Laatste foto van de enige overlevende Harold Mallenin vrijheid genomen op klompen(foto uit het archief van Joop van Vliet)
Laatste foto van de enige overlevende Harold Mallenin vrijheid genomen op klompen(foto uit het archief van Joop van Vliet) (pr)

Comité Memorials Montfoort bereidt zich voor op onthulling monumenten

‘Dat er nabestaanden naar Montfoort komen, is natuurlijk fantastisch’

29 juni is het dan eindelijk zover. Dan onthult Memorials Montfoort de twee monumenten die geplaatst zullen worden op Blokland en Heeswijk ter eer en nagedachtenis aan de veertien omgekomen mannen, die stierven voor onze vrijheid. Bij de herdenking zal ondermeer Gordon Garfit (zoon van omgekomen bemanningslid sergeant Garfit) zijn opwachting maken. De monumenten dienen als gift van de Montfoortse bevolking aan de nabestaanden van omgekomen helden.

Het Comité Memorials Montfoort is druk bezig met de laatste voorbereidingen die nog wel wat voeten in aarde hebben. Zo is de financiering nog niet helemaal rond, en moet er nog 2.000 euro worden binnen gehaald. Op hun website is de mogelijkheid om hiervoor te doneren (www.memorials-montfoort.nl).

Dat er nabestaanden gevonden werden, is allemaal te danken aan het Memorials Montfoort Investigation team, bestaande uit onder andere Kees Bazuine, John Beswick, Jan Molenaar en Ben van Drogenbroek. Na archieven te zijn ingedoken, oproepjes in lokale kranten in het Verenigd Koninkrijk, haalden zij uiteindelijk zowel een zoon als een dochter van omgekomen vliegeniers boven water. Naar aanleiding van een eerder artikel in De IJsselbode over het werk van het Memorials Montfoort Investigation team, kwam Joop van Vliet uit Lopik met nieuwe informatie over de enige overlevende, Harold Mallen. Hieruit bleek dat Mallen na zijn landing snel hulp kreeg. Zijn schoenen waren niet meer te gebruiken. Dus kreeg hij klompen, waarop hij niet goed kon lopen. Van Mallen op klompen is op zijn laatste dag in vrijheid een foto gemaakt.

Krijgsgevangenenkamp

Van Vliet schrijft: “Direct na zijn noodlanding is hij op 30 juni naar Lopik gebracht. Namelijk naar familie Goedhart aan de Uitweg in Lopikerkapel. Meneer Goedhart heeft hem dezelfde dag nog met zijn roeiboot over de Lek geroeid naar Lexmond. Daar is hij wat gaan zwerven en de volgende morgen, 1 juli, trof een boer in Oost Lakerveld Mallen in zijn hooiberg aan. Aangezien zij elkaar niet konden verstaan, zijn er buren en andere bekenden bijgehaald en uiteindelijk ook de veldwachter Schrijvershof. Deze laatste had Mallen graag laten onderduiken. Maar er waren inmiddels te veel getuigen rondom die vreemde vliegenier, waardoor dit helaas niet meer mogelijk was. Zodoende is hij door de Duitsers meegenomen en waarschijnlijk in een krijgsgevangenenkamp ondergebracht. Na de oorlog zou Mallen nog een keer in Nederland zijn geweest, maar daar is verder niets over bekend. Er is ook geen contact meer geweest.”

Tentoonstelling

Van Vliet laat weten dat hij wel heeft geschreven naar bekenden in Wolverhampton, waar hij vandaan kwam, maar daar is ook niets uitgekomen. Met Gordon Garfit heeft hij nog gecorrespondeerd van 2001 t/m 2003 maar dat is ook verwaterd. Hij zegt: “Op 15 oktober 2000 was in Montfoort de zogenaamde ‘450 Remembrance Service’ georganiseerd door de Royal British Legion en de Bond van Wapenbroeders. Dit was onder andere bij de graven van de Stirling bemanning uit Blokland. Zo’n zelfde herdenking is er ook in Oudewater en Benschop geweest.”

Dat het spoor Mallen uiteindelijk dood liep, betreuren de mensen van het Memorials Comité Montfoort. Adje Spruit, Hans Elzas, Joke de Wissel en Kees Bazuine hebben inmiddels heel wat uurtjes werk zitten in de monumenten. Dankzij onder andere Nynke Vergeer, Joke de Wissel, Ben van Drogenbroek en Kees Bazuine wordt er een tentoonstelling opgetuigd, waarin de neergestorte helden de hoofdrol spelen.

Deze tentoonstelling zal vanaf ‘dinsdagavond 29 juni t/m vrijdag 1 juli 17.00 uur te bezichtigen zijn in Sint Joseph Montfoort (de exacte tijden per dag, waarop de tentoonstelling te bezichtigen is, worden later nog bekendgemaakt.)

Ook de leerlingen van diverse basisscholen in Montfoort leerden de laatste maanden over de crashes, door de onderwijsgroep bestaande uit Jan Kaasgaren en Kees Bazuine. “Wat een fantastische scholen, en wat hebben ze goed naar ons geluisterd”, vinden deze beide mannen, die erg tevreden zijn met deze scholentour. “Het wordt een bijzondere herdenking...”

Sjoukje Dijkstra

Meer berichten