Onder toeziend oog van Astrid, die ook aanmoedigt, laat een van de jongste deelnemers zien wat hij kan.
Onder toeziend oog van Astrid, die ook aanmoedigt, laat een van de jongste deelnemers zien wat hij kan. Sjoukje Dijkstra

Kinderen Bizon openen curlingseizoen bij Boer Hans

Algemeen

‘Eindelijk mogen we weer.... Het gaat om het met elkaar zijn!’

Tien kinderen waren afgelopen zaterdag met Bizon aan het curlen bij Boer Hans. Afgelopen jaar sloten ze het curling seizoen af, nu mochten ze als eersten het seizoen openen. Zichtbaar was het plezier van deze kinderen die al zo lang thuis zaten. Ofwel, zoals Astrid van Os van Bizon ook verwoordde: “Deze kinderen hebben geen reguliere sport, ze kunnen niet naar voetbal of gymn. Vaak zijn het kinderen met een licht verstandelijke beperking die speciaal onderwijs volgen. De vriendjes zitten ver weg. Zij willen ook graag samen spelen. Nu mogen we weer.”

“Kom op je kunt het!”, moedigt ze een van de kinderen aan, die wat dichter bij mocht staan om de curling steen in het huis te leggen. Britt is erg enthousiast. Ze geeft net haar vriendin die de steen binnen de rode cirkel bracht een high five. Nu mag zij gooien. Dat vindt ze het allerleukste. “Het gaat niet om winnen”, zegt Karlijn. “Het gaat om het met elkaar sportief bezig te zijn en de gezelligheid eromheen.” Namens Curling Montfoort begeleiden Adje Spruit en Ike van de Pol de ochtend en beiden genieten hoe de kinderen bezig zijn met de curlingstenen.

Adje is heel blij dat buiten sporten weer kan. Vooral voor deze groep kinderen. “Het spelplezier spat er vanaf, wat mij betreft komen ze nog een paar keer terug!”

Sesam

Bizon, dat voortkwam uit Sesam, bestaat nu twee jaar. Astrid vertelt hoe het begon. “ Zeven jaar was ik vrijwilliger bij Sesam. Toen ze bijna twaalf jaar bestonden, kregen we een mail, dat ze besloten te stoppen. Ik dacht gelijk: ‘Dat kan niet. Voor deze kinderen is er al zo weinig. Wij moeten door!’ Een van de laatste keren dat we met Sesam waren, hebben we de ouders bij elkaar geroepen. Wij gaven aan: ‘Als vrijwilligers willen wij wel door.’ Dat zorgde voor huilende ouders. Per april 2020 is Sesam gestopt, maar toen zaten we midden in de lockdown. Met de ouders hebben we toen besproken, wat zij wilden. We wilden er geen stichting van maken met allerlei regeltjes. Daar hadden we geen zin in. Het moest iets zijn om vrijblijvend leuke dingen te doen. We hebben zes man leiding, twee groepen - en in totaal 21 kinderen.”

Omdat het twee rare jaren waren, heeft Bizon volgens Astrid nog niet optimaal kunnen draaien. “Normaal gesproken willen we de eerste zaterdag en tweede vrijdag van de maand draaien. Met de zaterdaggroep doen we tussen 10.00 en 14.00 uur een activiteit. Met de vrijdaggroep tussen 19.00 tot 22.00 uur. Dan zijn we een paar uur gezellig met elkaar. Vrijdagavond gaan de ouderen nog wel eens bowlen of disco zwemmen. We hebben al eens een sporthal gehuurd om apenkooi te doen. Verder tennis ik bij Tennisvereniging Linschoten (TVL). Met Sesam mochten we in Montfoort altijd eens in de zoveel tijd komen tennissen. Dat vonden de kinderen altijd leuk. Bij TVL heb ik het bestuur ook gevraagd om af en toe te mogen komen tennissen. Nu mogen we het clubhuis zelfs op zaterdag als basis gebruiken. Van Sesam hadden we nog een tafelvoetbalspel. Dat hebben we daar neer gezet.”

Locatie

Toen Sesam uit de oude Hoflandschool ging, bleek het lastig om een nieuwe locatie te vinden. “We hebben bij de tennis ons vaste honk op zaterdag, voor vrijdagavond zoeken we nog een locatie.” Het DoeMeeHuis in Linschoten was tot nu toe vaste uitvalsbasis. Daar kwam TVL bij. “Het voordeel van het DoeMeeHuis is dat er een schoolplein is waar ze lekker kunnen voetballen, klimmen op het klimrek. Ook zijn er speeltuintjes in de buurt. Daar spreken we soms af, en dan organiseren we van daaruit een activiteit. De vorige zomer zijn we in het maisdoolhof geweest. Zwemmen blijft favoriet. Dat doen we liefst in IJsselstein. Daar hebben ze een lekker overzichtelijk zwembad.”

Astrid vindt het vooral fijn om te zien dat kinderen ook vriendjes en vriendinnetjes zijn geworden. “Af en toe spreken ze ook af buiten ons om. Ze hebben zelf hun eigen appgroep. Dat loopt erg goed. De ouders zijn er ook erg blij, dat hun kinderen weer leuke dingen te doen hebben en met gelijkgestemden zijn.” Hoewel Bizon nooit reclame maakte, zijn er 21 kinderen die meedoen. “Dat is allemaal mond tot mond-reclame. Als er meer bij komen, kunnen we wel extra vrijwilligers gebruiken. Op zaterdag proberen we met drie vrijwilligers te draaien en op vrijdag met twee. Extra handjes zijn dus sowieso altijd welkom.”

Sjoukje Dijkstra

Karlijn houdt vooral van de gezelligheid om het curlen heen.
Ike ruimt de curlingstenen netjes op, terwijl ze aan de andere kant nog druk bezig zijn.
De punten moeten wel goed geteld worden.
Het plezier spat van de gezichten af.
Afbeelding
Kent u een sterke powervrouw 1 uur geleden
Afbeelding
Bij WDS moet je wel op tijd komen 2 uur geleden
Een oorkonde voor Huib Dolleman en Ties Bode uitgereiktdoor de wethouder van Sneek.Beide mannen gewoon in 'werkkleding'.
Wat je biedt moet je betalen (2) 20 uur geleden
Afbeelding
Aan gene zijde 4 mrt, 12:00
Afbeelding
Orde op zaken! 3 mrt, 17:00
Afbeelding
Nieuwe openingstijden Bibliotheek Linschoten 3 mrt, 12:00
Afbeelding
Renovatie bedieningsgebouwtje Cosijnbrug in Oudewater 2 mrt, 17:00
Afbeelding
Collectanten gezocht voor Amnesty 2 mrt, 12:00