij veel mensen door dat boeren onmisbaar zijn.” Gerard vertelt hoe een brief en kleurplaat van minister Van der Wal aanleiding was voor zijn familie om per trekker naar Stroe te vertrekken. “Daarin wordt gemeld dat afhankelijk van waar je zit met je bedrijf, je 47 tot 79 procent moet krimpen met je dieraantallen om stikstofuitstoot te verminderen. Dit betekent voor bijna alle bedrijven einde bedrijf. Alle bedrijven zijn gebaseerd op de aantallen koeien/ dieren die ze hebben. Daarom zijn we met bijna alle boeren van Nederland naar Stroe geweest op de dag voor het stikstofdebat in de kamer.”

Gerard geeft aan dat zij als boeren boos zijn, omdat de overheid dreigt hun bezit - gronden die al generaties in de familie zijn - te onteigenen. “Ik zelf heb twee kinderen van 5 en 7, die nu al roepen dat ze later boer willen worden! Dat ze op deze leeftijd al vragen of dat nog wel kan, daar zouden ze zich helemaal geen zorgen om hoeven te maken. Er zijn veel families die in onzekerheid leven over wat hun toekomst gaat brengen. De overheid geeft aan dat het ter verbetering van de natuur is, maar wil goedkope landbouwgrond hebben om woningen te bouwen. Dat lost helemaal geen stikstofproblemen op. Hetgeen wat onbegrip oplevert, is dat de modellen die ze hebben opgemaakt voor het intekenen van de gebieden niet kloppen.” Komt er een volgende keer, dan zullen de boeren uit Montfoort en Lopik er zeker weer staan met z’n allen. “Misschien dat we het dan anders aan moeten pakken”, verzucht een boer. “Maar ik hoop dat het niet nodig is. Ik hoop dat de boodschap is aangekomen van de 40.000 mensen die in Stroe waren. Het was in ieder geval een duidelijk signaal!”

Sjoukje Dijkstra

Onder politiebegeleiding gingen de boeren de snelweg op.
In Montfoort verzamelden de boeren zich na het protest bij de Posthoorn.
De boeren uit Montfoort en Lopik denken dat zemet het protest een duidelijk signaal hebben afgegeven.Als het nodig is, zullen ze er weer staan.
De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) 3 uur geleden
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 5 uur geleden
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 8 uur geleden
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 18 mei, 19:00
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 18 mei, 17:00
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00
Patricia Aschman startte een lobby voor een hondenlosloopgebied in het Stadspark. Haar viervoeters kunnen straks vrij ravotten in een afgeschermd gebied in het Stadspark.
Eindelijk! Montfoort krijgt een hondenlosloopplek in het Stadspark... 17 mei, 18:00